Zde můžete vyhledávat pouze recepty uvedené v kategorii Pečivo.
Recepty zde jsou většinou pečené koláče jako pizza nebo chleby.
Francouzská BagetaOd PeterFrancouzská bageta vznikla v 19. století, kdy pařížští pekaři začali vyrábět tenké a křupavé bochníky s lehkým a vzdušným vnitřkem. Obliba těchto bochníků se rychle rozšířila a francouzská bageta se stala ve Francii základní potravinou a symbolem francouzské kultury. Původně se bageta vyráběla z tradičního francouzského chlebového těsta, které se kypřilo divokým droždím a peklo v peci vytápěné dřevem. Dlouhý a tenký tvar bochníku byl ideální pro krájení a podávání k různým pokrmům a jeho křupavá kůrka a lehký, vzdušný vnitřek z něj udělaly oblíbenou volbu k snídani nebo jako svačinu.Focaccia ChlébOd PeterChléb focaccia je druh plochého chleba, který pravděpodobně pochází ze starověkého Říma. Slovo focaccia pochází z latinského slova "focus", které znamená "ohniště", což odkazuje na způsob, jakým se chléb tradičně připravoval. Tradiční focaccia pochází z regionu Ligurie v severozápadní Itálii a je známá jako Focaccia Genovese, vyznačuje se měkkou a nadýchanou strukturou a je ochucená olivovým olejem a solí.Anglický MuffinOd PeterVětšina lidí si myslí, že anglický muffin pochází z Anglie, ale věděli jste, že byl ve skutečnosti vynalezen v Americe v roce 1894? Až do 90. let 20. století, kdy byl do Spojeného království poprvé vyvezen z USA, o této snídaňové pochoutce za oceánem nikdy neslyšeli. Britové však mají jisté zásluhy, protože vynálezcem byl britský přistěhovalec Samuel Bath Thomas, který se stal americkým občanem. Pan Thomas nejprve pracoval v pekárně chleba v New Yorku, později si otevřel vlastní pekárnu, kde vytvořil "toaster crumpet", verzi anglického crumpetu, který byl plošší. Použil tajný postup, který zahrnoval pečení na roštu, aby vytvořil buchtu, která byla na povrchu křupavá a uvnitř měkká.Pizza Al TaglioOd PeterPizza al taglio, italsky pizza na kousky, v doslovném překladu "na řez", je druh pizzy pečený ve velkých obdélníkových plechách a prodávaný obvykle v obdélníkových nebo čtvercových plátcích podle hmotnosti. Tento typ pizzy byl vynalezen v 50. letech 20. století v Římě a je rozšířen po celé Itálii. Existuje mnoho variant a stylů pizzy al taglio, tento recept vlastně vymysleli domácí kuchaři. Nejpozoruhodnějším aspektem tohoto receptu je dvojité pečení. První pečení je pouze s rajčatovou omáčkou, nízká hmotnost na povrchu zajišťuje, že se pizza může pěkně zvednout po celé ploše. Druhé pečení pizzu prohřeje a dodá jí extra křupavost.Hamburgerové HouskyOd PeterHamburger se poprvé objevil v 19. nebo na začátku 20. století. Moderní hamburger byl výsledkem potřeb společnosti, která se rychle měnila v důsledku industrializace a vzniku dělnické a střední třídy, a z toho vyplývající poptávky po masově vyráběných a cenově dostupných potravinách, které by se daly konzumovat i mimo domov. Z mnoha důkazů vyplývá, že hamburger byl vynalezen v Německu ve městě Hamburk.Kváskový ChlebaOd PeterKvásek mě vždycky odrazoval, hlavně kvůli kvásku. Udržování kvásku mi připadalo pracné a těžké, dokud jsem nezjistila, že se dá v lednici skladovat déle než týden. Také při bezvadném dávkování mouky a vody může být vaše střídání kvásků bez jakéhokoli plýtvání. Věřte mi, že to stojí za to, protože lepší chleba než tenhle neexistuje. Obvykle ho dělám v domácí pekárně bez ručního hnětení těsta.Palačinka ke KachněOd PeterPalačinky speciálně vyrobené pro skvělý zážitek z kachních prsou. Tento recept na jednoduché moučné placky je běžnou přílohou ke kachním prsům.Neapolská Pizza 60% H₂OOd PeterNeapolská pizza pochází z italského města Naples. Specifikem tohoto receptu je teplota, při které se pizza peče. Pec musí mít vysokou teplotu 400C až 500C, jinak to nebude neapolská pizza. Další důležitou podmínkou je těsto, které musí mít alespoň 60% nebo vyšší hydrataci. Při vyšší hydrataci se ve výsledném produktu udrží více vody.VafleOd PeterNevím proč, ale vafle mi vždycky připomínaly moderní jídlo, víc jsem se mýlit nemohl. První vaflovače s charakteristickým vzorem včelích pláství se objevily už v roce 1200. V takových ranních situacích když mi dojde chleba, vždycky sáhnu po tomto receptu na vafle. Jde to na sladko i na slano, cokoli na to dáte! Perfektní jídlo k snídani!Křehké TěstoOd PeterFrancouzský šéfkuchař Guillaume Tirel byl první který jeho přípravu popsal ve svém rukopise "Le Viandier". Neexistuje jediná verze křehkého těsta. Existuje několik variant a také domácí recepty upravené podle potřeb. Křehké těsto je druh těsta, které se často používá jako základ koláče, quiche, dortu nebo flanelu. Ve francouzštině se nazývá Pâte Brisée. Křehké těsto lze použít k přípravě sladkých i slaných koláčů, jako je jablečný koláč nebo quiche.PreclíkyOd PeterTento recept na preclíky je tak snadný, že celou šarádu zvládnete za hodinu. Nejdelší je snad namáčení preclíků do alkalického roztoku, což chce trochu cviku. Pokud nemáte chléb po ruce, je to skvělý recept, jak si ho rychle připravit. Hodí se ke každému druhu uzeného masa. Recept je navážen na 8 preclíků. Hej a věděli jste, že Preclíky se datují do roku 610 tj. až na začátek středověku, šílené, že?Pita ChlébOd PeterJedná se o tradiční jídlo blízkovýchodní a středozemní kuchyně. Pita chléb se jí s hummusem nebo se dá naplnit falafelem a zeleninou. Odhaduje se že tenhle recept vznikl asi před 14 500 lety, během doby kamenné. Zkuste tenhle jednoduchý recept.