recipes recepty

Domácí Kuchařka

Jahodová MargaritaOd PeterOblíbený koktejl Frozen Margarita údajně vytvořil dallaský restauratér Mariano Martinez v roce 1971. Inspirován automaty Slurpee, které viděl v obchodě 7-Eleven, dostal Mariano Martinez nápad použít stroj na výrobu mražených nápojů k vytvoření konzistentní a pohodlné mražené margarity. Pořídil si stroj na výrobu nealkoholické zmrzliny a upravil jej tak, aby mohl míchat a dávkovat směs tequily, limetkové šťávy a triple sec, čímž vznikl první stroj na výrobu mražené margarity.
Máslové KuřeOd PeterKuře na másle, známé také jako murgh makhani, je oblíbené indické jídlo s bohatou a aromatickou historií. Počátky máslového kuřete sahají až do Dillí v Indii v polovině 20. století. Historie vzniku máslového kuřete se točí kolem restaurace Moti Mahal, kterou ve 20. letech 20. století založil Kundan Lal Gujral. Kundan Lal Gujral se zasloužil o vynalezení receptu na máslové kuře. Legenda praví, že nápad na máslové kuře vznikl jako způsob, jak znovu využít zbytky kuřecího masa, protože v restauraci často zůstávaly na konci dne zbytky kuřete tandoori. Aby se zabránilo plýtvání, přišel Kundan Lal Gujral s nápadem dusit zbytky kuřete tandoori v rajčatové omáčce spolu s máslem a smetanou. Vznikl tak bohatý a aromatický pokrm, který se stal okamžitě hitem. Kombinace křehkých kousků kuřete ve smetanové rajčatové omáčce, která byla obohacena kořením a máslem a smetanou, se ukázala jako neodolatelná. Máslové kuře si rychle získalo oblibu nejen v Dillí, ale i v celé Indii a nakonec i po celém světě.
Kimči Smažená RýžeOd PeterKimči je v korejské kuchyni již po staletí základním pokrmem, záznamy o jeho konzumaci sahají až do 7. století. Kvašení zeleniny bylo ve staré Koreji důležitou metodou konzervace a kimči se rychle stalo oblíbeným způsobem konzervace a ochucování zeleniny. Smažená rýže naproti tomu pravděpodobně vznikla v Číně přibližně před 4000 lety. Tento pokrm se rychle rozšířil po celé Asii a nakonec se dostal do Koreje, kde byl upraven a přeměněn v jedinečný korejský pokrm. Předpokládá se, že kombinace kimči a smažené rýže se poprvé objevila v 60. letech 20. století v Jižní Koreji, v době rychlého hospodářského růstu a rostoucí globalizace. S tím, jak se Jižní Korea více propojila se zbytkem světa, začali lidé experimentovat s novými chutěmi a přísadami a zrodila se smažená rýže kimči.
Uzené Vepřové KolenoOd PeterJeden z prvních známých receptů na pečení vepřové kýty lze nalézt ve středověké německé kuchařce zvané "Kochbuch Meister Eberhards". Tato kuchařka, která pochází ze 14. století, obsahuje recept na pečenou vepřovou kýtu, která zahrnuje pečení masa s cibulí a bylinkami. V mnoha jiných kulturách je pečená vepřová kýta oblíbeným pokrmem pro zvláštní příležitosti a svátky. Například v Číně je pečená vepřová kýta základním jídlem lunárního nového roku a často se podává se zeleninou a rýží. V České republice je pečená vepřová kýta tradičním pokrmem, který se podává s kysaným zelím a knedlíkem.
Kimči Miso RamenOd PeterKimči miso ramen je fúzní pokrm, který kombinuje korejské kimči, japonské miso a nudle ramen. Původ tohoto pokrmu není jasný, ale pravděpodobně vznikl v důsledku kulturní výměny mezi Japonskem a Koreou. Kimchi miso ramen pravděpodobně vznikl v Japonsku, kde je ramen oblíbeným pokrmem a kde existují různé regionální varianty. V posledních letech se v Japonsku objevuje trend zařazování korejských přísad a chutí do japonské kuchyně, včetně kimči.
Smažené Nudle s KimčiOd PeterPůvod smažených nudlí kimči sahá až do počátku 20. století, kdy se v Koreji usadili čínští přistěhovalci a přinesli s sebou své tradiční pokrmy. Postupem času se tato jídla přizpůsobila místním chutím a surovinám a vznikla tak korejsko-čínská kuchyně. Smažené nudle kimči se staly obzvláště populární v 60. a 70. letech 20. století, kdy se v korejských městech začaly objevovat korejsko-čínské restaurace. Tento pokrm je variací pokrmu známého jako "jjajangmyeon" v korejštině, je oblíbeným korejsko-čínským pokrmem, který kombinuje pikantní a pikantní chuť kimči s pikantní chutí smažených nudlí.
Sýrový Toast s KimčiOd PeterSýrové toasty s kimči jsou populárním druhem jídla, které kombinuje korejskou základní potravinu kimči se sýrovými toasty západního světa. Přesný původ tohoto pokrmu není jasný, ale předpokládá se, že se objevil v Jižní Koreji v roce 2000 jako součást rostoucího trendu korejské moderní kuchyně. Toasty se sýrem kimči se staly v Jižní Koreji oblíbenou svačinou nebo lehkým jídlem a získaly si oblibu i v jiných částech světa, zejména v oblastech s velkým počtem korejského obyvatelstva nebo velkým zájmem o korejskou kuchyni. Často se podává v kavárnách, restauracích nebo pouličních stáncích a lze si ho snadno připravit i doma.
Čokoládové SušenkyOd PeterEarliest recorded instances of cookies dates back to Persia in the 7th century AD, where they were often served to guests with tea. Cookies eventually made their way to Europe through the Muslim conquests, and by the Middle Ages, various types of cookies were being made throughout the continent. The modern cookie, as we know it today, is thought to have originated in the United States in the 18th century, where Dutch settlers brought their tradition of making "koekjes," or small cakes, to New Amsterdam (now known as New York City). Over time, these "koekjes" evolved into the cookies we know and love today, with countless variations and flavors.
Korejské KimčiOd PeterKimči je tradiční korejský fermentovaný pokrm, který se konzumuje již více než tisíc let. Vyrábí se kvašením zeleniny, jako je zelí napa, ředkvičky, šalvěj nebo okurky, spolu s kořením, solí a dalšími přísadami. Původ kimči sahá až do dávných dob, kdy lidé v Koreji uchovávali zeleninu solením a skladováním v hliněných nádobách. Postupem času se tento proces vyvinul v kvašení zeleniny s kořením, čímž vznikla chutná a zdravá potravina. Kimči bylo důležitou součástí korejské stravy, zejména v zimních měsících, kdy bylo čerstvé zeleniny málo. Bylo také považováno za léčivou potravinu, která pomáhala předcházet nemocem a zlepšovala trávení. V 16. století se kimči v Koreji stalo ještě populárnějším po objevení chilli papriček, které pokrmu dodaly pikantní nádech. Používání chilli papriček mělo také zdravotní účinky, protože pomáhalo zvyšovat krevní oběh a zlepšovat trávení.


Blog o vaření


  • Pepř, Král koření

    Pepř, Král koření

    Většina z nás se nad pepřem ani nezamyslí, přestože se nachází téměř na každém kuchyňském stole. Proč je tedy Pepř králem?

  • Další internetová kuchařka?

    Další internetová kuchařka?

    Není na internetu dost receptů? Opravdu potřebujeme další kuchařku?; je možná otázka kterou si klade každý, ale pro mě má opravdu snadnou odpověď.

  • Jak na Espresso

    Jak na Espresso

    Uvařit dobré espresso není vůbec jednoduché. Tento článek popisuje základní proměnné, které je třeba při vaření espressa respektovat a dokonale vyvážit.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Cookies jsou defaultně zakázané, až do vašeho potvrzení tlačítkem v pravo.