Žitný Chléb Rye Bread

Žitný Chléb

Žitný chléb má bohatou historii, jejíž kořeny sahají tisíce let do minulosti. Je zvláště vázána na kultury severní, střední a východní Evropy, kde se žitu často dařilo lépe než pšenici v chladnějším a vlhčím klimatu. Žito bylo běžným obilím pro chléb, zvláště v oblastech, kde pšenice nerostla dobře. Žitný chléb byl často tmavší, hutnější a měl výraznější chuť než pšeničný chléb. V některých oblastech bylo žito spojováno s nižšími vrstvami, protože bylo levnější a považováno za méně žádoucí než pšenice.

Příprava10 minVaření3 hrsCelkem3 hrs 10 min
AutorPeterPorce10 PorcíKategorie
This recipe if for homebakery!

Ingredience

Těsto
...přidejte mokré
 350 ml vody
...přidejte suché
 350 g hladké mouky
 150 g žitné mouky(celozrnné)
 2 čajová lžička soli
 ½ čajová lžička kmínu
 1 čajová lžička cukru
...přidejte droždí
 1 čajová lžička suchého aktivního droždí
...přidejte zbytek
 30 oliv
 2 lžíce olivového oleje
Žitný Chléb Rye Bread

Moderní odborníci na výživu a zdraví nadšenci rozpoznali výhody žita. Je to dobrý zdroj vlákniny, základních živin a má nízký glykemický index ve srovnání s mnoha jinými chleby, takže je dobrou volbou pro postupné uvolňování energie.

Postup

1

  • Naložte všechny věci do domácí pekárny.
  • Začněte mokrými přísadami a poslední je vždy droždí.
  • Pečeme v klasickém režimu, kůrka na vyšší stupeň, což je zhruba 3 hodiny.

Ingredience

Těsto
...přidejte mokré
 350 ml vody
...přidejte suché
 350 g hladké mouky
 150 g žitné mouky(celozrnné)
 2 čajová lžička soli
 ½ čajová lžička kmínu
 1 čajová lžička cukru
...přidejte droždí
 1 čajová lžička suchého aktivního droždí
...přidejte zbytek
 30 oliv
 2 lžíce olivového oleje

Postup

1

  • Naložte všechny věci do domácí pekárny.
  • Začněte mokrými přísadami a poslední je vždy droždí.
  • Pečeme v klasickém režimu, kůrka na vyšší stupeň, což je zhruba 3 hodiny.

Žitný Chléb

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.