neapolitan pizza

Neapolská Pizza 60% H₂O

Příprava30 minVaření1 minCelkem31 min
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie
neapolitan pizza

Ingredients

Těsto
...mokré
 368 g voda
...suché
 400 g mouky na pizzu
 100 g polohrubé mouky
 113 g hladké mouky
 18 g soli
 3 g suchého droždí
Omáčka
 1 šálek nasekaných italských rajčat
 1 stroužek česneku(protlačen)
 1 lžíce olivového oleje
 ½ čajová lžička soli
 1 čajová lžička oregána
Celkem 15 hodin kynutí

Neapolská pizza pochází z italského města Naples. Specifikem tohoto receptu je teplota, při které se pizza peče. Pec musí mít vysokou teplotu 400C až 500C, jinak to nebude neapolská pizza. Další důležitou podmínkou je těsto, které musí mít alespoň 60% nebo vyšší hydrataci. Při vyšší hydrataci se ve výsledném produktu udrží více vody.

neapolitan pizza

Upozorňujeme, že jeho recept je určen pro venkovní pece na pizzu, které dosahují teploty až 500 °C a uvaří těsto během minuty.

  • Pokud máte jen troubu vyzkoušejte recept na Pizza al Taglio.
  • Rychlý recept na Pizza těsto v tentýž den najdete zde.
  • Directions

    Hnětení
    1

    • Připravte si hnětací hák do stojanového mixéru.
    • Přidejte mouku, sůl, všechnu vodu a krátce promíchejte, aby se těsto zhruba spojilo.
    • Nyní přidejte droždí, postupně zvyšujte míchání na velmi vysokém stupni.
    • Poté, co se těsto stane hladším, přidávejte postupně 3 kapky vody, aby se těsto mohlo vodu snadno akomodovat.
    • Míchejte, dokud se těsto přestane lepit na stěny mísy.

    První kynutí
    2

    • Nyní musíme těsto krátce vykynout, vyjmeme hák na těsto, mísu přikryjeme a necháme hodinu odpočívat.

    Druhé kynutí v lednici
    3

    • Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme.
    • Vložíme do vzduchotěsné krabice (250 g na jednu kouli).
    • Necháme v chladničce přes noc minimálně 12 hodin a maximálně 7 dní.

    Třetí kynutí
    4

    • Vyjměte těsto z chladničky.
    • Přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme, abychom do nej dostali vzduch.
    • Přikryjeme stejnou mísou tak, že ji obrátíme a položíme na těsto.
    • Necháme kynout až 1-2 hodiny. Mezitím si připravte toping a rajčatovou omáčku.

    Pečení
    5

    • Připravte si troubu na dřevo, předehřejte kámen na cca 400 stupňů celzia.
    • Roztáhněte těsto (bez válečku) na moukou vysypanou pracovní plochu, velikost je na vás.
    • Pizzu ozdobte (méně je více), ihned přeneste na pizza lopatu a do trouby.
    • Pizzu pečte 60 sekund, podle potřeby ji otáčejte, aby se nepřipálila.
    • Pizzu vyjměte z trouby čistou lopatu a položte na dřevěné denko, ještě horkou ji nakrájejte a ihned podávejte.

    Ingredience

    Těsto
    ...mokré
     368 g voda
    ...suché
     400 g mouky na pizzu
     100 g polohrubé mouky
     113 g hladké mouky
     18 g soli
     3 g suchého droždí
    Omáčka
     1 šálek nasekaných italských rajčat
     1 stroužek česneku(protlačen)
     1 lžíce olivového oleje
     ½ čajová lžička soli
     1 čajová lžička oregána

    Postup

    Hnětení
    1

    • Připravte si hnětací hák do stojanového mixéru.
    • Přidejte mouku, sůl, všechnu vodu a krátce promíchejte, aby se těsto zhruba spojilo.
    • Nyní přidejte droždí, postupně zvyšujte míchání na velmi vysokém stupni.
    • Poté, co se těsto stane hladším, přidávejte postupně 3 kapky vody, aby se těsto mohlo vodu snadno akomodovat.
    • Míchejte, dokud se těsto přestane lepit na stěny mísy.

    První kynutí
    2

    • Nyní musíme těsto krátce vykynout, vyjmeme hák na těsto, mísu přikryjeme a necháme hodinu odpočívat.

    Druhé kynutí v lednici
    3

    • Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme.
    • Vložíme do vzduchotěsné krabice (250 g na jednu kouli).
    • Necháme v chladničce přes noc minimálně 12 hodin a maximálně 7 dní.

    Třetí kynutí
    4

    • Vyjměte těsto z chladničky.
    • Přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme, abychom do nej dostali vzduch.
    • Přikryjeme stejnou mísou tak, že ji obrátíme a položíme na těsto.
    • Necháme kynout až 1-2 hodiny. Mezitím si připravte toping a rajčatovou omáčku.

    Pečení
    5

    • Připravte si troubu na dřevo, předehřejte kámen na cca 400 stupňů celzia.
    • Roztáhněte těsto (bez válečku) na moukou vysypanou pracovní plochu, velikost je na vás.
    • Pizzu ozdobte (méně je více), ihned přeneste na pizza lopatu a do trouby.
    • Pizzu pečte 60 sekund, podle potřeby ji otáčejte, aby se nepřipálila.
    • Pizzu vyjměte z trouby čistou lopatu a položte na dřevěné denko, ještě horkou ji nakrájejte a ihned podávejte.

    Neapolská Pizza 60% H₂O

    Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    This website would like to use cookies to improve your experience.