Massaman Neua, bohaté a aromatické thajské kari s hovězím masem, má perské a malajské vlivy, které do Thajska přivezli muslimští obchodníci v 17. století. Jeho směs indických koření, kokosového mléka a místních thajských ingrediencí odráží kulturní propojení období Ayutthaya.
Ingredience

Massaman Neua vyniká jedinečnou kombinací thajských, indických a perských chutí, spojující teplá koření, jako jsou skořice, kardamom a kmín, s bohatým kokosovým mlékem a jemně dušeným hovězím masem. Jeho lehce sladký, slaný a mírně pikantní profil, doplněný arašídy a bramborami, z něj činí zároveň uklidňující i komplexní pokrm.
Postup
- Pokud nepoužíváte pastu zakoupenou v obchodě, připravte si ji předem.
- Maso nakrájejte na větší kousky.
- Maso zatáhneme na kokosovém oleji až do hezkého zhnědnutí.
- Přidejte vodu, jen tolik, aby pokrývala hovězí maso.
- Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.
Metoda pomalého vaření
Pomalu vařte na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s automatickým rychlým uvolněním.
Klasicky na sporáku
Pozvolna vařte 2 hodiny.
- Potom maso odložte stranou a ponechte si tekutinu na vaření.
- Do nového hrnce přidejte polovinu kokosového mléka a zahřejte.
- Přidejte massaman kari pastu a dobře ji zapracujte.
- Přidejte zbývající kokosové mléko a znovu dobře promíchejte.
- Vařte, dokud se tuk nezačne oddělovat a pasta zbarví do tmavě červena asi 10 minut.
- Přidejte cukr, tamarind a rybí omáčku a míchejte, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte hovězí maso a nakrájené brambory a míchejte, aby se rovnoměrně obalily kari směsí.
- Vařte 30 minut, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte hovězí vývar.
- Ihned podávejte s uvařenou jasmínovou rýži.
- Ozdobte nesolenými praženými arašídy, smaženou cibulkou, libovolnými zelenými thajskými bylinkami, pažitkou nebo zelenou jarní cibulkou.
Inspirováno tímto receptem, také pasta recept a video níže.
Ingredience
Postup
- Pokud nepoužíváte pastu zakoupenou v obchodě, připravte si ji předem.
- Maso nakrájejte na větší kousky.
- Maso zatáhneme na kokosovém oleji až do hezkého zhnědnutí.
- Přidejte vodu, jen tolik, aby pokrývala hovězí maso.
- Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.
Metoda pomalého vaření
Pomalu vařte na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s automatickým rychlým uvolněním.
Klasicky na sporáku
Pozvolna vařte 2 hodiny.
- Potom maso odložte stranou a ponechte si tekutinu na vaření.
- Do nového hrnce přidejte polovinu kokosového mléka a zahřejte.
- Přidejte massaman kari pastu a dobře ji zapracujte.
- Přidejte zbývající kokosové mléko a znovu dobře promíchejte.
- Vařte, dokud se tuk nezačne oddělovat a pasta zbarví do tmavě červena asi 10 minut.
- Přidejte cukr, tamarind a rybí omáčku a míchejte, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte hovězí maso a nakrájené brambory a míchejte, aby se rovnoměrně obalily kari směsí.
- Vařte 30 minut, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte hovězí vývar.
- Ihned podávejte s uvařenou jasmínovou rýži.
- Ozdobte nesolenými praženými arašídy, smaženou cibulkou, libovolnými zelenými thajskými bylinkami, pažitkou nebo zelenou jarní cibulkou.