Thai Massaman Beef Curry

Thajské Massaman Kari

Massaman Neua, bohaté a aromatické thajské kari s hovězím masem, má perské a malajské vlivy, které do Thajska přivezli muslimští obchodníci v 17. století. Jeho směs indických koření, kokosového mléka a místních thajských ingrediencí odráží kulturní propojení období Ayutthaya.

Příprava1 hrVaření12 hrsCelkem13 hrs
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, ,

Ingredience

Zatáhneme
 2 lžíce kokosový olej
 900 g hovězí krátká žebra bez kosti(nebo hovězí kližka pro libovější maso, kostky)
...dusíme
 voda na zakrytí
Kari
 250 ml kokosové mléko(plnotučné)
 115 g massaman kari pasta
...přidejte
 75 g cukr
 80 g tamarindová pasta
 45 ml rybí omáčka
 325 g brambory
 dříve dušené hovězí maso
 vývar z hovězího masa dle potřeby
Massaman Pasta
 1 čajová lžička mletá semínka koriandru
 1 čajová lžička mletá semena kmínu
 ¼ čajová lžička mletý bílý pepř
 ¼ čajová lžička mletá skořice
 ¼ čajová lžička mletý hřebíček
 ¼ čajová lžička mletý muškátový oříšek
 ¼ čajová lžička mletý kardamom(zelená nebo bílá)
 1 čajová lžička mletá citronová tráva
 20 g mleté ​​sušené červené chilli
 1 čajová lžička mletý galangal
 1 čajová lžička sůl
 1 čajová lžička fermentovaná krevetová pasta (gapi)
 ¼ šálek nakrájená šalotka
 5 protlačeny stroužky česneku
Thai Massaman Beef Curry

Massaman Neua vyniká jedinečnou kombinací thajských, indických a perských chutí, spojující teplá koření, jako jsou skořice, kardamom a kmín, s bohatým kokosovým mlékem a jemně dušeným hovězím masem. Jeho lehce sladký, slaný a mírně pikantní profil, doplněný arašídy a bramborami, z něj činí zároveň uklidňující i komplexní pokrm.

Postup

Příprava
1

  • Pokud nepoužíváte pastu zakoupenou v obchodě, připravte si ji předem.
  • Maso nakrájejte na větší kousky.

Zatáhneme
2

  • Maso zatáhneme na kokosovém oleji až do hezkého zhnědnutí.

Dušení masa
3

  • Přidejte vodu, jen tolik, aby pokrývala hovězí maso.
  • Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.

4

Metoda pomalého vaření
Pomalu vařte na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s automatickým rychlým uvolněním.

Klasicky na sporáku
Pozvolna vařte 2 hodiny.

  • Potom maso odložte stranou a ponechte si tekutinu na vaření.

Kari
5

  • Do nového hrnce přidejte polovinu kokosového mléka a zahřejte.
  • Přidejte massaman kari pastu a dobře ji zapracujte.
  • Přidejte zbývající kokosové mléko a znovu dobře promíchejte.
  • Vařte, dokud se tuk nezačne oddělovat a pasta zbarví do tmavě červena asi 10 minut.

Vaření
6

  • Přidejte cukr, tamarind a rybí omáčku a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Přidejte hovězí maso a nakrájené brambory a míchejte, aby se rovnoměrně obalily kari směsí.
  • Vařte 30 minut, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte hovězí vývar.

Finalizace
7

  • Ihned podávejte s uvařenou jasmínovou rýži.
  • Ozdobte nesolenými praženými arašídy, smaženou cibulkou, libovolnými zelenými thajskými bylinkami, pažitkou nebo zelenou jarní cibulkou.

Inspirováno tímto receptem, také pasta recept a video níže.

Ingredience

Zatáhneme
 2 lžíce kokosový olej
 900 g hovězí krátká žebra bez kosti(nebo hovězí kližka pro libovější maso, kostky)
...dusíme
 voda na zakrytí
Kari
 250 ml kokosové mléko(plnotučné)
 115 g massaman kari pasta
...přidejte
 75 g cukr
 80 g tamarindová pasta
 45 ml rybí omáčka
 325 g brambory
 dříve dušené hovězí maso
 vývar z hovězího masa dle potřeby
Massaman Pasta
 1 čajová lžička mletá semínka koriandru
 1 čajová lžička mletá semena kmínu
 ¼ čajová lžička mletý bílý pepř
 ¼ čajová lžička mletá skořice
 ¼ čajová lžička mletý hřebíček
 ¼ čajová lžička mletý muškátový oříšek
 ¼ čajová lžička mletý kardamom(zelená nebo bílá)
 1 čajová lžička mletá citronová tráva
 20 g mleté ​​sušené červené chilli
 1 čajová lžička mletý galangal
 1 čajová lžička sůl
 1 čajová lžička fermentovaná krevetová pasta (gapi)
 ¼ šálek nakrájená šalotka
 5 protlačeny stroužky česneku

Postup

Příprava
1

  • Pokud nepoužíváte pastu zakoupenou v obchodě, připravte si ji předem.
  • Maso nakrájejte na větší kousky.

Zatáhneme
2

  • Maso zatáhneme na kokosovém oleji až do hezkého zhnědnutí.

Dušení masa
3

  • Přidejte vodu, jen tolik, aby pokrývala hovězí maso.
  • Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.

4

Metoda pomalého vaření
Pomalu vařte na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s automatickým rychlým uvolněním.

Klasicky na sporáku
Pozvolna vařte 2 hodiny.

  • Potom maso odložte stranou a ponechte si tekutinu na vaření.

Kari
5

  • Do nového hrnce přidejte polovinu kokosového mléka a zahřejte.
  • Přidejte massaman kari pastu a dobře ji zapracujte.
  • Přidejte zbývající kokosové mléko a znovu dobře promíchejte.
  • Vařte, dokud se tuk nezačne oddělovat a pasta zbarví do tmavě červena asi 10 minut.

Vaření
6

  • Přidejte cukr, tamarind a rybí omáčku a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Přidejte hovězí maso a nakrájené brambory a míchejte, aby se rovnoměrně obalily kari směsí.
  • Vařte 30 minut, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte hovězí vývar.

Finalizace
7

  • Ihned podávejte s uvařenou jasmínovou rýži.
  • Ozdobte nesolenými praženými arašídy, smaženou cibulkou, libovolnými zelenými thajskými bylinkami, pažitkou nebo zelenou jarní cibulkou.

Thajské Massaman Kari

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.