French Baguette Francouzská bageta

Francouzská Bageta

Francouzská bageta vznikla v 19. století, kdy pařížští pekaři začali vyrábět tenké a křupavé bochníky s lehkým a vzdušným vnitřkem. Obliba těchto bochníků se rychle rozšířila a francouzská bageta se stala ve Francii základní potravinou a symbolem francouzské kultury. Původně se bageta vyráběla z tradičního francouzského chlebového těsta, které se kypřilo divokým droždím a peklo v peci vytápěné dřevem. Dlouhý a tenký tvar bochníku byl ideální pro krájení a podávání k různým pokrmům a jeho křupavá kůrka a lehký, vzdušný vnitřek z něj udělaly oblíbenou volbu k snídani nebo jako svačinu.

V polovině 20. století se výroba baget standardizovala, začaly se používat komerční kvasnice a metody hromadné výroby. To vedlo k vytvoření "standardní" bagety, kterou francouzská vláda v roce 1993 definovala jako bochník o hmotnosti 250 až 300 gramů a délce maximálně 55 centimetrů.

Příprava4 hrsVaření20 minCelkem4 hrs 20 min
AutorPeterPorce3 PorceKategorie

Ingredience

Těsto
...suché
 525 g hladké mouky
 6 g soli
 2,20 g suché droždí(v chladných měsících dvojnásobné množství)
...mokré
 390 g vody
French Baguette Francouzská bageta

Postup

1

  • Do mísy stojanového mixéru vmíchejte všechny suché přísady.
  • Nahoru přidejte všechny mokré přísady a míchejte, dokud nevznikne mokré těsto.
  • Přikryjte a nechte 45 minut odležet.

Skládání a protahování
2

  • Po 45 minutách proveďte protažení a přeložení těsta.
  • Toto roztahování a skládání opakujte 3x. Doba odpočinku je 4x45minut.
  • Po posledních 45 minutách rozdělte těsto na tři části a vytvořte obdélníky.
  • Těsto nechte 15 minut odpočívat.

Formování a pečení
3

  • Poté vytvarujte bagetu přeložením spodní části obdélníku ke středu, pak horní části ke spodní a roztáhněte.
  • Přeneste je na plech na bagety vyložený pečicím papírem.
  • Bagety necháme ještě 30 minut kynout.
  • Posledních deset minut předehřejeme troubu na 220 °C a do spodní části trouby položíme plech s vodu.
  • Bagety nařízneme a postříkáme vodou, přeneseme do trouby a pečeme 20 minut.

French Baguette Francouzská bageta

Ingredience

Těsto
...suché
 525 g hladké mouky
 6 g soli
 2,20 g suché droždí(v chladných měsících dvojnásobné množství)
...mokré
 390 g vody

Postup

1

  • Do mísy stojanového mixéru vmíchejte všechny suché přísady.
  • Nahoru přidejte všechny mokré přísady a míchejte, dokud nevznikne mokré těsto.
  • Přikryjte a nechte 45 minut odležet.

Skládání a protahování
2

  • Po 45 minutách proveďte protažení a přeložení těsta.
  • Toto roztahování a skládání opakujte 3x. Doba odpočinku je 4x45minut.
  • Po posledních 45 minutách rozdělte těsto na tři části a vytvořte obdélníky.
  • Těsto nechte 15 minut odpočívat.

Formování a pečení
3

  • Poté vytvarujte bagetu přeložením spodní části obdélníku ke středu, pak horní části ke spodní a roztáhněte.
  • Přeneste je na plech na bagety vyložený pečicím papírem.
  • Bagety necháme ještě 30 minut kynout.
  • Posledních deset minut předehřejeme troubu na 220 °C a do spodní části trouby položíme plech s vodu.
  • Bagety nařízneme a postříkáme vodou, přeneseme do trouby a pečeme 20 minut.

Francouzská Bageta

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.