Korean Kimchi Korejské Kimči

Korejské Kimči

Kimči je tradiční korejský fermentovaný pokrm, který se konzumuje již více než tisíc let. Vyrábí se kvašením zeleniny, jako je zelí napa, ředkvičky, šalvěj nebo okurky, spolu s kořením, solí a dalšími přísadami.

Příprava2 hrsVaření10 minCelkem2 hrs 10 min
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie,
Kimichi has to ferment for 24 hours or longer.

Ingredience

 700 g hlávkového zelí(nazývané také napa nebo čínske zelí)
 stolní nebo košer sůl(množství podle potřeby)
Chilli Pasta
 1 šálek vody
  šálek lepkavé rýžové mouky(pokud je příliš řídká, může být potřeba více)
 ½ lžíce cukru(hnědý nebo bílý)
...koření a aromatické látky
 ½ čajová lžička zázvoru(mletý)
 6 stroužků česneku(mletý)
 ¼ cibule(mletý)
 2 lžíce rybí omáčky
 ½ lžíce mleté chilli(pokud preferujete více pálivé, zvyšte množství)
 1 čajová lžička gochujang pasty(nebo více, nepovinná přísada)
...zelenina
 ½ šálek bílé ředkve(diakon, nakrájené na julienne)
 ¼ šálek mrkve(nakrájené na julienne)
 2 cibulky(nakrájené)
 okurka(zbavená semínek, nakrájené na julienne, vymačkaná voda, nepovinné)
Korean Kimchi Korejské Kimči

Původ kimči sahá až do dávných dob, kdy lidé v Koreji uchovávali zeleninu solením a skladováním v hliněných nádobách. Postupem času se tento proces vyvinul v kvašení zeleniny s kořením, čímž vznikla chutná a zdravá potravina.

Kimči bylo důležitou součástí korejské stravy, zejména v zimních měsících, kdy bylo čerstvé zeleniny málo. Bylo také považováno za léčivou potravinu, která pomáhala předcházet nemocem a zlepšovala trávení.

V 16. století se kimči v Koreji stalo ještě populárnějším po objevení chilli papriček, které pokrmu dodaly pikantní nádech. Používání chilli papriček mělo také zdravotní účinky, protože pomáhalo zvyšovat krevní oběh a zlepšovat trávení.

Recepty s kimči:

  • Sýrový Toast s Kimči
  • Smažené Nudle s Kimči
  • Kimči Miso Ramen
  • Smažená rýže s Kimči
  • Postup

    Solení zelí
    1

    • Zelí rozkrojte napůl a dobře opláchněte pod studenou vodou.
    • Uprostřed stonků udělejte zářezy do poloviny délky zelí.
    • Vložte zelí do velké mísy a každý list dobře osolte.
    • Dejte na dvě hodiny stranou, zelí začne pouštět vodu.
    • Každých 30 minut zelí otočte, aby voda lépe odkapávala do mísy.

    Základ pro pastu
    2

    • V malém hrnci smíchejte vodu a mouku z lepkavé rýže.
    • Dobře promíchejte a zahřívejte asi 5-10 minut nebo dokud nezačne probublávát.
    • Přidejte cukr a za stálého míchání minutu vařte.
    • Odstavíme a necháme zcela vychladnout.

    Chilli Pasta
    3

    • Do pasty vmíchejte česnek, zázvor, cibuli, rybí omáčku a chilli.
    • Promíchejte, dokud se směs nezmění v řídkou pastu.
    • Přidejte mrkev, ředkvičky a zelenou cibulku.

    Příprava kimči
    4

    Tradičně se zelí uchovává vcelku a pasta se nanáší ručně mezi jednotlivé listy.
    Pro zjednodušení můžete zelí nakrájet na menší kousky a pouze je smíchat s pastou.

    • Na každý list zelí naneste trochu kimči pasty.
    • Zelí vložte do skleněné nádoby.
    • Na vrchní část zelí přidejte zbývající pastu.
    • Nezapomeňte zelí přitlačit, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.

    Kvašení
    5

    Doba kvašení při pokojové teplotě určí intenzitu kyselosti.

    • Přiklopte víčkem, ale neuzavírejte, aby mohl unikat vzduch.
    • Nechte kvasit při pokojové teplotě po dobu 24 nebo déle.
    • Poté opět volně uzavřete a uložte do chladničky.
    • Chladnička kvašení kimči nezastaví, ale výrazně ho zpomalí.
    • Protože kvašení v lednici probíhá pomaleji, dříve umístěné kimči v lednici déle vydrží.

    Ingredience

     700 g hlávkového zelí(nazývané také napa nebo čínske zelí)
     stolní nebo košer sůl(množství podle potřeby)
    Chilli Pasta
     1 šálek vody
      šálek lepkavé rýžové mouky(pokud je příliš řídká, může být potřeba více)
     ½ lžíce cukru(hnědý nebo bílý)
    ...koření a aromatické látky
     ½ čajová lžička zázvoru(mletý)
     6 stroužků česneku(mletý)
     ¼ cibule(mletý)
     2 lžíce rybí omáčky
     ½ lžíce mleté chilli(pokud preferujete více pálivé, zvyšte množství)
     1 čajová lžička gochujang pasty(nebo více, nepovinná přísada)
    ...zelenina
     ½ šálek bílé ředkve(diakon, nakrájené na julienne)
     ¼ šálek mrkve(nakrájené na julienne)
     2 cibulky(nakrájené)
     okurka(zbavená semínek, nakrájené na julienne, vymačkaná voda, nepovinné)

    Postup

    Solení zelí
    1

    • Zelí rozkrojte napůl a dobře opláchněte pod studenou vodou.
    • Uprostřed stonků udělejte zářezy do poloviny délky zelí.
    • Vložte zelí do velké mísy a každý list dobře osolte.
    • Dejte na dvě hodiny stranou, zelí začne pouštět vodu.
    • Každých 30 minut zelí otočte, aby voda lépe odkapávala do mísy.

    Základ pro pastu
    2

    • V malém hrnci smíchejte vodu a mouku z lepkavé rýže.
    • Dobře promíchejte a zahřívejte asi 5-10 minut nebo dokud nezačne probublávát.
    • Přidejte cukr a za stálého míchání minutu vařte.
    • Odstavíme a necháme zcela vychladnout.

    Chilli Pasta
    3

    • Do pasty vmíchejte česnek, zázvor, cibuli, rybí omáčku a chilli.
    • Promíchejte, dokud se směs nezmění v řídkou pastu.
    • Přidejte mrkev, ředkvičky a zelenou cibulku.

    Příprava kimči
    4

    Tradičně se zelí uchovává vcelku a pasta se nanáší ručně mezi jednotlivé listy.
    Pro zjednodušení můžete zelí nakrájet na menší kousky a pouze je smíchat s pastou.

    • Na každý list zelí naneste trochu kimči pasty.
    • Zelí vložte do skleněné nádoby.
    • Na vrchní část zelí přidejte zbývající pastu.
    • Nezapomeňte zelí přitlačit, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.

    Kvašení
    5

    Doba kvašení při pokojové teplotě určí intenzitu kyselosti.

    • Přiklopte víčkem, ale neuzavírejte, aby mohl unikat vzduch.
    • Nechte kvasit při pokojové teplotě po dobu 24 nebo déle.
    • Poté opět volně uzavřete a uložte do chladničky.
    • Chladnička kvašení kimči nezastaví, ale výrazně ho zpomalí.
    • Protože kvašení v lednici probíhá pomaleji, dříve umístěné kimči v lednici déle vydrží.

    Korejské Kimči

    Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    This website would like to use cookies to improve your experience.