Recept na nakládané okurky vznikly před více než 4 000 lety, kdy staří Mezopotámci začali okurky namáčet do kyselého nálevu, aby je uchovali. Od té doby jsou okurky základem kultur po celém světě a jsou proslulé zdraví prospěšnými účinky a lahodnou chutí.
Příprava30 min Vaření30 min Celkem1 hr
Ingredience
Na sklenici
⅓ cibule(nakrájená na plátky)
1 květ kopru
1 čajová lžička hořčičných semínek(celé)
4 Nového koření(celé)
1 bobkový list
5 černého pepře(celé, napr. tellicherry)
2 kubébového pepře(volitelné)
3 růžového pepře(volitelné)
hřebíček, mrkev, česnek, chilli, jalovec(experimentujte)
Zálivka (na 3 sklenice)
680 ml vody
100 g cukr
30 g soli
190 ml nakládacího octa(8% kvasný lihový ocet)
Postup
Příprava
Příprava okurek
1
- Připravte si okurky, omyjte je a důkladně očistěte.
- Na dno skleniček vložte hořčičná semínka, bobkový list a část cibule.
- Naložte sklenice s okurkami, přidejte zbývající cibuli a koření.
Příprava zálivky
2
- V pánvi smíchejte všechny ingredience na nakládací tekutinu.
- Přiveďte k varu a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Nalijte tekutinu do sklenic a pevně je uzavřete.
Zavařování
3
- Uzavřené sklenice vložte ideálně do lázně sous vide.
- Nastavte teplotu na 80 °C po dobu 20 minut.
- Ujistěte se, že jsou sklenice téměř zcela ponořené, ale ne celé.
- Mezi víčkem a vodou vždy nechte 1 cm mezeru.
Zchlazení a uložení
4
- Po uplynutí času vyjměte z lázně a otočte vzhůru nohama.
- Přikryjte je kuchyňskými utěrkami a nechte sklenice zcela vychladnout.
- Před otevřením skladujte na tmavém a chladném místě po dobu nejméně jednoho měsíce.
Ingredience
Na sklenici
⅓ cibule(nakrájená na plátky)
1 květ kopru
1 čajová lžička hořčičných semínek(celé)
4 Nového koření(celé)
1 bobkový list
5 černého pepře(celé, napr. tellicherry)
2 kubébového pepře(volitelné)
3 růžového pepře(volitelné)
hřebíček, mrkev, česnek, chilli, jalovec(experimentujte)
Zálivka (na 3 sklenice)
680 ml vody
100 g cukr
30 g soli
190 ml nakládacího octa(8% kvasný lihový ocet)
Postup
Příprava
Příprava okurek
1
- Připravte si okurky, omyjte je a důkladně očistěte.
- Na dno skleniček vložte hořčičná semínka, bobkový list a část cibule.
- Naložte sklenice s okurkami, přidejte zbývající cibuli a koření.
Příprava zálivky
2
- V pánvi smíchejte všechny ingredience na nakládací tekutinu.
- Přiveďte k varu a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Nalijte tekutinu do sklenic a pevně je uzavřete.
Zavařování
3
- Uzavřené sklenice vložte ideálně do lázně sous vide.
- Nastavte teplotu na 80 °C po dobu 20 minut.
- Ujistěte se, že jsou sklenice téměř zcela ponořené, ale ne celé.
- Mezi víčkem a vodou vždy nechte 1 cm mezeru.
Zchlazení a uložení
4
- Po uplynutí času vyjměte z lázně a otočte vzhůru nohama.
- Přikryjte je kuchyňskými utěrkami a nechte sklenice zcela vychladnout.
- Před otevřením skladujte na tmavém a chladném místě po dobu nejméně jednoho měsíce.