Cizrna je velice zdravá a chutná surovina, tak proč nezkusit tenhle španělský recept na andaluskou cizrnu se špenátem. Existuje mnoho receptů a verzí tohoto vegetariánského jídla, ale nejčastěji se ochucuje česnekem, olivovým olejem, rajčaty, paprikou, octem a kmínem. Po španělsky "espinacas con garbanzos" se ve Španělsku podávají během chladnějších měsíců servírované za tepla, často s chlebem jako příloha. Tento recept je inspirován touto stránkou
Příprava20 min Vaření45 min Celkem1 hr 5 min
Ingredience
Uvařte cizrnu (35m 80kpa natural)
1 šálek cizrny
1 ½ šálků vody
Restujeme
¼ šálek olivového oleje
¾ šálek strouhanky(ideálně domácí)
...přidáme
6 stroužků česneku(protlačené)
...koření
1 lžíce uzené papriky
1 čajová lžička mletého kmínu
¼ čajová lžička soli
⅛ čajová lžička skořice
⅛ čajová lžička kajenského pepře
1 štipka šafránu
...nakonec
½ šálek rajčat(nakrájených na kostičky nebo z konzervy)
4 čajová lžička červeného vinného octa
Povařte
1 ½ šálků kuřecího vývaru
250 g mrazený špenát(rozmraženo, okapano bez prebytočné vody)
Postup
Uvařte cizrnu
1
- Přiveďte litr vody k varu, vhoďte cizrnu a nechte 20-30 minut odležet. Poté sceďte.
- Cizrnu nejprve vařte v tlakovém hrnci 35 minut na 80 kpa.
- Nechte tlak přirozeně uvolnit; bude to trvat 10 až 20 minut.
Restujeme
2
- Olivový olej zahřejte na středním plameni.
- Přidáme strouhanku a za častého míchání vaříme.
- Vařte do zlatohněda, 3 až 4 minuty.
- Přidejte všechno koření a česnek, vařte 30 sekund.
- Vmíchejte rajčata a ocet; odložte bokem.
Finalizace
3
- Smíchejte cizrnu a vývar v tlakovém hrnci.
- Do uvařené cizrny vmícháme chlebovou směs a špenát.
- Za občasného míchání vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Přibližně 5 až 10 minut.
- Vrch pokapejte olivovým olejem.
- Zakryjte a nechte 5 minut stát.
- Dochuťte solí a extra octem podle chuti.
- Přendejte do servírovací mísy a podávejte s chlebem.
Ingredience
Uvařte cizrnu (35m 80kpa natural)
1 šálek cizrny
1 ½ šálků vody
Restujeme
¼ šálek olivového oleje
¾ šálek strouhanky(ideálně domácí)
...přidáme
6 stroužků česneku(protlačené)
...koření
1 lžíce uzené papriky
1 čajová lžička mletého kmínu
¼ čajová lžička soli
⅛ čajová lžička skořice
⅛ čajová lžička kajenského pepře
1 štipka šafránu
...nakonec
½ šálek rajčat(nakrájených na kostičky nebo z konzervy)
4 čajová lžička červeného vinného octa
Povařte
1 ½ šálků kuřecího vývaru
250 g mrazený špenát(rozmraženo, okapano bez prebytočné vody)
Postup
Uvařte cizrnu
1
- Přiveďte litr vody k varu, vhoďte cizrnu a nechte 20-30 minut odležet. Poté sceďte.
- Cizrnu nejprve vařte v tlakovém hrnci 35 minut na 80 kpa.
- Nechte tlak přirozeně uvolnit; bude to trvat 10 až 20 minut.
Restujeme
2
- Olivový olej zahřejte na středním plameni.
- Přidáme strouhanku a za častého míchání vaříme.
- Vařte do zlatohněda, 3 až 4 minuty.
- Přidejte všechno koření a česnek, vařte 30 sekund.
- Vmíchejte rajčata a ocet; odložte bokem.
Finalizace
3
- Smíchejte cizrnu a vývar v tlakovém hrnci.
- Do uvařené cizrny vmícháme chlebovou směs a špenát.
- Za občasného míchání vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Přibližně 5 až 10 minut.
- Vrch pokapejte olivovým olejem.
- Zakryjte a nechte 5 minut stát.
- Dochuťte solí a extra octem podle chuti.
- Přendejte do servírovací mísy a podávejte s chlebem.
Dnes vyskúšam uvariť (: