Massaman Neua, bohaté a aromatické thajské kari s hovězím masem, má perské a malajské vlivy, které do Thajska přivezli muslimští obchodníci v 17. století. Jeho směs indických koření, kokosového mléka a místních thajských ingrediencí odráží kulturní propojení období Ayutthaya.
Massaman Neua vyniká jedinečnou kombinací thajských, indických a perských chutí, spojující teplá koření, jako jsou skořice, kardamom a kmín, s bohatým kokosovým mlékem a jemně dušeným hovězím masem. Jeho lehce sladký, slaný a mírně pikantní profil, doplněný arašídy a bramborami, z něj činí zároveň uklidňující i komplexní pokrm.
Postup
Příprava
1
Pokud nepoužíváte pastu zakoupenou v obchodě, připravte si ji předem.
Maso nakrájejte na větší kousky.
Zatáhneme
2
Maso zatáhneme na kokosovém oleji až do hezkého zhnědnutí.
Dušení masa
3
Přidejte vodu, jen tolik, aby pokrývala hovězí maso.
Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.
4
Metoda pomalého vaření Pomalu vařte na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin. Metoda vaření pod tlakem Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s automatickým rychlým uvolněním. Klasicky na sporáku Pozvolna vařte 2 hodiny.
Potom maso odložte stranou a ponechte si tekutinu na vaření.
Kari
5
Do nového hrnce přidejte polovinu kokosového mléka a zahřejte.
Přidejte massaman kari pastu a dobře ji zapracujte.
Přidejte zbývající kokosové mléko a znovu dobře promíchejte.
Vařte, dokud se tuk nezačne oddělovat a pasta zbarví do tmavě červena asi 10 minut.
Vaření
6
Přidejte cukr, tamarind a rybí omáčku a míchejte, aby se cukr rozpustil.
Přidejte hovězí maso a nakrájené brambory a míchejte, aby se rovnoměrně obalily kari směsí.
Vařte 30 minut, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte hovězí vývar.
Inspirováno tímto receptem, také pasta recept a video níže.
Ingredients
Zatáhneme
2tbspkokosový olej
900ghovězí krátká žebra bez kosti
...dusíme
voda na zakrytí
Kari
250mlkokosové mléko
115gmassaman kari pasta
...přidejte
75gcukr
80gtamarindová pasta
45mlrybí omáčka
325gbrambory
dříve dušené hovězí maso
vývar z hovězího masa dle potřeby
Massaman Pasta
1tspmletá semínka koriandru
1tspmletá semena kmínu
¼tspmletý bílý pepř
¼tspmletá skořice
¼tspmletý hřebíček
¼tspmletý muškátový oříšek
¼tspmletý kardamom
1tspmletá citronová tráva
20gmleté sušené červené chilli
1tspmletý galangal
1tspsůl
1tspfermentovaná krevetová pasta (gapi)
¼cupnakrájená šalotka
5protlačeny stroužky česneku
Directions
Příprava
1
Pokud nepoužíváte pastu zakoupenou v obchodě, připravte si ji předem.
Maso nakrájejte na větší kousky.
Zatáhneme
2
Maso zatáhneme na kokosovém oleji až do hezkého zhnědnutí.
Dušení masa
3
Přidejte vodu, jen tolik, aby pokrývala hovězí maso.
Zakryjte a pomalu přiveďte k varu.
4
Metoda pomalého vaření Pomalu vařte na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin. Metoda vaření pod tlakem Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s automatickým rychlým uvolněním. Klasicky na sporáku Pozvolna vařte 2 hodiny.
Potom maso odložte stranou a ponechte si tekutinu na vaření.
Kari
5
Do nového hrnce přidejte polovinu kokosového mléka a zahřejte.
Přidejte massaman kari pastu a dobře ji zapracujte.
Přidejte zbývající kokosové mléko a znovu dobře promíchejte.
Vařte, dokud se tuk nezačne oddělovat a pasta zbarví do tmavě červena asi 10 minut.
Vaření
6
Přidejte cukr, tamarind a rybí omáčku a míchejte, aby se cukr rozpustil.
Přidejte hovězí maso a nakrájené brambory a míchejte, aby se rovnoměrně obalily kari směsí.
Vařte 30 minut, dokud nejsou brambory zcela uvařené.
Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte hovězí vývar.