Sichuan Mapo Tofu Sečuánske Mapo Tofu

Sečuánske Mapo Tofu

Prep Time30 minsCook Time5 minsTotal Time35 mins
AuthorPeterYields4 ServingsCategory, , ,

Ingredience

Blanšírujte
 300 g měkkého tofu
Omáčka
 1 tbsp doubanjiangu
 ½ tbsp sójové omáčky
 1 tbsp ústřicové omáčky
 1 tbsp mirinu
 1 tsp cukru
Restujte
 130 g mletého vepřového masa
 2 zelené cibule
 ½ tsp zázvoru
 2 stroužky česneku
 ½ tsp sichuanského pepře
 předem připravená omáčka
...přidejte
 ¼ zelené papriky
 ¼ červené papriky
 2 sušené chilli papričky
...podlijte
 240 ml kuřecího vývaru
 1 předem blanšírované tofu
 ½ tsp bílého octa
...zahustěte
 1 tbsp kukuřičného škrobu
 1 tbsp vody
Sichuan Mapo Tofu Sečuánske Mapo Tofu

Historie sichuanského tofu Mapo sahá až do konce 19. století, do doby dynastie Čching. Pokrm vytvořila žena jménem Chen Mapo, která byla majitelkou malé restaurace v provincii Sečuán. Chen Mapo byla známá svými vynikajícími pokrmy z tofu a vytvořila tofu Sichuan Mapo jako způsob, jak využít zbytky surovin a uspokojit své zákazníky.

Název "Mapo" pochází z přezdívky Chen Mapo, což v sečuánském dialektu znamená "stará žena s pihami". Legenda praví, že Chen Mapo byla známá pro svůj poďobaný obličej, ale její pokrmy z tofu byly tak chutné, že lidé navzdory jejímu vzhledu stále chodili do její restaurace.

Jídlo si mezi místními obyvateli rychle získalo oblibu a nakonec si získalo pověst regionální speciality. Restaurace Čen Mapo se proslavila svým tofu Mapo a její recept začaly napodobovat i další restaurace v okolí.

Postup

Příprava
1

  • Papriky nakrájejte na malé kousky.
  • Nakrájejte nadrobno malý kousek zázvoru.
  • Tofu nakrájejte na čtverečky a blanšírujte ve vroucí vodě. Odstavte.
  • Připravte omáčku.

Restujte
2

  • Do pánve wok přidejte rostlinný olej nebo chilli olej. Zahřejte ho na středním plameni.
  • Přidejte mleté vepřové maso. Vepřové maso rozdrobte a vařte, dokud nezrůžoví.
  • Přidejte zelenou cibulku, zázvor a česnek a sichuanský pepř. Smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.
  • Zvyšte teplotu na vysokou. Přilijte omáčku. Míchejte ji 30 sekund.
  • Přidejte papriku a smažte další 1 minutu.
  • Přidejte sušené chilli papričky (pokud je používáte) a rychle smažte, dokud se neodpaří většina tekutiny.

Podlijte
3

  • Přidejte kuřecí vývar a přiveďte ho k varu.
  • Přidejte okapané tofu a ocet. Nechte 2-3 minuty vařit.

Zahuštění
4

  • Rozšlehejte kaši z kukuřičného škrobu. Přidejte ji do vroucí omáčky a jemně ji míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Pokapejte sezamovým olejem a naposledy promíchejte.
  • Ozdobte zelenou cibulkou. Podávejte na rýži.

Ingredients

Blanšírujte
 300 g měkkého tofu
Omáčka
 1 tbsp doubanjiangu
 ½ tbsp sójové omáčky
 1 tbsp ústřicové omáčky
 1 tbsp mirinu
 1 tsp cukru
Restujte
 130 g mletého vepřového masa
 2 zelené cibule
 ½ tsp zázvoru
 2 stroužky česneku
 ½ tsp sichuanského pepře
 předem připravená omáčka
...přidejte
 ¼ zelené papriky
 ¼ červené papriky
 2 sušené chilli papričky
...podlijte
 240 ml kuřecího vývaru
 1 předem blanšírované tofu
 ½ tsp bílého octa
...zahustěte
 1 tbsp kukuřičného škrobu
 1 tbsp vody
Sečuánske Mapo Tofu

1 comment / Add your comment below

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.