Ingredience
Historie sichuanského tofu Mapo sahá až do konce 19. století, do doby dynastie Čching. Pokrm vytvořila žena jménem Chen Mapo, která byla majitelkou malé restaurace v provincii Sečuán. Chen Mapo byla známá svými vynikajícími pokrmy z tofu a vytvořila tofu Sichuan Mapo jako způsob, jak využít zbytky surovin a uspokojit své zákazníky.
Název "Mapo" pochází z přezdívky Chen Mapo, což v sečuánském dialektu znamená "stará žena s pihami". Legenda praví, že Chen Mapo byla známá pro svůj poďobaný obličej, ale její pokrmy z tofu byly tak chutné, že lidé navzdory jejímu vzhledu stále chodili do její restaurace.
Jídlo si mezi místními obyvateli rychle získalo oblibu a nakonec si získalo pověst regionální speciality. Restaurace Čen Mapo se proslavila svým tofu Mapo a její recept začaly napodobovat i další restaurace v okolí.
Postup
- Papriky nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájejte nadrobno malý kousek zázvoru.
- Tofu nakrájejte na čtverečky a blanšírujte ve vroucí vodě. Odstavte.
- Připravte omáčku.
- Do pánve wok přidejte rostlinný olej nebo chilli olej. Zahřejte ho na středním plameni.
- Přidejte mleté vepřové maso. Vepřové maso rozdrobte a vařte, dokud nezrůžoví.
- Přidejte zelenou cibulku, zázvor a česnek a sichuanský pepř. Smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.
- Zvyšte teplotu na vysokou. Přilijte omáčku. Míchejte ji 30 sekund.
- Přidejte papriku a smažte další 1 minutu.
- Přidejte sušené chilli papričky (pokud je používáte) a rychle smažte, dokud se neodpaří většina tekutiny.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte ho k varu.
- Přidejte okapané tofu a ocet. Nechte 2-3 minuty vařit.
- Rozšlehejte kaši z kukuřičného škrobu. Přidejte ji do vroucí omáčky a jemně ji míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Pokapejte sezamovým olejem a naposledy promíchejte.
- Ozdobte zelenou cibulkou. Podávejte na rýži.
Ingredience
Postup
- Papriky nakrájejte na malé kousky.
- Nakrájejte nadrobno malý kousek zázvoru.
- Tofu nakrájejte na čtverečky a blanšírujte ve vroucí vodě. Odstavte.
- Připravte omáčku.
- Do pánve wok přidejte rostlinný olej nebo chilli olej. Zahřejte ho na středním plameni.
- Přidejte mleté vepřové maso. Vepřové maso rozdrobte a vařte, dokud nezrůžoví.
- Přidejte zelenou cibulku, zázvor a česnek a sichuanský pepř. Smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.
- Zvyšte teplotu na vysokou. Přilijte omáčku. Míchejte ji 30 sekund.
- Přidejte papriku a smažte další 1 minutu.
- Přidejte sušené chilli papričky (pokud je používáte) a rychle smažte, dokud se neodpaří většina tekutiny.
- Přidejte kuřecí vývar a přiveďte ho k varu.
- Přidejte okapané tofu a ocet. Nechte 2-3 minuty vařit.
- Rozšlehejte kaši z kukuřičného škrobu. Přidejte ji do vroucí omáčky a jemně ji míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Pokapejte sezamovým olejem a naposledy promíchejte.
- Ozdobte zelenou cibulkou. Podávejte na rýži.
Jak mam zelenou cibuli nakrájet na kostičky ? Se mi nedaří a nedaří furt jsou to kolečka