Ingredience
Hong Shao Rou (红烧肉) neboli Šanghajský Dušený Bůček je oblíbené čínské jídlo. Podstatou tohoto receptu je dušení vepřového masa v sójové omáčce a cukru, což omáčce dodává lesklý povrch. Pokrm pochází z čínské provincie Hunan, ale v současnosti je spojován se Šanghajem. Byl oblíbeným pokrmem Mao Ce-tunga, otce zakladatele Číny, a často se označuje jako červené dušené vepřové předsedy Maa. Tento recept je inspirován tímto webem, některé postupy zděděné z tohoto webu.
Postup
Tento recept funguje skvěle i z mraženého masa, stačí blanšírovat mražené maso a pak ho nakrájet na větší kostky.
- Tento recept se tradičně připravuje s kůží. Já kůži nemám rád, takže ji raději odstraňuji.
- Přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte sečuánsky pepř a vepřové maso.
- Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, abyste se zbavili nečistot a pachů.
- Vepřové maso vyjmeme z hrnce, propláchneme vodou a nakrájíme na větší kostky.
- Nastavte pomalý hrnec na restování a rozehřejte olej.
- Přidejte blanšírované vepřové maso, cibuli a restujte, dokud nezíská zlatavou barvu a nezhnědne.
- Nyní přidejte cukr a sójovou omáčku a restujte, dokud cukr nezkaramelizuje.
- Poté maso podlijte vínem Shaoxing.
- Přidejte anýz, skořici, citrusovou kůru, zázvor a ocet.
- Dolijte vodu jen tolik, aby bylo vepřové maso zakryté.
Metoda varné desky
Dusíme 1 hodinu, dokud není vepřové maso měkké.
Metoda pomalého vaření
Vařte pomalu na nízkém stupni nejméně 11 hodin nebo na vysokém stupni 5 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu nejméně 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.
- Vepřové maso vyjměte z hrnce, tekutinu sceďte, abyste odstranili všechno koření.
- Scezenou omáčku zredukujte a poté vraťte vepřové maso zpět do omáčky.
- Podávejte na rýži, ozdobte zelenou cibulkou.
Ingredience
Postup
Tento recept funguje skvěle i z mraženého masa, stačí blanšírovat mražené maso a pak ho nakrájet na větší kostky.
- Tento recept se tradičně připravuje s kůží. Já kůži nemám rád, takže ji raději odstraňuji.
- Přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte sečuánsky pepř a vepřové maso.
- Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, abyste se zbavili nečistot a pachů.
- Vepřové maso vyjmeme z hrnce, propláchneme vodou a nakrájíme na větší kostky.
- Nastavte pomalý hrnec na restování a rozehřejte olej.
- Přidejte blanšírované vepřové maso, cibuli a restujte, dokud nezíská zlatavou barvu a nezhnědne.
- Nyní přidejte cukr a sójovou omáčku a restujte, dokud cukr nezkaramelizuje.
- Poté maso podlijte vínem Shaoxing.
- Přidejte anýz, skořici, citrusovou kůru, zázvor a ocet.
- Dolijte vodu jen tolik, aby bylo vepřové maso zakryté.
Metoda varné desky
Dusíme 1 hodinu, dokud není vepřové maso měkké.
Metoda pomalého vaření
Vařte pomalu na nízkém stupni nejméně 11 hodin nebo na vysokém stupni 5 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu nejméně 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.
- Vepřové maso vyjměte z hrnce, tekutinu sceďte, abyste odstranili všechno koření.
- Scezenou omáčku zredukujte a poté vraťte vepřové maso zpět do omáčky.
- Podávejte na rýži, ozdobte zelenou cibulkou.