Hong Shao Rou red braised pork

Šanghajský Dušený Bůček

Příprava20 minVaření30 minCelkem50 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, ,

Ingredience

Blanšírování (5 minut)
 500 g vepřového bůčku bez kosti(nakrájený na kostky, bez kůže, může být zmrazen)
 voda
 10 sečuánských pepřových zrnek
 3 plátky zázvoru
Restujeme
 1 lžíce neutrálního oleje
 1 zelená nebo žlutá cibule(nakrájená na čtverečky)
Dušení
 2 lžíce hnědého cukru
 2 lžíce lehké sójové omáčky
 2 lžíce tmavé sójové omáčky
 ¼ šálek vína shaoxing
 2 badyánové lusky
 1 tyčinka skořice
 1 citrusová kůra
 3 plátky zázvoru
 ½ čajová lžička jablečného octa
 voda(jen na zakrytí vepřového masa)
Dozdobení
 jarná cibulka
Hong Shao Rou red braised pork

Hong Shao Rou (红烧肉) neboli Šanghajský Dušený Bůček je oblíbené čínské jídlo. Podstatou tohoto receptu je dušení vepřového masa v sójové omáčce a cukru, což omáčce dodává lesklý povrch. Pokrm pochází z čínské provincie Hunan, ale v současnosti je spojován se Šanghajem. Byl oblíbeným pokrmem Mao Ce-tunga, otce zakladatele Číny, a často se označuje jako červené dušené vepřové předsedy Maa. Tento recept je inspirován tímto webem, některé postupy zděděné z tohoto webu.

Postup

Blanšírování
1

Tento recept funguje skvěle i z mraženého masa, stačí blanšírovat mražené maso a pak ho nakrájet na větší kostky.

  • Tento recept se tradičně připravuje s kůží. Já kůži nemám rád, takže ji raději odstraňuji.
  • Přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte sečuánsky pepř a vepřové maso.
  • Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, abyste se zbavili nečistot a pachů.
  • Vepřové maso vyjmeme z hrnce, propláchneme vodou a nakrájíme na větší kostky.

Osmahněte
2

  • Nastavte pomalý hrnec na restování a rozehřejte olej.
  • Přidejte blanšírované vepřové maso, cibuli a restujte, dokud nezíská zlatavou barvu a nezhnědne.
  • Nyní přidejte cukr a sójovou omáčku a restujte, dokud cukr nezkaramelizuje.
  • Poté maso podlijte vínem Shaoxing.

Dušení
3

  • Přidejte anýz, skořici, citrusovou kůru, zázvor a ocet.
  • Dolijte vodu jen tolik, aby bylo vepřové maso zakryté.

4

Metoda varné desky
Dusíme 1 hodinu, dokud není vepřové maso měkké.

Metoda pomalého vaření
Vařte pomalu na nízkém stupni nejméně 11 hodin nebo na vysokém stupni 5 hodin.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu nejméně 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.

Zredukujte
5

  • Vepřové maso vyjměte z hrnce, tekutinu sceďte, abyste odstranili všechno koření.
  • Scezenou omáčku zredukujte a poté vraťte vepřové maso zpět do omáčky.
  • Podávejte na rýži, ozdobte zelenou cibulkou.

6

Hong Shao Rou red braised pork

Ingredience

Blanšírování (5 minut)
 500 g vepřového bůčku bez kosti(nakrájený na kostky, bez kůže, může být zmrazen)
 voda
 10 sečuánských pepřových zrnek
 3 plátky zázvoru
Restujeme
 1 lžíce neutrálního oleje
 1 zelená nebo žlutá cibule(nakrájená na čtverečky)
Dušení
 2 lžíce hnědého cukru
 2 lžíce lehké sójové omáčky
 2 lžíce tmavé sójové omáčky
 ¼ šálek vína shaoxing
 2 badyánové lusky
 1 tyčinka skořice
 1 citrusová kůra
 3 plátky zázvoru
 ½ čajová lžička jablečného octa
 voda(jen na zakrytí vepřového masa)
Dozdobení
 jarná cibulka

Postup

Blanšírování
1

Tento recept funguje skvěle i z mraženého masa, stačí blanšírovat mražené maso a pak ho nakrájet na větší kostky.

  • Tento recept se tradičně připravuje s kůží. Já kůži nemám rád, takže ji raději odstraňuji.
  • Přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte sečuánsky pepř a vepřové maso.
  • Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, abyste se zbavili nečistot a pachů.
  • Vepřové maso vyjmeme z hrnce, propláchneme vodou a nakrájíme na větší kostky.

Osmahněte
2

  • Nastavte pomalý hrnec na restování a rozehřejte olej.
  • Přidejte blanšírované vepřové maso, cibuli a restujte, dokud nezíská zlatavou barvu a nezhnědne.
  • Nyní přidejte cukr a sójovou omáčku a restujte, dokud cukr nezkaramelizuje.
  • Poté maso podlijte vínem Shaoxing.

Dušení
3

  • Přidejte anýz, skořici, citrusovou kůru, zázvor a ocet.
  • Dolijte vodu jen tolik, aby bylo vepřové maso zakryté.

4

Metoda varné desky
Dusíme 1 hodinu, dokud není vepřové maso měkké.

Metoda pomalého vaření
Vařte pomalu na nízkém stupni nejméně 11 hodin nebo na vysokém stupni 5 hodin.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu nejméně 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.

Zredukujte
5

  • Vepřové maso vyjměte z hrnce, tekutinu sceďte, abyste odstranili všechno koření.
  • Scezenou omáčku zredukujte a poté vraťte vepřové maso zpět do omáčky.
  • Podávejte na rýži, ozdobte zelenou cibulkou.

6

Hong Shao Rou red braised pork

Šanghajský Dušený Bůček

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.