Pizza al taglio, italsky pizza na kousky, v doslovném překladu "na řez", je druh pizzy pečený ve velkých obdélníkových plechách a prodávaný obvykle v obdélníkových nebo čtvercových plátcích podle hmotnosti. Tento typ pizzy byl vynalezen v 50. letech 20. století v Římě a je rozšířen po celé Itálii. Existuje mnoho variant a stylů pizzy al taglio, tento recept vlastně vymysleli domácí kuchaři. Nejpozoruhodnějším aspektem tohoto receptu je dvojité pečení. První pečení je pouze s rajčatovou omáčkou, nízká hmotnost na povrchu zajišťuje, že se pizza může pěkně zvednout po celé ploše. Druhé pečení pizzu prohřeje a dodá jí extra křupavost.
Těsto musí kynout nejméně 12 a maximálně 24 hodin.
Ingredience
Postup
Standardní program na těsto trvá 1h a 50min, program kynutí cca 1+ hodina v teplém prostředí.
- Do vlažné vody ve vaničce domácí pekárny přidejte droždí.
- Přidáme všechny suché přísady a nakonec pokapeme olivovým olejem.
- Spusťte pekárnu na standardní program pro zadělávání těsta.
- Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu a několikrát ho přeložíme.
- Přeneste těsto do vzduchotěsné krabice a pokapejte olivovým olejem.
- Nechte přes noc v chladničce minimálně 12 hodin a maximálně 22 hodin.
- Připravte si mělký plech, vyložte ho pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
- Vyjměte těsto z chladničky, přendejte ho na plech a opět udělejte několik záhybů, aby se uzavřel vzduch.
- Přikryjeme velkou mísou. Používám velký obdélníkový mělký skleněný plech.
- Ten umožňuje těstu přirozeně se rozprostřít a vytékat po stranách a zároveň zabraňuje vysychání těsta.
- Přikryté nechte kynout alespoň 2 hodiny.
Troubu mám nastavenou na pizzu: spodní ohřev + ventilátor.
- 30 minut před vypršením času vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230C.
- Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na kámen.
- Je také vhodný čas na přípravu omáčky, všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na sporáku.
- Vařte na nízkém stupni po dobu 30 minut, aby se odpařila voda, a občas promíchejte.
Těsto se může špatně natahovat na papír, jestli nechcete použít papír, stačí plech důkladně namazat olejem.
- Po dvou hodinách by těsto mělo být uvolněné a snadno roztíratelné po stranách plechu.
- Jakmile těsto pokryje celý plech, potřete těsto rajčatovou omáčkou.
- Pečte přibližně 20-25 minut, dokud nebude z vrchu zlatavě hnědé.
- Ihned vyjměte z trouby a z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí pizzu nakrájejte nůžkami na čtverce.
- Pizzu můžete uložit do vzduchotěsných nádob a uchovávat v chladničce nebo pokračovat v dalším kroku.
- Umístěte kámen do trouby tak, aby byl co nejblíže horní části trouby, ale přesto se na něj pizza vešla.
- Přehřejte troubu na 230C pouze s horním grill ohřevem a ventilátorem.
- Po vyjmutí pizze z lednice nebo po vychladnutí, pizzu libovolně ozdobte podle vlastní chuti.
- Pizzu položte přímo na předehřátý kámen a pečte přibližně 5 minut. Ihned podávejte.
Ingredience
Postup
Standardní program na těsto trvá 1h a 50min, program kynutí cca 1+ hodina v teplém prostředí.
- Do vlažné vody ve vaničce domácí pekárny přidejte droždí.
- Přidáme všechny suché přísady a nakonec pokapeme olivovým olejem.
- Spusťte pekárnu na standardní program pro zadělávání těsta.
- Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu a několikrát ho přeložíme.
- Přeneste těsto do vzduchotěsné krabice a pokapejte olivovým olejem.
- Nechte přes noc v chladničce minimálně 12 hodin a maximálně 22 hodin.
- Připravte si mělký plech, vyložte ho pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
- Vyjměte těsto z chladničky, přendejte ho na plech a opět udělejte několik záhybů, aby se uzavřel vzduch.
- Přikryjeme velkou mísou. Používám velký obdélníkový mělký skleněný plech.
- Ten umožňuje těstu přirozeně se rozprostřít a vytékat po stranách a zároveň zabraňuje vysychání těsta.
- Přikryté nechte kynout alespoň 2 hodiny.
Troubu mám nastavenou na pizzu: spodní ohřev + ventilátor.
- 30 minut před vypršením času vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230C.
- Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na kámen.
- Je také vhodný čas na přípravu omáčky, všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na sporáku.
- Vařte na nízkém stupni po dobu 30 minut, aby se odpařila voda, a občas promíchejte.
Těsto se může špatně natahovat na papír, jestli nechcete použít papír, stačí plech důkladně namazat olejem.
- Po dvou hodinách by těsto mělo být uvolněné a snadno roztíratelné po stranách plechu.
- Jakmile těsto pokryje celý plech, potřete těsto rajčatovou omáčkou.
- Pečte přibližně 20-25 minut, dokud nebude z vrchu zlatavě hnědé.
- Ihned vyjměte z trouby a z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí pizzu nakrájejte nůžkami na čtverce.
- Pizzu můžete uložit do vzduchotěsných nádob a uchovávat v chladničce nebo pokračovat v dalším kroku.
- Umístěte kámen do trouby tak, aby byl co nejblíže horní části trouby, ale přesto se na něj pizza vešla.
- Přehřejte troubu na 230C pouze s horním grill ohřevem a ventilátorem.
- Po vyjmutí pizze z lednice nebo po vychladnutí, pizzu libovolně ozdobte podle vlastní chuti.
- Pizzu položte přímo na předehřátý kámen a pečte přibližně 5 minut. Ihned podávejte.