Pizza al taglio, italsky pizza na kousky, v doslovném překladu "na řez", je druh pizzy pečený ve velkých obdélníkových plechách a prodávaný obvykle v obdélníkových nebo čtvercových plátcích podle hmotnosti. Tento typ pizzy byl vynalezen v 50. letech 20. století v Římě a je rozšířen po celé Itálii. Existuje mnoho variant a stylů pizzy al taglio, tento recept vlastně vymysleli domácí kuchaři. Nejpozoruhodnějším aspektem tohoto receptu je dvojité pečení. První pečení je pouze s rajčatovou omáčkou, nízká hmotnost na povrchu zajišťuje, že se pizza může pěkně zvednout po celé ploše. Druhé pečení pizzu prohřeje a dodá jí extra křupavost.
Prep Time 30 minsCook Time 30 minsTotal Time 1 hr
Author Peter Yields 6 Servings Servings Quarter (1.5 Serving) Half (3 Servings) Default (6 Servings) Double (12 Servings) Triple (18 Servings) Category Pečivo
Těsto musí kynout nejméně 12 a maximálně 24 hodin.
Ingredience
Těsto
...mokré
300 g teplé vody
3 g suchého droždí
...suché
200 g střední mouky
200 g mouky na pizzu
100 g hladké mouky
13 g soli
...olej
15 g olivového oleje
Omáčka
1 cup nakrájených italských rajčat
1 česnek
1 tbsp olivového oleje
½ tsp soli
1 tsp oregana
Postup
Kynutí v pekárně
1 Standardní program na těsto trvá 1h a 50min, program kynutí cca 1+ hodina v teplém prostředí.
Do vlažné vody ve vaničce domácí pekárny přidejte droždí.
Přidáme všechny suché přísady a nakonec pokapeme olivovým olejem.
Spusťte pekárnu na standardní program pro zadělávání těsta.
Kynutí přes noc
2
Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu a několikrát ho přeložíme.
Přeneste těsto do vzduchotěsné krabice a pokapejte olivovým olejem.
Nechte přes noc v chladničce minimálně 12 hodin a maximálně 22 hodin.
Závěrečné kynutí
3
Připravte si mělký plech, vyložte ho pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
Vyjměte těsto z chladničky, přendejte ho na plech a opět udělejte několik záhybů, aby se uzavřel vzduch.
Přikryjeme velkou mísou. Používám velký obdélníkový mělký skleněný plech.
Ten umožňuje těstu přirozeně se rozprostřít a vytékat po stranách a zároveň zabraňuje vysychání těsta.
Přikryté nechte kynout alespoň 2 hodiny.
Připravte troubu a omáčku
4 Troubu mám nastavenou na pizzu: spodní ohřev + ventilátor.
30 minut před vypršením času vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230C.
Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na kámen.
Je také vhodný čas na přípravu omáčky, všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na sporáku.
Vařte na nízkém stupni po dobu 30 minut, aby se odpařila voda, a občas promíchejte.
Pečení
5 Těsto se může špatně natahovat na papír, jestli nechcete použít papír, stačí plech důkladně namazat olejem.
Po dvou hodinách by těsto mělo být uvolněné a snadno roztíratelné po stranách plechu.
Jakmile těsto pokryje celý plech, potřete těsto rajčatovou omáčkou.
Pečte přibližně 20-25 minut, dokud nebude z vrchu zlatavě hnědé.
Odpočinek
6
Ihned vyjměte z trouby a z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
Po vychladnutí pizzu nakrájejte nůžkami na čtverce.
Pizzu můžete uložit do vzduchotěsných nádob a uchovávat v chladničce nebo pokračovat v dalším kroku.
Servírování
7
Umístěte kámen do trouby tak, aby byl co nejblíže horní části trouby, ale přesto se na něj pizza vešla.
Přehřejte troubu na 230C pouze s horním grill ohřevem a ventilátorem.
Po vyjmutí pizze z lednice nebo po vychladnutí, pizzu libovolně ozdobte podle vlastní chuti.
Pizzu položte přímo na předehřátý kámen a pečte přibližně 5 minut. Ihned podávejte.
Ingredients Těsto
...mokré
300 g teplé vody
3 g suchého droždí
...suché
200 g střední mouky
200 g mouky na pizzu
100 g hladké mouky
13 g soli
...olej
15 g olivového oleje
Omáčka
1 cup nakrájených italských rajčat
1 česnek
1 tbsp olivového oleje
½ tsp soli
1 tsp oregana
Directions Kynutí v pekárně
1 Standardní program na těsto trvá 1h a 50min, program kynutí cca 1+ hodina v teplém prostředí.
Do vlažné vody ve vaničce domácí pekárny přidejte droždí.
Přidáme všechny suché přísady a nakonec pokapeme olivovým olejem.
Spusťte pekárnu na standardní program pro zadělávání těsta.
Kynutí přes noc
2
Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu a několikrát ho přeložíme.
Přeneste těsto do vzduchotěsné krabice a pokapejte olivovým olejem.
Nechte přes noc v chladničce minimálně 12 hodin a maximálně 22 hodin.
Závěrečné kynutí
3
Připravte si mělký plech, vyložte ho pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
Vyjměte těsto z chladničky, přendejte ho na plech a opět udělejte několik záhybů, aby se uzavřel vzduch.
Přikryjeme velkou mísou. Používám velký obdélníkový mělký skleněný plech.
Ten umožňuje těstu přirozeně se rozprostřít a vytékat po stranách a zároveň zabraňuje vysychání těsta.
Přikryté nechte kynout alespoň 2 hodiny.
Připravte troubu a omáčku
4 Troubu mám nastavenou na pizzu: spodní ohřev + ventilátor.
30 minut před vypršením času vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230C.
Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na kámen.
Je také vhodný čas na přípravu omáčky, všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na sporáku.
Vařte na nízkém stupni po dobu 30 minut, aby se odpařila voda, a občas promíchejte.
Pečení
5 Těsto se může špatně natahovat na papír, jestli nechcete použít papír, stačí plech důkladně namazat olejem.
Po dvou hodinách by těsto mělo být uvolněné a snadno roztíratelné po stranách plechu.
Jakmile těsto pokryje celý plech, potřete těsto rajčatovou omáčkou.
Pečte přibližně 20-25 minut, dokud nebude z vrchu zlatavě hnědé.
Odpočinek
6
Ihned vyjměte z trouby a z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
Po vychladnutí pizzu nakrájejte nůžkami na čtverce.
Pizzu můžete uložit do vzduchotěsných nádob a uchovávat v chladničce nebo pokračovat v dalším kroku.
Servírování
7
Umístěte kámen do trouby tak, aby byl co nejblíže horní části trouby, ale přesto se na něj pizza vešla.
Přehřejte troubu na 230C pouze s horním grill ohřevem a ventilátorem.
Po vyjmutí pizze z lednice nebo po vychladnutí, pizzu libovolně ozdobte podle vlastní chuti.
Pizzu položte přímo na předehřátý kámen a pečte přibližně 5 minut. Ihned podávejte.
Related recipes