Příprava30 min Vaření1 min Celkem31 min
Ingredients
Těsto
...mokré
368 g voda
...suché
400 g mouky na pizzu
100 g polohrubé mouky
113 g hladké mouky
18 g soli
3 g suchého droždí
Omáčka
1 šálek nasekaných italských rajčat
1 stroužek česneku(protlačen)
1 lžíce olivového oleje
½ čajová lžička soli
1 čajová lžička oregána
Celkem 15 hodin kynutí
Neapolská pizza pochází z italského města Naples. Specifikem tohoto receptu je teplota, při které se pizza peče. Pec musí mít vysokou teplotu 400C až 500C, jinak to nebude neapolská pizza. Další důležitou podmínkou je těsto, které musí mít alespoň 60% nebo vyšší hydrataci. Při vyšší hydrataci se ve výsledném produktu udrží více vody.
Upozorňujeme, že jeho recept je určen pro venkovní pece na pizzu, které dosahují teploty až 500 °C a uvaří těsto během minuty.
Directions
Hnětení
1
- Připravte si hnětací hák do stojanového mixéru.
- Přidejte mouku, sůl, všechnu vodu a krátce promíchejte, aby se těsto zhruba spojilo.
- Nyní přidejte droždí, postupně zvyšujte míchání na velmi vysokém stupni.
- Poté, co se těsto stane hladším, přidávejte postupně 3 kapky vody, aby se těsto mohlo vodu snadno akomodovat.
- Míchejte, dokud se těsto přestane lepit na stěny mísy.
První kynutí
2
- Nyní musíme těsto krátce vykynout, vyjmeme hák na těsto, mísu přikryjeme a necháme hodinu odpočívat.
Druhé kynutí v lednici
3
- Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme.
- Vložíme do vzduchotěsné krabice (250 g na jednu kouli).
- Necháme v chladničce přes noc minimálně 12 hodin a maximálně 7 dní.
Třetí kynutí
4
- Vyjměte těsto z chladničky.
- Přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme, abychom do nej dostali vzduch.
- Přikryjeme stejnou mísou tak, že ji obrátíme a položíme na těsto.
- Necháme kynout až 1-2 hodiny. Mezitím si připravte toping a rajčatovou omáčku.
Pečení
5
- Připravte si troubu na dřevo, předehřejte kámen na cca 400 stupňů celzia.
- Roztáhněte těsto (bez válečku) na moukou vysypanou pracovní plochu, velikost je na vás.
- Pizzu ozdobte (méně je více), ihned přeneste na pizza lopatu a do trouby.
- Pizzu pečte 60 sekund, podle potřeby ji otáčejte, aby se nepřipálila.
- Pizzu vyjměte z trouby čistou lopatu a položte na dřevěné denko, ještě horkou ji nakrájejte a ihned podávejte.
Ingredience
Těsto
...mokré
368 g voda
...suché
400 g mouky na pizzu
100 g polohrubé mouky
113 g hladké mouky
18 g soli
3 g suchého droždí
Omáčka
1 šálek nasekaných italských rajčat
1 stroužek česneku(protlačen)
1 lžíce olivového oleje
½ čajová lžička soli
1 čajová lžička oregána
Postup
Hnětení
1
- Připravte si hnětací hák do stojanového mixéru.
- Přidejte mouku, sůl, všechnu vodu a krátce promíchejte, aby se těsto zhruba spojilo.
- Nyní přidejte droždí, postupně zvyšujte míchání na velmi vysokém stupni.
- Poté, co se těsto stane hladším, přidávejte postupně 3 kapky vody, aby se těsto mohlo vodu snadno akomodovat.
- Míchejte, dokud se těsto přestane lepit na stěny mísy.
První kynutí
2
- Nyní musíme těsto krátce vykynout, vyjmeme hák na těsto, mísu přikryjeme a necháme hodinu odpočívat.
Druhé kynutí v lednici
3
- Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme.
- Vložíme do vzduchotěsné krabice (250 g na jednu kouli).
- Necháme v chladničce přes noc minimálně 12 hodin a maximálně 7 dní.
Třetí kynutí
4
- Vyjměte těsto z chladničky.
- Přeneseme na pracovní plochu, několikrát ho přeložíme, abychom do nej dostali vzduch.
- Přikryjeme stejnou mísou tak, že ji obrátíme a položíme na těsto.
- Necháme kynout až 1-2 hodiny. Mezitím si připravte toping a rajčatovou omáčku.
Pečení
5
- Připravte si troubu na dřevo, předehřejte kámen na cca 400 stupňů celzia.
- Roztáhněte těsto (bez válečku) na moukou vysypanou pracovní plochu, velikost je na vás.
- Pizzu ozdobte (méně je více), ihned přeneste na pizza lopatu a do trouby.
- Pizzu pečte 60 sekund, podle potřeby ji otáčejte, aby se nepřipálila.
- Pizzu vyjměte z trouby čistou lopatu a položte na dřevěné denko, ještě horkou ji nakrájejte a ihned podávejte.