Butter Chicken Máslové Kuře

Máslové Kuře

Kuře na másle, známé také jako murgh makhani, je oblíbené indické jídlo s bohatou historií. Počátky máslového kuřete sahají až do Dillí v Indii v polovině 20. století. Historie vzniku máslového kuřete se točí kolem restaurace Moti Mahal, kterou ve 20. letech 20. století založil Kundan Lal Gujral. Kundan Lal Gujral se zasloužil o vynalezení receptu na máslové kuře.

Příprava30 minVaření15 minCelkem45 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie, ,

Ingredience

Restujte
 1 lžíce ghí(přepuštěné máslo)
 1 žlutá cibule(nakrájená na kostičky)
 ½ lžíce mletého česneku
 ½ lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
...přidejte koření
 ¼ čajová lžička mleté kurkumy
 ½ čajová lžička garam masaly
 1 čajová lžička soli košer
 1 štipka glutamátu sodného / MSG(volitelně)
 1 čajová lžička cukru(volitelně)
 1 čajová lžička mletého chilli(volitelně)
...vytvořte omáčku
 ½ šálek rajčatového pyré(čerstvých nebo z konzervy)
 ¼ šálek vody
...přidejte maso
 500 g vykostěných kuřecích horních stehen(nebo prsíčka, nakrájená na kostičky)
Finalizace
 ¼ šálek dvojité smetany(nebo kokosového krému)
 1 lžíce sušených listů pískavice řecké seno(fenugreek)
Butter Chicken Máslové Kuře

Podle legendy vznikl nápad na máslové kuře jako způsob, jak znovu využít zbytky kuřecího masa, protože v restauraci často na konci dne zůstávaly zbytky kuřete tandoori.

Aby se zabránilo plýtvání, přišel Kundan Lal Gujral s nápadem dusit zbytky kuřete tandoori v rajčatové omáčce spolu s máslem a smetanou. Vznikl tak bohatý a aromatický pokrm, který se stal okamžitě hitem.

Kombinace křehkých kousků kuřete ve smetanové omáčce na bázi rajčat, prošpikované kořením a obohacené máslem a smetanou, se ukázala jako neodolatelná. Máslové kuře si rychle získalo oblibu nejen v Dillí, ale i v celé Indii a nakonec i po celém světě.

Postup

Příprava
1

  • Připravte si kuře, očistěte ho a nakrájejte na kostky.
  • Nakrájejte nadrobno malou cibuli, nastrouhejte zázvor a prolisujte česnek.
  • Na zázvor a česnek můžete použít také mixér.
  • V případě potřeby si připravte rajčatový protlak.

Restujte
2

  • Do nerezové pánve přidejte ghí. Zahřívejte ho na středně nízkém ohni.
  • Přidejte cibuli a smažte ji 4 až 5 minut.
  • Přidejte zázvor, česnek a koření a smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.

Omáčka
3

  • Přidejte ingredience na omáčku, rajčatový protlak a vodu.
  • Ihned přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte, dokud se vše nespojí.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte zhruba 5 minut, dokud není kuře uvařené.

Finalizace
4

  • Snížíme teplotu a přilijeme dvojitou smetanu, ihned promícháme.
  • Nakonec přidejte sušené listy pískavice.
  • Podávejte na rýži.

Ingredience

Restujte
 1 lžíce ghí(přepuštěné máslo)
 1 žlutá cibule(nakrájená na kostičky)
 ½ lžíce mletého česneku
 ½ lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
...přidejte koření
 ¼ čajová lžička mleté kurkumy
 ½ čajová lžička garam masaly
 1 čajová lžička soli košer
 1 štipka glutamátu sodného / MSG(volitelně)
 1 čajová lžička cukru(volitelně)
 1 čajová lžička mletého chilli(volitelně)
...vytvořte omáčku
 ½ šálek rajčatového pyré(čerstvých nebo z konzervy)
 ¼ šálek vody
...přidejte maso
 500 g vykostěných kuřecích horních stehen(nebo prsíčka, nakrájená na kostičky)
Finalizace
 ¼ šálek dvojité smetany(nebo kokosového krému)
 1 lžíce sušených listů pískavice řecké seno(fenugreek)

Postup

Příprava
1

  • Připravte si kuře, očistěte ho a nakrájejte na kostky.
  • Nakrájejte nadrobno malou cibuli, nastrouhejte zázvor a prolisujte česnek.
  • Na zázvor a česnek můžete použít také mixér.
  • V případě potřeby si připravte rajčatový protlak.

Restujte
2

  • Do nerezové pánve přidejte ghí. Zahřívejte ho na středně nízkém ohni.
  • Přidejte cibuli a smažte ji 4 až 5 minut.
  • Přidejte zázvor, česnek a koření a smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.

Omáčka
3

  • Přidejte ingredience na omáčku, rajčatový protlak a vodu.
  • Ihned přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte, dokud se vše nespojí.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte zhruba 5 minut, dokud není kuře uvařené.

Finalizace
4

  • Snížíme teplotu a přilijeme dvojitou smetanu, ihned promícháme.
  • Nakonec přidejte sušené listy pískavice.
  • Podávejte na rýži.

Máslové Kuře

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.