Kuře na másle, známé také jako murgh makhani, je oblíbené indické jídlo s bohatou historií. Počátky máslového kuřete sahají až do Dillí v Indii v polovině 20. století. Historie vzniku máslového kuřete se točí kolem restaurace Moti Mahal, kterou ve 20. letech 20. století založil Kundan Lal Gujral. Kundan Lal Gujral se zasloužil o vynalezení receptu na máslové kuře.
Ingredience
Podle legendy vznikl nápad na máslové kuře jako způsob, jak znovu využít zbytky kuřecího masa, protože v restauraci často na konci dne zůstávaly zbytky kuřete tandoori.
Aby se zabránilo plýtvání, přišel Kundan Lal Gujral s nápadem dusit zbytky kuřete tandoori v rajčatové omáčce spolu s máslem a smetanou. Vznikl tak bohatý a aromatický pokrm, který se stal okamžitě hitem.
Kombinace křehkých kousků kuřete ve smetanové omáčce na bázi rajčat, prošpikované kořením a obohacené máslem a smetanou, se ukázala jako neodolatelná. Máslové kuře si rychle získalo oblibu nejen v Dillí, ale i v celé Indii a nakonec i po celém světě.
Postup
- Připravte si kuře, očistěte ho a nakrájejte na kostky.
- Nakrájejte nadrobno malou cibuli, nastrouhejte zázvor a prolisujte česnek.
- Na zázvor a česnek můžete použít také mixér.
- V případě potřeby si připravte rajčatový protlak.
- Do nerezové pánve přidejte ghí. Zahřívejte ho na středně nízkém ohni.
- Přidejte cibuli a smažte ji 4 až 5 minut.
- Přidejte zázvor, česnek a koření a smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.
- Přidejte ingredience na omáčku, rajčatový protlak a vodu.
- Ihned přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte zhruba 5 minut, dokud není kuře uvařené.
- Snížíme teplotu a přilijeme dvojitou smetanu, ihned promícháme.
- Nakonec přidejte sušené listy pískavice.
- Podávejte na rýži.
Ingredience
Postup
- Připravte si kuře, očistěte ho a nakrájejte na kostky.
- Nakrájejte nadrobno malou cibuli, nastrouhejte zázvor a prolisujte česnek.
- Na zázvor a česnek můžete použít také mixér.
- V případě potřeby si připravte rajčatový protlak.
- Do nerezové pánve přidejte ghí. Zahřívejte ho na středně nízkém ohni.
- Přidejte cibuli a smažte ji 4 až 5 minut.
- Přidejte zázvor, česnek a koření a smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.
- Přidejte ingredience na omáčku, rajčatový protlak a vodu.
- Ihned přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte zhruba 5 minut, dokud není kuře uvařené.
- Snížíme teplotu a přilijeme dvojitou smetanu, ihned promícháme.
- Nakonec přidejte sušené listy pískavice.
- Podávejte na rýži.