Jak vařit rýži? Každý má svůj vlastní způsob vaření rýže. Zde je jednoduchý recept, který se týká jedné z nejběžnějších potravin rýže. Tento recept se hodí na všechny druhy rýže. Je to proto, že celá technika je pomalá a šetrná a umožňuje rýži se dostatečně dlouho napařovat, aby se uvařila, aniž by se přidávalo příliš mnoho vody navíc.
Bez hrnce s tvrdým dnem se rýže může připálit a nebude se správně vařit.
Rýži 2-3x propláchněte, abyste se zbavili rýžové mouky.
Ochucení
2
V žádném z níže uvedených kroků rýži s kořením nemíchejte, mleté koření vždy rozmíchejte v šálku vody a pak nalijte na rýži.
Přidejte celé koření jako hřebíček nebo skořici pro dosažení aromatické chuti, dobře se hodí ke kari.
Pokud přidáte kari nebo kurkumu, získáte žlutou rýži. Chuťový profil si zvolte podle toho, co vaříte.
Do šálku vody přidejte sůl, požadované mleté koření a rozmíchejte.
Přidejte vodu do hrnce s rýží, poměr je vždy na 1 šálek rýže = 1 šálek vody.
Vaření
3
Pokud vaříte hnědou rýži, zdvojnásobte časy a použijte také o něco vyšší teplotu.
Dejte hrnec na vysoký plamen, dokud se voda nezačne vařit, pak snižte na nízký (stupeň 3 na mé indukci).
Pokud nemáte indukční, ale plynový sporák, po úvodních 10 minutách vaření plyn radši zcela vypněte. Vyžaduje to opravdu super jemnou teplotu, kterou plynový sporák nedokáže zajistit.
Přikryjte hrnec pokličkou a navrch položte kuchyňskou utěrku, aby se v hrnci uchovalo ještě více tepla.
Rýži vařte 10 minut a v průběhu celého procesu vaření neotvírejte pokličku.
Po deseti minutách nastavte nejnižší teplotu a nechte vařit dalších 10 minut (stupeň 1 na mé indukci).
Nyní vypněte spořák a nechte rýži odpočívat dalších 10 minut.
Pokud rýže stále není uvařená / tvrdá, přidejte ještě trochu vody a vařte přikrytou na mírném ohni dalších 5 minut, dokud nezíská požadovanou strukturu. Dbejte na to, abyste nepřidávali příliš mnoho vody nebo nevařili příliš dlouho, není nic horšího než rozvařená rýže.
Ingredients
1cuprýže
1cupvody
1tspsoli
Volitelné příchutě
Aromata
3kusy celého hřebíčku
anýz
⅛tspmleté skořice / malá tyčinka skořice
1nové koření
3sečuánského pepře
Koření
¼tspkmínu
¼tspkari prášku
¼tspkurkumy
Bylinky
Suché listy koriandru
Sušená petrželka
Directions
Příprava
1
Připravte si hrnec s tvrdým dnem.
Bez hrnce s tvrdým dnem se rýže může připálit a nebude se správně vařit.
Rýži 2-3x propláchněte, abyste se zbavili rýžové mouky.
Ochucení
2
V žádném z níže uvedených kroků rýži s kořením nemíchejte, mleté koření vždy rozmíchejte v šálku vody a pak nalijte na rýži.
Přidejte celé koření jako hřebíček nebo skořici pro dosažení aromatické chuti, dobře se hodí ke kari.
Pokud přidáte kari nebo kurkumu, získáte žlutou rýži. Chuťový profil si zvolte podle toho, co vaříte.
Do šálku vody přidejte sůl, požadované mleté koření a rozmíchejte.
Přidejte vodu do hrnce s rýží, poměr je vždy na 1 šálek rýže = 1 šálek vody.
Vaření
3
Pokud vaříte hnědou rýži, zdvojnásobte časy a použijte také o něco vyšší teplotu.
Dejte hrnec na vysoký plamen, dokud se voda nezačne vařit, pak snižte na nízký (stupeň 3 na mé indukci).
Pokud nemáte indukční, ale plynový sporák, po úvodních 10 minutách vaření plyn radši zcela vypněte. Vyžaduje to opravdu super jemnou teplotu, kterou plynový sporák nedokáže zajistit.
Přikryjte hrnec pokličkou a navrch položte kuchyňskou utěrku, aby se v hrnci uchovalo ještě více tepla.
Rýži vařte 10 minut a v průběhu celého procesu vaření neotvírejte pokličku.
Po deseti minutách nastavte nejnižší teplotu a nechte vařit dalších 10 minut (stupeň 1 na mé indukci).
Nyní vypněte spořák a nechte rýži odpočívat dalších 10 minut.
Pokud rýže stále není uvařená / tvrdá, přidejte ještě trochu vody a vařte přikrytou na mírném ohni dalších 5 minut, dokud nezíská požadovanou strukturu. Dbejte na to, abyste nepřidávali příliš mnoho vody nebo nevařili příliš dlouho, není nic horšího než rozvařená rýže.