dal makhani recipe recept

Dal Makhani

Příprava10 minVaření50 minCelkem1 hr
AutorPeterPorce4 PorceKategorie,

Ingredience

Luštěniny (40min 80kpa natural)
 ½ šálek černé čočky(sabut urad, propláchnutá)
 ¼ šálek červených fazolí(propláchnuté)
 1 čajová lžička soli
 3 šálků vody
Masala
 2 čajová lžička přepuštěného másla ghí(lze nahradit rostlinným olejem)
 1 červená cibule(nahrubo nakrájená)
 2 stroužky česneku(nahrubo nakrájená)
 1 palec zázvoru(nahrubo nakrájená)
 1 rajče(nahrubo nakrájená)
 1 štipka skořicového prášku
 1 bobkový list
 ½ čajová lžička římsky kmín(mletý)
 ¼ čajová lžička kurkumy(mleté)
Dokončení
 Smažená masala
 1 lžíce pískavice(řecké seno)
 ½ šálek smetany ke šlehání
 ½ čajová lžička Garam Masala
dal makhani recipe recept

Dal Makhani pochází ze západní části Paňdžábu (dnes v Pákistánu). V Péšávaru se tento recept podává s nekvašeným plochým chlebem. Recept pochází ze 40. let 20. století.

Když po rozdělení Indie a Pákistánu překročili Pešávarci hranice, přivezli tento recept do Indie.

S pomocí tlakového hrnce z něj připravíte opravdu chutný a zdravý oběd nebo večeři.

Postup

Vaření luštěnin
1

  • Luštěniny propláchněte a vložte do tlakového hrnce.
  • Přidejte sůl, vodu a nastavte a vařte 40 minut pod tlakem na 80 kpa s funkcí přirozeného uvolňováni páry.

Příprava
2

  • Očistěte česnek, zázvor a cibuli.
  • Česnek, zázvor a cibuli nakrájejte nahrubo.
  • Rajče nakrájejte nahrubo.

Masala
3

  • Nepřilnavou pánev s ghí rozehřejte na střední teplotu (6) přidejte koření, cibuli, česnekem a zázvor.
  • Vařte dozlatova nasledně vyhoďte bobkový list.
  • Přeneste do mísy mixéru, přidejte rajčata a rozmixujte do hladké konzistence.
  • Přeneste zpět na nepřilnavou pánev a smažte, dokud se tuk nezačne oddělovat (a nebude v něm již žádná tekutina).

Zahuštění
4

  • Po uvolnění tlaku (asi 10 minut) otevřete tlakový hrnec.
  • Přidejte dříve připravenou Masalu. Přidejte Garam Masalu a pískavici.
  • Za stálého míchání pomalu přidávejte smetanu.
  • Lehce povařte 1-2 minuty.
  • Podávejte s rýží nebo Naanem.

Ingredience

Luštěniny (40min 80kpa natural)
 ½ šálek černé čočky(sabut urad, propláchnutá)
 ¼ šálek červených fazolí(propláchnuté)
 1 čajová lžička soli
 3 šálků vody
Masala
 2 čajová lžička přepuštěného másla ghí(lze nahradit rostlinným olejem)
 1 červená cibule(nahrubo nakrájená)
 2 stroužky česneku(nahrubo nakrájená)
 1 palec zázvoru(nahrubo nakrájená)
 1 rajče(nahrubo nakrájená)
 1 štipka skořicového prášku
 1 bobkový list
 ½ čajová lžička římsky kmín(mletý)
 ¼ čajová lžička kurkumy(mleté)
Dokončení
 Smažená masala
 1 lžíce pískavice(řecké seno)
 ½ šálek smetany ke šlehání
 ½ čajová lžička Garam Masala

Postup

Vaření luštěnin
1

  • Luštěniny propláchněte a vložte do tlakového hrnce.
  • Přidejte sůl, vodu a nastavte a vařte 40 minut pod tlakem na 80 kpa s funkcí přirozeného uvolňováni páry.

Příprava
2

  • Očistěte česnek, zázvor a cibuli.
  • Česnek, zázvor a cibuli nakrájejte nahrubo.
  • Rajče nakrájejte nahrubo.

Masala
3

  • Nepřilnavou pánev s ghí rozehřejte na střední teplotu (6) přidejte koření, cibuli, česnekem a zázvor.
  • Vařte dozlatova nasledně vyhoďte bobkový list.
  • Přeneste do mísy mixéru, přidejte rajčata a rozmixujte do hladké konzistence.
  • Přeneste zpět na nepřilnavou pánev a smažte, dokud se tuk nezačne oddělovat (a nebude v něm již žádná tekutina).

Zahuštění
4

  • Po uvolnění tlaku (asi 10 minut) otevřete tlakový hrnec.
  • Přidejte dříve připravenou Masalu. Přidejte Garam Masalu a pískavici.
  • Za stálého míchání pomalu přidávejte smetanu.
  • Lehce povařte 1-2 minuty.
  • Podávejte s rýží nebo Naanem.

Dal Makhani

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.