Hovězí Stroganoff

Hovězí Stroganov je klasické ruské jídlo z dušeného hovězího masa a omáčky ze zakysané smetany. Původ hovězího Stroganova není zcela jasný, ale předpokládá se, že jej v polovině 19. století vytvořil kuchař ve službách rodiny Stroganovových, bohaté ruské rodiny se silnými vazbami na císařský dvůr.

Příprava30 minVaření30 minCelkem1 hr
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie, , ,

Ingredience

Restujte
 300 g žampionů
 3 cibule(nakrájené na kostičky)
...přidejte
 6 stroužků česneku(protlačen)
  šálek hladké mouky
 1 lžíce rajčatového protlaku(koncentrát)
 2 bobkové listy
 1 lžíce suchého tymiánu
 1 kg hovězího roštěnce nebo zadku
...podlijeme
 ½ šálek bílého vína
  šálek sójové omáčky
 1 šálek vody(jen tolik, aby pokryla maso)
...dokončení
 ½ šálek zakysané smetany
 2 čajová lžička dijonské hořčice

Původní recept na hovězí Stroganoff obsahoval tenké proužky hovězího masa osmažené na másle a podávané v bohaté omáčce ze zakysané smetany. Postupem času se recept rozšířil o další přísady, jako jsou houby, cibule a hořčice. Oblíbený se stal v Rusku a dalších částech Evropy a nakonec se dostal i do Spojených států, kde se v polovině 20. století stal oblíbeným pokrmem.

Postup

Restujte
1

  • V tlakovém nebo pomalém hrnci rozehřejte rostlinný olej.
  • Osmahněte cibuli a houby.
  • Vařte 5 minut na středně vysoké teplotě, dokud houby nepustí tekutinu.
  • Přidejte česnek a tymián a zahřívejte, dokud se nezačne vonět.
  • Přidejte maso, mouku a rajčatový protlak a dobře promíchejte, aby se vše obalilo.
  • Nakonec přidáme dva bobkové listy a vaříme asi 2 minuty.

Vaření
2

  • Ujistěte se, že je maso celé ponořené, pokud ne, přidejte více tekutiny.
  • Přikryjte a pomalu přiveďte k varu.

3

Metoda pomalého vaření
Pomalé vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

4

Metoda vaření pod tlakem
Tlakové vaření na 80 kpa po dobu 1 hodiny s funkcí automatického rychlého uvolnění.

Finalizace
5

  • Pomocí odměrky odlijte 1/2 omáčky do samostatného džbánu a smíchejte ji s hořčicí a zakysanou smetanou.
  • Vraťte tekutinu zpět do hrnce a dobře promíchejte.
  • Podávejte s těstovinami, rýží nebo chlebem.
  • Ozdobíme koprem nebo petrželkou.

Ingredience

Restujte
 300 g žampionů
 3 cibule(nakrájené na kostičky)
...přidejte
 6 stroužků česneku(protlačen)
  šálek hladké mouky
 1 lžíce rajčatového protlaku(koncentrát)
 2 bobkové listy
 1 lžíce suchého tymiánu
 1 kg hovězího roštěnce nebo zadku
...podlijeme
 ½ šálek bílého vína
  šálek sójové omáčky
 1 šálek vody(jen tolik, aby pokryla maso)
...dokončení
 ½ šálek zakysané smetany
 2 čajová lžička dijonské hořčice

Postup

Restujte
1

  • V tlakovém nebo pomalém hrnci rozehřejte rostlinný olej.
  • Osmahněte cibuli a houby.
  • Vařte 5 minut na středně vysoké teplotě, dokud houby nepustí tekutinu.
  • Přidejte česnek a tymián a zahřívejte, dokud se nezačne vonět.
  • Přidejte maso, mouku a rajčatový protlak a dobře promíchejte, aby se vše obalilo.
  • Nakonec přidáme dva bobkové listy a vaříme asi 2 minuty.

Vaření
2

  • Ujistěte se, že je maso celé ponořené, pokud ne, přidejte více tekutiny.
  • Přikryjte a pomalu přiveďte k varu.

3

Metoda pomalého vaření
Pomalé vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

4

Metoda vaření pod tlakem
Tlakové vaření na 80 kpa po dobu 1 hodiny s funkcí automatického rychlého uvolnění.

Finalizace
5

  • Pomocí odměrky odlijte 1/2 omáčky do samostatného džbánu a smíchejte ji s hořčicí a zakysanou smetanou.
  • Vraťte tekutinu zpět do hrnce a dobře promíchejte.
  • Podávejte s těstovinami, rýží nebo chlebem.
  • Ozdobíme koprem nebo petrželkou.

Hovězí Stroganoff

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.