Hamburger se poprvé objevil v 19. nebo na začátku 20. století. Moderní hamburger byl výsledkem potřeb společnosti, která se rychle měnila v důsledku industrializace a vzniku dělnické a střední třídy, a z toho vyplývající poptávky po masově vyráběných a cenově dostupných potravinách, které by se daly konzumovat i mimo domov. Z mnoha důkazů vyplývá, že hamburger byl vynalezen v Německu ve městě Hamburk. Pokud hledáte návod, jak ochutit maso na hamburger, podívejte se sem. here.
Příprava30 min Vaření2 hrs 40 min Celkem3 hrs 10 min
Ingredience
Těsto
...suché
463 g hladké mouky
14 g instantní droždí
31 g hnědého cukru
9 g soli
...mokré
41 g másla
220 g mléka
1 velké vejce
Vejce na potření
1 lžíce vody
1 celé vejce
sezamová semínka
Těsto musí kynout nejméně 2 hodiny.
This recipe will make 12 small buns or 6 normal sized buns.
Postup
1
- Všechny přísady smíchejte ve stojanovém mixéru, začněte suchými přísadami.
- Zakryjte mísu mixéru a nechte těsto kynout 2 hodiny.
- Po vykynutí vytvarujte kuličky (přibližně 80 g na jednu buchtu u menších buchet).
- Buchty nechte kynout další hodinu.
- Udělejte vaječnou omáčku (důkladně smíchejte vodu s vejcem) a potřete žemle.
- Nakonec je posypeme sezamovými semínky.
- Pečeme 12 minut při běžné teplotě 425F.
Ingredience
Těsto
...suché
463 g hladké mouky
14 g instantní droždí
31 g hnědého cukru
9 g soli
...mokré
41 g másla
220 g mléka
1 velké vejce
Vejce na potření
1 lžíce vody
1 celé vejce
sezamová semínka
Postup
1
- Všechny přísady smíchejte ve stojanovém mixéru, začněte suchými přísadami.
- Zakryjte mísu mixéru a nechte těsto kynout 2 hodiny.
- Po vykynutí vytvarujte kuličky (přibližně 80 g na jednu buchtu u menších buchet).
- Buchty nechte kynout další hodinu.
- Udělejte vaječnou omáčku (důkladně smíchejte vodu s vejcem) a potřete žemle.
- Nakonec je posypeme sezamovými semínky.
- Pečeme 12 minut při běžné teplotě 425F.