Black Beer Goulash Guláš z černého piva

Guláš z Černého Piva

Český guláš na černém pivu je tradiční české jídlo, které se vaří už po staletí. Je to vydatný guláš z hovězího masa, zeleniny a tmavého piva. Použití tmavého piva v guláši je pro českou kuchyni jedinečné a dodává pokrmu bohatou, robustní chuť. Pokrm se obvykle podává s houskovým knedlíkem a je oblíbeným jídlem v chladnějších měsících. Historie českého guláše na černém pivu je úzce spjata s historií vaření piva v České republice, která má dlouhou a bohatou tradici sahající až do středověku.

Příprava30 minVaření1 hr 30 minCelkem2 hrs
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, ,

Ingredience

Restujte
 1 čajová lžička vepřového tuku
 500 g cibule(4 střední, nakrájené na kostičky)
 1 kg hovězí kližky(kližka, nakrájená na kostky)
...přidejte koření
 ½ čajová lžička kmínu
 1 čajová lžička gulášové paprikové směsi
 1 čajová lžička sladké papriky
 1 čajová lžička uzené papriky
 1 čajová lžička soli
 ½ čajová lžička pepře
...přidejte aromata
 1 lžíce rajčatového protlaku
 3 prolisované česneky
...přidejte tekuty
 400 ml černého piva(branik)
 400 ml hovězího vývaru
...zahustěte
 1 čajová lžička škrobu nebo mouky
Příloha
 5 koleček čerstvé červené cibule
Black Beer Goulash Guláš z černého piva

Český guláš na černém pivu má své kořeny ve středověkých kuchyních Čech, které jsou dnes západní částí České republiky. V té době byl guláš základním jídlem pro dělnickou třídu, protože byl sytý, chutný a dal se připravit z relativně levných surovin, jako je hovězí maso, zelenina a pivo. Postupem času se pokrm vyvíjel a stal se oblíbeným jídlem pro všechny společenské vrstvy.

V 19. století se používání tmavého piva do guláše rozšířilo a jídlo se začalo nazývat český guláš z černého piva. Přidání tmavého piva bylo inspirováno tradičním českým pivovarnickým stylem, který upřednostňoval tmavá, plná piva. Použití tmavého piva guláši nejen dodalo chuť, ale také pomohlo zjemnit hovězí maso a zvýraznit chutě ostatních ingrediencí.

Postup

Příprava
1

  • Cibuli nakrájejte na kostky. Maso očistěte a nakrájejte na malé kostičky o velikosti přibližně 2 cm.

Restujte
2

  • Na vepřovém sádle osmahněte cibuli. Jakmile zprůsvitní, přidejte maso a opečte je spolu s cibulí.
  • Poté k horkému masu přidáme kmín a podusíme na sekundu. Snížíme teplotu.
  • Počkáme, až se teplota normalizuje, a pak přidáme rajčatový protlak, papriku, sůl, pepř a česnek.
  • Dobře promícháme a vaříme na mírném ohni minutu nebo dvě.

Vaření
3

  • Přidejte tekutiny, pivo a hovězí vývar a dobře promíchejte.
  • Ujistěte se, že je maso celé ponořené, pokud ne, přidejte další tekutinu.
  • Přiveďte k varu a přikryjte.

4

Metoda pomalého vaření
Vaříme vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

5

Metoda vaření pod tlakem
Vaříme pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s funkcí automatického rychlého uvolnění.

Zahuštění
6

  • Rozmíchejte škrob ve vlažné vodě, aby se zabránilo tvorbě hrudek a vlijte ho do guláše.
  • Vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Pokud je omáčka příliš řídká, vařte a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Podávaní
7

  • Podávejte s houskovým knedlíkem.
  • Ozdobte plátky čerstvé cibule.

Ingredience

Restujte
 1 čajová lžička vepřového tuku
 500 g cibule(4 střední, nakrájené na kostičky)
 1 kg hovězí kližky(kližka, nakrájená na kostky)
...přidejte koření
 ½ čajová lžička kmínu
 1 čajová lžička gulášové paprikové směsi
 1 čajová lžička sladké papriky
 1 čajová lžička uzené papriky
 1 čajová lžička soli
 ½ čajová lžička pepře
...přidejte aromata
 1 lžíce rajčatového protlaku
 3 prolisované česneky
...přidejte tekuty
 400 ml černého piva(branik)
 400 ml hovězího vývaru
...zahustěte
 1 čajová lžička škrobu nebo mouky
Příloha
 5 koleček čerstvé červené cibule

Postup

Příprava
1

  • Cibuli nakrájejte na kostky. Maso očistěte a nakrájejte na malé kostičky o velikosti přibližně 2 cm.

Restujte
2

  • Na vepřovém sádle osmahněte cibuli. Jakmile zprůsvitní, přidejte maso a opečte je spolu s cibulí.
  • Poté k horkému masu přidáme kmín a podusíme na sekundu. Snížíme teplotu.
  • Počkáme, až se teplota normalizuje, a pak přidáme rajčatový protlak, papriku, sůl, pepř a česnek.
  • Dobře promícháme a vaříme na mírném ohni minutu nebo dvě.

Vaření
3

  • Přidejte tekutiny, pivo a hovězí vývar a dobře promíchejte.
  • Ujistěte se, že je maso celé ponořené, pokud ne, přidejte další tekutinu.
  • Přiveďte k varu a přikryjte.

4

Metoda pomalého vaření
Vaříme vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

5

Metoda vaření pod tlakem
Vaříme pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s funkcí automatického rychlého uvolnění.

Zahuštění
6

  • Rozmíchejte škrob ve vlažné vodě, aby se zabránilo tvorbě hrudek a vlijte ho do guláše.
  • Vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Pokud je omáčka příliš řídká, vařte a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Podávaní
7

  • Podávejte s houskovým knedlíkem.
  • Ozdobte plátky čerstvé cibule.

Guláš z Černého Piva

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.