Český guláš na černém pivu je tradiční české jídlo, které se vaří už po staletí. Je to vydatný guláš z hovězího masa, zeleniny a tmavého piva. Použití tmavého piva v guláši je pro českou kuchyni jedinečné a dodává pokrmu bohatou, robustní chuť. Pokrm se obvykle podává s houskovým knedlíkem a je oblíbeným jídlem v chladnějších měsících. Historie českého guláše na černém pivu je úzce spjata s historií vaření piva v České republice, která má dlouhou a bohatou tradici sahající až do středověku.
Ingredience
Český guláš na černém pivu má své kořeny ve středověkých kuchyních Čech, které jsou dnes západní částí České republiky. V té době byl guláš základním jídlem pro dělnickou třídu, protože byl sytý, chutný a dal se připravit z relativně levných surovin, jako je hovězí maso, zelenina a pivo. Postupem času se pokrm vyvíjel a stal se oblíbeným jídlem pro všechny společenské vrstvy.
V 19. století se používání tmavého piva do guláše rozšířilo a jídlo se začalo nazývat český guláš z černého piva. Přidání tmavého piva bylo inspirováno tradičním českým pivovarnickým stylem, který upřednostňoval tmavá, plná piva. Použití tmavého piva guláši nejen dodalo chuť, ale také pomohlo zjemnit hovězí maso a zvýraznit chutě ostatních ingrediencí.
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostky. Maso očistěte a nakrájejte na malé kostičky o velikosti přibližně 2 cm.
- Na vepřovém sádle osmahněte cibuli. Jakmile zprůsvitní, přidejte maso a opečte je spolu s cibulí.
- Poté k horkému masu přidáme kmín a podusíme na sekundu. Snížíme teplotu.
- Počkáme, až se teplota normalizuje, a pak přidáme rajčatový protlak, papriku, sůl, pepř a česnek.
- Dobře promícháme a vaříme na mírném ohni minutu nebo dvě.
- Přidejte tekutiny, pivo a hovězí vývar a dobře promíchejte.
- Ujistěte se, že je maso celé ponořené, pokud ne, přidejte další tekutinu.
- Přiveďte k varu a přikryjte.
Metoda pomalého vaření
Vaříme vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Vaříme pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s funkcí automatického rychlého uvolnění.
- Rozmíchejte škrob ve vlažné vodě, aby se zabránilo tvorbě hrudek a vlijte ho do guláše.
- Vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Pokud je omáčka příliš řídká, vařte a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Podávejte s houskovým knedlíkem.
- Ozdobte plátky čerstvé cibule.
Ingredience
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostky. Maso očistěte a nakrájejte na malé kostičky o velikosti přibližně 2 cm.
- Na vepřovém sádle osmahněte cibuli. Jakmile zprůsvitní, přidejte maso a opečte je spolu s cibulí.
- Poté k horkému masu přidáme kmín a podusíme na sekundu. Snížíme teplotu.
- Počkáme, až se teplota normalizuje, a pak přidáme rajčatový protlak, papriku, sůl, pepř a česnek.
- Dobře promícháme a vaříme na mírném ohni minutu nebo dvě.
- Přidejte tekutiny, pivo a hovězí vývar a dobře promíchejte.
- Ujistěte se, že je maso celé ponořené, pokud ne, přidejte další tekutinu.
- Přiveďte k varu a přikryjte.
Metoda pomalého vaření
Vaříme vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Vaříme pod tlakem na 80 kpa po dobu 1 hodiny s funkcí automatického rychlého uvolnění.
- Rozmíchejte škrob ve vlažné vodě, aby se zabránilo tvorbě hrudek a vlijte ho do guláše.
- Vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Pokud je omáčka příliš řídká, vařte a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Podávejte s houskovým knedlíkem.
- Ozdobte plátky čerstvé cibule.