Dušené hovězí je možná jedním z nejlepších a nejjednodušších receptů na přípravu. Dušení masa je způsob vaření, který je starší než prakticky jakýkoli jiný typ vaření. Od chvíle, kdy člověk poprvé rozdělal oheň, se téměř okamžitě naučil, jak pomalu vařit maso na mírném ohni po dlouhou dobu.
Příprava30 min Vaření50 min Celkem1 hr 20 min
Ingredience
Maso
600 g hovězího masa(pro pomalé kližka, pro tlakové libovější, ze zmrazeného přidejte 10 minut k době vaření)
Sauté
1 velká cibule(diced)
¼ šálek hladké mouky
¼ šálek rajčatové pasty(protlak)
¼ čajová lžička sušeného tymiánu(nebo čerstvého)
Zelenina
450 g červených brambor(rozčtvrceních)
1 střední mrkev(nakrájíme na 4-5 cm kolečka, můžou být taky mrazené)
5 houby(optional, můžou být taky mrazené)
½ šálek fazolí(suché, rychle namočné)
Tekutiny
3 šálků hovězího vývaru
2 lžíce sójové omáčky
Postup
1
- Hrnec s vodou přiveďte k varu, stáhněte plamen a vložte do něj fazole, aby se rychle namočily.
- Na rostlinném oleji vařte cibuli asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte mouku a rajčatový protlak, opékejte 1 minutu.
- Poté přilijte vývar a sójovou omáčku a odkryjte dno.
- Hovězí maso osolte, opepřete a vmíchejte do tekutiny, spolu s mrkví, žampiony a bramborami.
Metoda pomalého vaření
2
Pomalu pečte na LOW alespoň 10 až 12 hodin.
Metoda tlakového vaření
3
Vařte pod vysokým tlakem po dobu 50 minut na 80kpa. Po uplynutí času vypustíme tlak.
Finalizace
4
- Po uplynutí času by omáčka měla být pěkná a hustá.
- Podávejte s domácím chlebem.
Ingredience
Maso
600 g hovězího masa(pro pomalé kližka, pro tlakové libovější, ze zmrazeného přidejte 10 minut k době vaření)
Sauté
1 velká cibule(diced)
¼ šálek hladké mouky
¼ šálek rajčatové pasty(protlak)
¼ čajová lžička sušeného tymiánu(nebo čerstvého)
Zelenina
450 g červených brambor(rozčtvrceních)
1 střední mrkev(nakrájíme na 4-5 cm kolečka, můžou být taky mrazené)
5 houby(optional, můžou být taky mrazené)
½ šálek fazolí(suché, rychle namočné)
Tekutiny
3 šálků hovězího vývaru
2 lžíce sójové omáčky
Postup
1
- Hrnec s vodou přiveďte k varu, stáhněte plamen a vložte do něj fazole, aby se rychle namočily.
- Na rostlinném oleji vařte cibuli asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte mouku a rajčatový protlak, opékejte 1 minutu.
- Poté přilijte vývar a sójovou omáčku a odkryjte dno.
- Hovězí maso osolte, opepřete a vmíchejte do tekutiny, spolu s mrkví, žampiony a bramborami.
Metoda pomalého vaření
2
Pomalu pečte na LOW alespoň 10 až 12 hodin.
Metoda tlakového vaření
3
Vařte pod vysokým tlakem po dobu 50 minut na 80kpa. Po uplynutí času vypustíme tlak.
Finalizace
4
- Po uplynutí času by omáčka měla být pěkná a hustá.
- Podávejte s domácím chlebem.