Příprava10 min Vaření50 min Celkem1 hr
Ingredience
Luštěniny (40min 80kpa natural)
½ šálek černé čočky(sabut urad, propláchnutá)
¼ šálek červených fazolí(propláchnuté)
1 čajová lžička soli
3 šálků vody
Masala
2 čajová lžička přepuštěného másla ghí(lze nahradit rostlinným olejem)
1 červená cibule(nahrubo nakrájená)
2 stroužky česneku(nahrubo nakrájená)
1 palec zázvoru(nahrubo nakrájená)
1 rajče(nahrubo nakrájená)
1 štipka skořicového prášku
1 bobkový list
½ čajová lžička římsky kmín(mletý)
¼ čajová lžička kurkumy(mleté)
Dokončení
Smažená masala
1 lžíce pískavice(řecké seno)
½ šálek smetany ke šlehání
½ čajová lžička Garam Masala
Dal Makhani pochází ze západní části Paňdžábu (dnes v Pákistánu). V Péšávaru se tento recept podává s nekvašeným plochým chlebem. Recept pochází ze 40. let 20. století.
Když po rozdělení Indie a Pákistánu překročili Pešávarci hranice, přivezli tento recept do Indie.
S pomocí tlakového hrnce z něj připravíte opravdu chutný a zdravý oběd nebo večeři.
Postup
Vaření luštěnin
1
- Luštěniny propláchněte a vložte do tlakového hrnce.
- Přidejte sůl, vodu a nastavte a vařte 40 minut pod tlakem na 80 kpa s funkcí přirozeného uvolňováni páry.
Příprava
2
- Očistěte česnek, zázvor a cibuli.
- Česnek, zázvor a cibuli nakrájejte nahrubo.
- Rajče nakrájejte nahrubo.
Masala
3
- Nepřilnavou pánev s ghí rozehřejte na střední teplotu (6) přidejte koření, cibuli, česnekem a zázvor.
- Vařte dozlatova nasledně vyhoďte bobkový list.
- Přeneste do mísy mixéru, přidejte rajčata a rozmixujte do hladké konzistence.
- Přeneste zpět na nepřilnavou pánev a smažte, dokud se tuk nezačne oddělovat (a nebude v něm již žádná tekutina).
Zahuštění
4
- Po uvolnění tlaku (asi 10 minut) otevřete tlakový hrnec.
- Přidejte dříve připravenou Masalu. Přidejte Garam Masalu a pískavici.
- Za stálého míchání pomalu přidávejte smetanu.
- Lehce povařte 1-2 minuty.
- Podávejte s rýží nebo Naanem.
Ingredience
Luštěniny (40min 80kpa natural)
½ šálek černé čočky(sabut urad, propláchnutá)
¼ šálek červených fazolí(propláchnuté)
1 čajová lžička soli
3 šálků vody
Masala
2 čajová lžička přepuštěného másla ghí(lze nahradit rostlinným olejem)
1 červená cibule(nahrubo nakrájená)
2 stroužky česneku(nahrubo nakrájená)
1 palec zázvoru(nahrubo nakrájená)
1 rajče(nahrubo nakrájená)
1 štipka skořicového prášku
1 bobkový list
½ čajová lžička římsky kmín(mletý)
¼ čajová lžička kurkumy(mleté)
Dokončení
Smažená masala
1 lžíce pískavice(řecké seno)
½ šálek smetany ke šlehání
½ čajová lžička Garam Masala
Postup
Vaření luštěnin
1
- Luštěniny propláchněte a vložte do tlakového hrnce.
- Přidejte sůl, vodu a nastavte a vařte 40 minut pod tlakem na 80 kpa s funkcí přirozeného uvolňováni páry.
Příprava
2
- Očistěte česnek, zázvor a cibuli.
- Česnek, zázvor a cibuli nakrájejte nahrubo.
- Rajče nakrájejte nahrubo.
Masala
3
- Nepřilnavou pánev s ghí rozehřejte na střední teplotu (6) přidejte koření, cibuli, česnekem a zázvor.
- Vařte dozlatova nasledně vyhoďte bobkový list.
- Přeneste do mísy mixéru, přidejte rajčata a rozmixujte do hladké konzistence.
- Přeneste zpět na nepřilnavou pánev a smažte, dokud se tuk nezačne oddělovat (a nebude v něm již žádná tekutina).
Zahuštění
4
- Po uvolnění tlaku (asi 10 minut) otevřete tlakový hrnec.
- Přidejte dříve připravenou Masalu. Přidejte Garam Masalu a pískavici.
- Za stálého míchání pomalu přidávejte smetanu.
- Lehce povařte 1-2 minuty.
- Podávejte s rýží nebo Naanem.