Prep Time10 mins Cook Time50 mins Total Time1 hr
4 Servings YieldsCategoryBezMasa, Papiňák
Ingredience
Luštěniny (40min 80kpa natural)
½ cup černé čočky
¼ cup červených fazolí
1 tsp soli
3 cups vody
Masala
2 tsp přepuštěného másla ghí
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 palec zázvoru
1 rajče
1 pinch skořicového prášku
1 bobkový list
½ tsp římsky kmín
¼ tsp kurkumy
Dokončení
Smažená masala
1 tbsp pískavice
½ cup smetany ke šlehání
½ tsp Garam Masala

Dal Makhani pochází ze západní části Paňdžábu (dnes v Pákistánu). V Péšávaru se tento recept podává s nekvašeným plochým chlebem. Recept pochází ze 40. let 20. století.
Když po rozdělení Indie a Pákistánu překročili Pešávarci hranice, přivezli tento recept do Indie.
S pomocí tlakového hrnce z něj připravíte opravdu chutný a zdravý oběd nebo večeři.
Postup
Vaření luštěnin
1
- Luštěniny propláchněte a vložte do tlakového hrnce.
- Přidejte sůl, vodu a nastavte a vařte 40 minut pod tlakem na 80 kpa s funkcí přirozeného uvolňováni páry.
Příprava
2
- Očistěte česnek, zázvor a cibuli.
- Česnek, zázvor a cibuli nakrájejte nahrubo.
- Rajče nakrájejte nahrubo.
Masala
3
- Nepřilnavou pánev s ghí rozehřejte na střední teplotu (6) přidejte koření, cibuli, česnekem a zázvor.
- Vařte dozlatova nasledně vyhoďte bobkový list.
- Přeneste do mísy mixéru, přidejte rajčata a rozmixujte do hladké konzistence.
- Přeneste zpět na nepřilnavou pánev a smažte, dokud se tuk nezačne oddělovat (a nebude v něm již žádná tekutina).
Zahuštění
4
- Po uvolnění tlaku (asi 10 minut) otevřete tlakový hrnec.
- Přidejte dříve připravenou Masalu. Přidejte Garam Masalu a pískavici.
- Za stálého míchání pomalu přidávejte smetanu.
- Lehce povařte 1-2 minuty.
- Podávejte s rýží nebo Naanem.
Ingredients
Luštěniny (40min 80kpa natural)
½ cup černé čočky
¼ cup červených fazolí
1 tsp soli
3 cups vody
Masala
2 tsp přepuštěného másla ghí
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 palec zázvoru
1 rajče
1 pinch skořicového prášku
1 bobkový list
½ tsp římsky kmín
¼ tsp kurkumy
Dokončení
Smažená masala
1 tbsp pískavice
½ cup smetany ke šlehání
½ tsp Garam Masala