dal makhani recipe recept

Dal Makhani

Prep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr
AuthorPeterYields4 ServingsCategory,

Ingredience

Luštěniny (40min 80kpa natural)
 ½ cup černé čočky
 ¼ cup červených fazolí
 1 tsp soli
 3 cups vody
Masala
 2 tsp přepuštěného másla ghí
 1 červená cibule
 2 stroužky česneku
 1 palec zázvoru
 1 rajče
 1 pinch skořicového prášku
 1 bobkový list
 ½ tsp římsky kmín
 ¼ tsp kurkumy
Dokončení
 Smažená masala
 1 tbsp pískavice
 ½ cup smetany ke šlehání
 ½ tsp Garam Masala
dal makhani recipe recept

Dal Makhani pochází ze západní části Paňdžábu (dnes v Pákistánu). V Péšávaru se tento recept podává s nekvašeným plochým chlebem. Recept pochází ze 40. let 20. století.

Když po rozdělení Indie a Pákistánu překročili Pešávarci hranice, přivezli tento recept do Indie.

S pomocí tlakového hrnce z něj připravíte opravdu chutný a zdravý oběd nebo večeři.

Postup

Vaření luštěnin
1

  • Luštěniny propláchněte a vložte do tlakového hrnce.
  • Přidejte sůl, vodu a nastavte a vařte 40 minut pod tlakem na 80 kpa s funkcí přirozeného uvolňováni páry.

Příprava
2

  • Očistěte česnek, zázvor a cibuli.
  • Česnek, zázvor a cibuli nakrájejte nahrubo.
  • Rajče nakrájejte nahrubo.

Masala
3

  • Nepřilnavou pánev s ghí rozehřejte na střední teplotu (6) přidejte koření, cibuli, česnekem a zázvor.
  • Vařte dozlatova nasledně vyhoďte bobkový list.
  • Přeneste do mísy mixéru, přidejte rajčata a rozmixujte do hladké konzistence.
  • Přeneste zpět na nepřilnavou pánev a smažte, dokud se tuk nezačne oddělovat (a nebude v něm již žádná tekutina).

Zahuštění
4

  • Po uvolnění tlaku (asi 10 minut) otevřete tlakový hrnec.
  • Přidejte dříve připravenou Masalu. Přidejte Garam Masalu a pískavici.
  • Za stálého míchání pomalu přidávejte smetanu.
  • Lehce povařte 1-2 minuty.
  • Podávejte s rýží nebo Naanem.

Ingredients

Luštěniny (40min 80kpa natural)
 ½ cup černé čočky
 ¼ cup červených fazolí
 1 tsp soli
 3 cups vody
Masala
 2 tsp přepuštěného másla ghí
 1 červená cibule
 2 stroužky česneku
 1 palec zázvoru
 1 rajče
 1 pinch skořicového prášku
 1 bobkový list
 ½ tsp římsky kmín
 ¼ tsp kurkumy
Dokončení
 Smažená masala
 1 tbsp pískavice
 ½ cup smetany ke šlehání
 ½ tsp Garam Masala
Dal Makhani

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.