První zmínky o sušenkách pocházejí z Persie ze 7. století n. l., kde se často podávaly jako příloha k čaji. Sušenky se nakonec dostaly do Evropy díky muslimským výbojům a ve středověku se různé druhy sušenek vyráběly po celém kontinentu. Předpokládá se, že moderní sušenky, jak je známe dnes, vznikly ve Spojených státech v 18. století, kdy holandští osadníci přinesli do Nového Amsterdamu (dnes známého jako New York City) svou tradici výroby "koekjes" neboli malých koláčků. Postupem času se z nich vyvinuly sušenky, které známe a milujeme dnes, s nesčetnými obměnami a příchutěmi.
Dough requires at least 1 hours of chilling.
Ingredience
Přestože je těžké připsat vynález sušenek jedné osobě, je zřejmé, že mají dlouhou a fascinující historii sahající několik století zpět.
Postup
- Máslo, krystalový a hnědý cukr vyšlehejte v mixéru na středně vysoké otáčky.
- Míchejte, dokud máslo nebude lehké a nadýchané, asi 2-3 minuty.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí.
- Nyní do směsi vmíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl, dokud se nespojí.
- Nakonec přidejte mléko a drcené ořechy, přepněte na vysokou rychlost, aby se dobře spojily.
- Těsto pevně přikryjte a dejte vychladit do chladničky nejméně na 1 hodinu a maximálně na 3 dny.
- Chlazení je pro toto lepivé těsto nezbytné.
Nezapomeňte, že nemusíte péct celou dávku, těsto můžete v lednici skladovat až 3 dny.
- Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte alespoň 10 minut odležet.
Pro lepší prezentaci můžete do kuličky zapíchnout celý ořech, který se do sušenky zapeče.
- Naberte vrchovatou polévkovou lžíci těsta a rozválejte těsto do kuliček.
- Kuličky uspořádejte na plech 2-3 palce od sebe.
- Pečte 13 minut nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké.
- Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu.
- Při chladnutí sušenky ještě lehce klesnou.
- Upečené, nezkonzumované sušenky uzavřete do vzduchotěsné nádoby.
- Následně skladujte při pokojové teplotě až 1 týden.
Ingredience
Postup
- Máslo, krystalový a hnědý cukr vyšlehejte v mixéru na středně vysoké otáčky.
- Míchejte, dokud máslo nebude lehké a nadýchané, asi 2-3 minuty.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté šlehejte na vysoké rychlosti, dokud se nespojí.
- Nyní do směsi vmíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl, dokud se nespojí.
- Nakonec přidejte mléko a drcené ořechy, přepněte na vysokou rychlost, aby se dobře spojily.
- Těsto pevně přikryjte a dejte vychladit do chladničky nejméně na 1 hodinu a maximálně na 3 dny.
- Chlazení je pro toto lepivé těsto nezbytné.
Nezapomeňte, že nemusíte péct celou dávku, těsto můžete v lednici skladovat až 3 dny.
- Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte alespoň 10 minut odležet.
Pro lepší prezentaci můžete do kuličky zapíchnout celý ořech, který se do sušenky zapeče.
- Naberte vrchovatou polévkovou lžíci těsta a rozválejte těsto do kuliček.
- Kuličky uspořádejte na plech 2-3 palce od sebe.
- Pečte 13 minut nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké.
- Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu.
- Při chladnutí sušenky ještě lehce klesnou.
- Upečené, nezkonzumované sušenky uzavřete do vzduchotěsné nádoby.
- Následně skladujte při pokojové teplotě až 1 týden.