Existuje mnoho variant tohoto receptu, protože je to jeden ze základních italských receptů na těstoviny. Ve své verzi přidávám také jednu malou sardelku, abych vytvořil komplexnější chuť. Původně byl tento pokrm známý jako pasta alla gricia nebo griscia, protože pochází z vesnice Grisciano, kde pastýři připravovali jídlo z těstovin, guanciale a pecorina. V nedalekém městečku Amatrice byla koncem 16. století přidána rajčatová omáčka a pokrm byl oficiálně pojmenován amatriciana.
Prep Time5 mins Cook Time30 mins Total Time35 mins
2 Servings YieldsCategoryMaso, Těstoviny, Vepřové
Ingedience
Restujeme
½ tbsp másla
½ tbsp olivového oleje
½ cibule
1 malá ančovička
¼ tsp chilli vloček
...přidáme
60 g slaniny
...vaříme
½ italských rajčat
Omáčka
170 g uvařené bucatini
¼ cup sýru Pecorino
Servírování
Čerstvě nastrouhaný sýr

Postup
1
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu.
- Přidejte olivový olej a máslo, přidejte cibuli a minutu ji restujte.
- Případně přidejte ančovičky a chilli vločky (vřele doporučuji).
- Přidejte slaninu a restujte minutku.
- Přidejte rajčata a vařte 25 minut na mírnějším ohni.
2
Tento dlouhý proces vaření zvýrazní přirozenou sladkost rajčat.
3
- Přidejte uvařené těstoviny a sýr.
- Osolte a opepřete.
- Přidejte trochu vody z těstovin a dobře promíchejte, aby vznikla omáčka.
- Podávejte s nastrouhaným sýrem na vrchu, případně pokapejte olivovým olejem.
Ingredients
Restujeme
½ tbsp másla
½ tbsp olivového oleje
½ cibule
1 malá ančovička
¼ tsp chilli vloček
...přidáme
60 g slaniny
...vaříme
½ italských rajčat
Omáčka
170 g uvařené bucatini
¼ cup sýru Pecorino
Servírování
Čerstvě nastrouhaný sýr