Žitný chléb má bohatou historii, jejíž kořeny sahají tisíce let do minulosti. Je zvláště vázána na kultury severní, střední a východní Evropy, kde se žitu často dařilo lépe než pšenici v chladnějším a vlhčím klimatu. Žito bylo běžným obilím pro chléb, zvláště v oblastech, kde pšenice nerostla dobře. Žitný chléb byl často tmavší, hutnější a měl výraznější chuť než pšeničný chléb. V některých oblastech bylo žito spojováno s nižšími vrstvami, protože bylo levnější a považováno za méně žádoucí než pšenice.
This recipe if for homebakery!
Ingredience
Moderní odborníci na výživu a zdraví nadšenci rozpoznali výhody žita. Je to dobrý zdroj vlákniny, základních živin a má nízký glykemický index ve srovnání s mnoha jinými chleby, takže je dobrou volbou pro postupné uvolňování energie.
Postup
- Naložte všechny věci do domácí pekárny.
- Začněte mokrými přísadami a poslední je vždy droždí.
- Pečeme v klasickém režimu, kůrka na vyšší stupeň, což je zhruba 3 hodiny.
Ingredience
Postup
- Naložte všechny věci do domácí pekárny.
- Začněte mokrými přísadami a poslední je vždy droždí.
- Pečeme v klasickém režimu, kůrka na vyšší stupeň, což je zhruba 3 hodiny.