Zapečené Brambory

Málokdo ví, že recept na zapečené brambory pochází z francie. Ve Francouzku se jim říká "Gratin dauphinois". Jedná se o pokrm z plátků brambor pečených v mléce nebo smetaně technikou gratinování z oblasti Dauphiné v jihovýchodní Francii. Existuje mnoho variant názvu pokrmu, včetně pommes de terre dauphinoise, potatoes à la dauphinoise a gratin de pommes à la dauphinoise. První zmínka o tomto pokrmu pochází z 12. července 1788 z večeře pořádané Charlesem-Henrim, vévodou z Clermont-Tonnerre a generálporučíkem Dauphiné.

Příprava30 minVaření1 hrCelkem1 hr 30 min
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie, ,

Ingredience

 1200 g brambor
 400 ml smetany ke šlehání (±30%)
 200 ml plnotučného mléka
 2 pt česneku(protlačen)
 4 klobásy(nebo špekáček)
 200 g sýra(gouda)
 100 g parmazánu(nebo podobný tvrdý sýr)
 5 vajec
 2 muškátového oříšku

Postup

Příprava
1

  • Klobásu nakrájejte na plátky. Očistěte česnek. Nastrouhejte sýr. Odložte stranou.
  • Očistěte brambory a nakrájejte je na tenké 2-3mm plátky.
  • Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte je na plátky.

Předvaření brambor
2

  • Nakrájené brambory vložte do hrnce a přidejte všechnu smetanu.
  • Přidejte rozmačkaný česnek, několik špetek soli, pepř a muškátový oříšek.
  • Dobře promíchejte a ujistěte se, že jsou všechny brambory ponořené.
  • Vařte na mírném ohni, dokud se brambory nevaří, přibližně 10-15 minut.

Příprava na zapékaní
3

  • Polovinu brambor si vyhraďte na vrchní část.
  • Brambory včetně smetany přendejte do zapékací mísy s vyššími okraji.
  • Přidejte vrstvu špekáčků, pak vrstvu vajec a vrch zakryjte zbývajícími bramborami.

Zapékaní
4

  • Vložte do prostředního roštu a pečte 30 minut při 220C.
  • Poté teplotu snížíme na 180 a pokračujeme v pečení 15-20 minut.

Ingredience

 1200 g brambor
 400 ml smetany ke šlehání (±30%)
 200 ml plnotučného mléka
 2 pt česneku(protlačen)
 4 klobásy(nebo špekáček)
 200 g sýra(gouda)
 100 g parmazánu(nebo podobný tvrdý sýr)
 5 vajec
 2 muškátového oříšku

Postup

Příprava
1

  • Klobásu nakrájejte na plátky. Očistěte česnek. Nastrouhejte sýr. Odložte stranou.
  • Očistěte brambory a nakrájejte je na tenké 2-3mm plátky.
  • Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte je na plátky.

Předvaření brambor
2

  • Nakrájené brambory vložte do hrnce a přidejte všechnu smetanu.
  • Přidejte rozmačkaný česnek, několik špetek soli, pepř a muškátový oříšek.
  • Dobře promíchejte a ujistěte se, že jsou všechny brambory ponořené.
  • Vařte na mírném ohni, dokud se brambory nevaří, přibližně 10-15 minut.

Příprava na zapékaní
3

  • Polovinu brambor si vyhraďte na vrchní část.
  • Brambory včetně smetany přendejte do zapékací mísy s vyššími okraji.
  • Přidejte vrstvu špekáčků, pak vrstvu vajec a vrch zakryjte zbývajícími bramborami.

Zapékaní
4

  • Vložte do prostředního roštu a pečte 30 minut při 220C.
  • Poté teplotu snížíme na 180 a pokračujeme v pečení 15-20 minut.

Zapečené Brambory

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.