Málokdo ví, že recept na zapečené brambory pochází z francie. Ve Francouzku se jim říká "Gratin dauphinois". Jedná se o pokrm z plátků brambor pečených v mléce nebo smetaně technikou gratinování z oblasti Dauphiné v jihovýchodní Francii. Existuje mnoho variant názvu pokrmu, včetně pommes de terre dauphinoise, potatoes à la dauphinoise a gratin de pommes à la dauphinoise. První zmínka o tomto pokrmu pochází z 12. července 1788 z večeře pořádané Charlesem-Henrim, vévodou z Clermont-Tonnerre a generálporučíkem Dauphiné.
Prep Time30 mins Cook Time1 hr Total Time1 hr 30 mins
6 Servings YieldsCategoryBezMasa, Maso, Vepřové
Ingredience
1200 g brambor
400 ml smetany ke šlehání (±30%)
200 ml plnotučného mléka
2 pt česneku
4 klobásy
200 g sýra
100 g parmazánu
5 vajec
2 muškátového oříšku

Postup
Příprava
1
- Klobásu nakrájejte na plátky. Očistěte česnek. Nastrouhejte sýr. Odložte stranou.
- Očistěte brambory a nakrájejte je na tenké 2-3mm plátky.
- Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte je na plátky.
Předvaření brambor
2
- Nakrájené brambory vložte do hrnce a přidejte všechnu smetanu.
- Přidejte rozmačkaný česnek, několik špetek soli, pepř a muškátový oříšek.
- Dobře promíchejte a ujistěte se, že jsou všechny brambory ponořené.
- Vařte na mírném ohni, dokud se brambory nevaří, přibližně 10-15 minut.
Příprava na zapékaní
3
- Polovinu brambor si vyhraďte na vrchní část.
- Brambory včetně smetany přendejte do zapékací mísy s vyššími okraji.
- Přidejte vrstvu špekáčků, pak vrstvu vajec a vrch zakryjte zbývajícími bramborami.
Zapékaní
4
- Vložte do prostředního roštu a pečte 30 minut při 220C.
- Poté teplotu snížíme na 180 a pokračujeme v pečení 15-20 minut.
Ingredients
1200 g brambor
400 ml smetany ke šlehání (±30%)
200 ml plnotučného mléka
2 pt česneku
4 klobásy
200 g sýra
100 g parmazánu
5 vajec
2 muškátového oříšku