smoked fish recipe uzená ryba recept

Uzená Ryba

Příprava30 minVaření2 hrsCelkem2 hrs 30 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie,

Historie uzení potravin existuje již mnoho tisíc let. Přesná historie objevu tohoto procesu není zcela jasná, ale předpokládá se, že to byla jedna z prvních technik, která pomáhala konzervovat maso a ryby.

Uzené ryby jsou obzvláště dobré, protože ryby nemají příliš mnoho chuti, a proto mohou velmi dobře absorbovat kouř, což v kombinaci s cukrem a kořením vytváří velmi lahodný zážitek. Pokud jde o výběr ryby pro tento recept, hodí se jakákoli, ale k uzení se hodí zejména makrela.

Ingredience

 1,20 kg ryb(nejlépe makrela, může být i mražená)
Kořenící směs
  šálek soli
  šálek hnědého cukru
  šálek papriky(uzená nebo sladká nebo půl na půl)
 ½ lžíce česnekového prášku
 ½ lžíce cibulového prášku
 ½ lžíce černého pepře
 ½ lžíce kurkumy v prášku
 ½ čajová lžička mleté skořice
smoked fish recipe uzená ryba recept

Postup

Příprava
1

  • Rozmrazte rybu, pokud byla předtím zmrazená.
  • Rybu vykuchejte, očistěte od šupin a vytvořte z ní filety.
  • Filety jsou pro uzení vhodnější, protože kouř lépe proniká do masa.

Kořenění
2

  • Vytvořte si směs koření, tato směs se skvěle hodí na ryby, vepřové maso a kuřecí maso.
  • Nakořeňte rybu pouze ze strany masa.

Uzení
3

Pro uzení používáme jablečné dřevo. Uhlíky zapalujeme pouze z boku. Není nutno předhřívání na 100C, ale pomalé stoupání.
Středně naložený palivový koš. Kouřící třísky rozptýlené pod uhlím. Kouřící třísky rozptýlené i nahoře.
Ventilační otvory jsou řízeny tak, aby udržovaly teplotu 100C.

  • Položte rybu na gril kůží dolů.
  • Udíme na 100C.
  • Udíme alespoň 2 hodiny.

Ingredience

 1,20 kg ryb(nejlépe makrela, může být i mražená)
Kořenící směs
  šálek soli
  šálek hnědého cukru
  šálek papriky(uzená nebo sladká nebo půl na půl)
 ½ lžíce česnekového prášku
 ½ lžíce cibulového prášku
 ½ lžíce černého pepře
 ½ lžíce kurkumy v prášku
 ½ čajová lžička mleté skořice

Postup

Příprava
1

  • Rozmrazte rybu, pokud byla předtím zmrazená.
  • Rybu vykuchejte, očistěte od šupin a vytvořte z ní filety.
  • Filety jsou pro uzení vhodnější, protože kouř lépe proniká do masa.

Kořenění
2

  • Vytvořte si směs koření, tato směs se skvěle hodí na ryby, vepřové maso a kuřecí maso.
  • Nakořeňte rybu pouze ze strany masa.

Uzení
3

Pro uzení používáme jablečné dřevo. Uhlíky zapalujeme pouze z boku. Není nutno předhřívání na 100C, ale pomalé stoupání.
Středně naložený palivový koš. Kouřící třísky rozptýlené pod uhlím. Kouřící třísky rozptýlené i nahoře.
Ventilační otvory jsou řízeny tak, aby udržovaly teplotu 100C.

  • Položte rybu na gril kůží dolů.
  • Udíme na 100C.
  • Udíme alespoň 2 hodiny.

Uzená Ryba

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.