Short Rib Tacos Tacos z Hovězích Žeber

Tacos z Hovězích Žeber

Vynález kukuřičného plochého chleba je prastarý a sahá až do doby 1500 let př. n. l. do říše Aztéků. Slovo "taco" je však velmi nové, pochází od mexických horníků těžících stříbro v 18. století. Střelný prach byl zabalen do papíru jako "taquito" a před odpálením se vkládal do skal. V té době už bylo tacos známé jako jídlo dělnické třídy, k níž patřili i horníci. Díky tomu se jejich pouliční jídlo nazývalo "tacos de minero", známé také jako "hornické tacos". Jednalo se o kukuřičnou tortillu s pikantní náplní z levných odřezků a orgánů. Tento každodenní pokrm byl sytý, chutný a cenově dostupný.

Příprava15 minVaření1 hr 30 minCelkem1 hr 45 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, ,

Ingredience

Zatáhneme
 1,50 kg hovězích žeber(s kostí)
 1 lžíce rostlinného oleje(nebo vepřové sádlo)
Restujte
 ½ středně velké cibule(nakrájené)
 1 stroužek česneku(rozdrcený)
...koření
 2 papričky chipotle(nasekané)
 ½ čajová lžička mletého chilli
 ½ čajová lžička citronové kůry
 1 čajová lžička mletého kmínu
 ½ lžíce oregana
 2 bobkové listy
 1 čajová lžička cukru
 ½ lžíce soli
...podlijeme
 250 ml tmavého piva(nebo standardní ležák jako náhrada)
K podávání
  kukuřičné tortilly s měkkou skořápkou(lehce ohřáté)
  pasta z černých fazolí(uvařené fazole rozmačkejte na pastu)
  strouhaný sýr na vrch masa
Short Rib Tacos Tacos z Hovězích Žeber

Taco bylo poprvé představeno ve Spojených státech v roce 1905. Mexičtí přistěhovalci přicházeli za prací na železnici a dalšími pracemi a tím začali do USA vnášet své tradičné pokrmy. V roce 1920 se jídlo, které mexičtí přistěhovalci přivezli, začalo spojovat s americkými přísadami. Vařené orgány byly nahrazeny chutnějším mletým hovězím a kuřecím masem. Standardní náplní se stal sýr čedar, chladný salát a rajčata. Američanům, jejichž tradiční kuchyně dávala přednost jemnějším chutím, se tak začalo říkat "ultimate taco".

Postup

1

  • V nádobě tlakového hrnce rozehřejte olej nebo sádlo a maso na něm zprudka osmahnete.
  • Pracujte v několika várkách, abyste zajistili správné zhnědnutí, a po dokončení maso odložte stranou.
  • Osmahněte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
  • Přidejte česnek a koření a restujte, dokud se nezačne uvolňovat aroma.
  • Podlijte pivem a vařte, dokud se množství piva nezredukuje na polovinu.
  • Opečené maso vraťte do hrnce.

Vaření
2

Metoda pomalého vaření
Pomalé vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

3

Metoda vaření pod tlakem
Tlakové vaření na 80 kpa po dobu 1 hodiny a 30 minut (90 minut) s funkcí automatického rychlého uvolnění.

Finalizace
4

  • Po dokončení vaření opatrně vyjměte kosti z masa.
  • Maso natrhejte a ochuťte pomerančovou šťávou nebo jinými čerstvými citrusy.
  • Tekutinu z vaření přecedíme, odstraníme tuk z povrchu a zredukujeme.
  • Ihned podávejte s teplými tortillami a přílohami podle vlastního výběru.

Ingredience

Zatáhneme
 1,50 kg hovězích žeber(s kostí)
 1 lžíce rostlinného oleje(nebo vepřové sádlo)
Restujte
 ½ středně velké cibule(nakrájené)
 1 stroužek česneku(rozdrcený)
...koření
 2 papričky chipotle(nasekané)
 ½ čajová lžička mletého chilli
 ½ čajová lžička citronové kůry
 1 čajová lžička mletého kmínu
 ½ lžíce oregana
 2 bobkové listy
 1 čajová lžička cukru
 ½ lžíce soli
...podlijeme
 250 ml tmavého piva(nebo standardní ležák jako náhrada)
K podávání
  kukuřičné tortilly s měkkou skořápkou(lehce ohřáté)
  pasta z černých fazolí(uvařené fazole rozmačkejte na pastu)
  strouhaný sýr na vrch masa

Postup

1

  • V nádobě tlakového hrnce rozehřejte olej nebo sádlo a maso na něm zprudka osmahnete.
  • Pracujte v několika várkách, abyste zajistili správné zhnědnutí, a po dokončení maso odložte stranou.
  • Osmahněte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
  • Přidejte česnek a koření a restujte, dokud se nezačne uvolňovat aroma.
  • Podlijte pivem a vařte, dokud se množství piva nezredukuje na polovinu.
  • Opečené maso vraťte do hrnce.

Vaření
2

Metoda pomalého vaření
Pomalé vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.

3

Metoda vaření pod tlakem
Tlakové vaření na 80 kpa po dobu 1 hodiny a 30 minut (90 minut) s funkcí automatického rychlého uvolnění.

Finalizace
4

  • Po dokončení vaření opatrně vyjměte kosti z masa.
  • Maso natrhejte a ochuťte pomerančovou šťávou nebo jinými čerstvými citrusy.
  • Tekutinu z vaření přecedíme, odstraníme tuk z povrchu a zredukujeme.
  • Ihned podávejte s teplými tortillami a přílohami podle vlastního výběru.

Tacos z Hovězích Žeber

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.