Vynález kukuřičného plochého chleba je prastarý a sahá až do doby 1500 let př. n. l. do říše Aztéků. Slovo "taco" je však velmi nové, pochází od mexických horníků těžících stříbro v 18. století. Střelný prach byl zabalen do papíru jako "taquito" a před odpálením se vkládal do skal. V té době už bylo tacos známé jako jídlo dělnické třídy, k níž patřili i horníci. Díky tomu se jejich pouliční jídlo nazývalo "tacos de minero", známé také jako "hornické tacos". Jednalo se o kukuřičnou tortillu s pikantní náplní z levných odřezků a orgánů. Tento každodenní pokrm byl sytý, chutný a cenově dostupný.
Ingredience
Taco bylo poprvé představeno ve Spojených státech v roce 1905. Mexičtí přistěhovalci přicházeli za prací na železnici a dalšími pracemi a tím začali do USA vnášet své tradičné pokrmy. V roce 1920 se jídlo, které mexičtí přistěhovalci přivezli, začalo spojovat s americkými přísadami. Vařené orgány byly nahrazeny chutnějším mletým hovězím a kuřecím masem. Standardní náplní se stal sýr čedar, chladný salát a rajčata. Američanům, jejichž tradiční kuchyně dávala přednost jemnějším chutím, se tak začalo říkat "ultimate taco".
Postup
- V nádobě tlakového hrnce rozehřejte olej nebo sádlo a maso na něm zprudka osmahnete.
- Pracujte v několika várkách, abyste zajistili správné zhnědnutí, a po dokončení maso odložte stranou.
- Osmahněte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a koření a restujte, dokud se nezačne uvolňovat aroma.
- Podlijte pivem a vařte, dokud se množství piva nezredukuje na polovinu.
- Opečené maso vraťte do hrnce.
Metoda pomalého vaření
Pomalé vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Tlakové vaření na 80 kpa po dobu 1 hodiny a 30 minut (90 minut) s funkcí automatického rychlého uvolnění.
- Po dokončení vaření opatrně vyjměte kosti z masa.
- Maso natrhejte a ochuťte pomerančovou šťávou nebo jinými čerstvými citrusy.
- Tekutinu z vaření přecedíme, odstraníme tuk z povrchu a zredukujeme.
- Ihned podávejte s teplými tortillami a přílohami podle vlastního výběru.
Ingredience
Postup
- V nádobě tlakového hrnce rozehřejte olej nebo sádlo a maso na něm zprudka osmahnete.
- Pracujte v několika várkách, abyste zajistili správné zhnědnutí, a po dokončení maso odložte stranou.
- Osmahněte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a koření a restujte, dokud se nezačne uvolňovat aroma.
- Podlijte pivem a vařte, dokud se množství piva nezredukuje na polovinu.
- Opečené maso vraťte do hrnce.
Metoda pomalého vaření
Pomalé vaření na HIGH po dobu 8 hodin nebo na LOW po dobu 12 hodin.
Metoda vaření pod tlakem
Tlakové vaření na 80 kpa po dobu 1 hodiny a 30 minut (90 minut) s funkcí automatického rychlého uvolnění.
- Po dokončení vaření opatrně vyjměte kosti z masa.
- Maso natrhejte a ochuťte pomerančovou šťávou nebo jinými čerstvými citrusy.
- Tekutinu z vaření přecedíme, odstraníme tuk z povrchu a zredukujeme.
- Ihned podávejte s teplými tortillami a přílohami podle vlastního výběru.