carbonara recipe špagety carbonara

Špagety Carbonara

Buďme upřímní, špagety carbonara je těžký recept, ale stojí za to se ho naučit. Tento recept respektuje původní postup, takže žádná smetana, o tom není diskuze! Totéž platí o sýru, původně se dělá s Pecorino Romano, což je ovčí sýr, lze udělat i s jinými druhy, například Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano, ale výrazně to změní chuť pokrmu. Česnek se v originální verzi také nemá vyskytovat, nicméně i někteří vysoce postavení italští kuchaři česnek ve svém receptu používají, dodává to pokrmu větší komplexnost.

Příprava20 minVaření10 minCelkem30 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie, ,

Ingredience

 170 g špaget
Omáčka
 1 stroužek většího česneku(rozmačkaný, nepovinný, není součástí vanilkového receptu)
 1 celé vejce
 2 žloutky
 100 g sýru pecorino romano(jde nahradit s parmigiano reggiano nebo grana padano)
 130 g slaniny(na kostičky, nejlépe pancetta)
 1 štipka pepře(čerstvě mletý)
Volitelné
 100 g nastrouhaného sýra na vrch(pecorino romano)
carbonara recipe špagety carbonara

Postup

Příprava
Příprava slaniny
1

  • Rozmačkejte česnek a oloupejte ho.
  • Slaninu nakrájejte na stejnoměrné kostičky, nejlépe 1 x 1 cm.
  • Rozpalte nepřilnavou pánev, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a česnek.
  • Pokud je slanina spíše suchá, přidejte lžičku olivového oleje.
  • Začněte s vyšší teplotou, aby se slanina rozjela a trochu zhnědla, a jakmile začne syčet, snižte teplotu.
  • Po chvíli 1-2 minutách vyjměte česnek.
  • Propečení slaniny závisí na vašich individuálních preferencích.
  • Pokud máte v pánvi příliš mnoho tuku, odstraňte přebytečný pomocí papírové utěrky.
  • Zatímco se slanina peče, můžete začít pracovat na dalším kroku.

Příprava omáčky
2

  • Do misky nastrouhejte 100 g parmigiano reggiano.
  • Rozklepněte jedno celé vejce pak oddělte dva žloutky a přidejte do mísy.
  • Bílky si schovejte do lednice, dají se využít v jiných receptech.
  • Přidejte špetku čerstvě namletého černého pepře.
  • Promíchejte, dokud se vše nespojí.

Příprava těstovin
3

  • Do vroucí vody (4L) přidejte lžíci košer soli.
  • Nyní přidejte špagety a vařte, dokud nebudou al-dente, zkontrolujte si pokyny na obalu.
  • Jakmile jsou špagety uvařené, musíte mít připravené všechny výše uvedené kroky, ujistěte se, že máte správné načasování.

Emulzifikace omáčky
4

  • Uvařené špagety přendejte přímo z hrnce do pánve se slaninou.
  • Smíchejte slaninu se špagetami.
  • Přidejte trochu vody z těstovin na špagety.
  • Sundejte pánev z plynu a ujistěte se, že pánev již není příliš horká, jinak se vám vejce rozvaří.
  • Připravte si předem připravenu omáčku a vmíchejte ji do pánve se špagetami a slaninou.
  • Velmi dobře a intenzivně promíchejte se špagetami.
  • Zbytkové teplo z těstovin omáčku pasterizuje.

5

Pokud je vaše omáčka velmi tekutá z přebytečné vody z těstovin, nebo v ní bylo příliš mnoho bílku. Zapněte plyn na nejnižší stupeň / nebo použijte jen ještě horkou plotýnku sporáku, s teplem buďte šetrní. Intenzivně míchejte, dokud nezhoustne. Pokud přestanete míchat, vejce se v omáčce rozvaří, tak bacha.

Servírování
6

  • Pokud vám omáčka pěkně zhoustne, je krásně krémová, a obalí povrch těstovin, odvedli jste dobrou práci.
  • Můžete ihned podávat. Tento pokrm se špatně znovu ohřívá a je třeba ho ihned zkonzumovat.

Ingredience

 170 g špaget
Omáčka
 1 stroužek většího česneku(rozmačkaný, nepovinný, není součástí vanilkového receptu)
 1 celé vejce
 2 žloutky
 100 g sýru pecorino romano(jde nahradit s parmigiano reggiano nebo grana padano)
 130 g slaniny(na kostičky, nejlépe pancetta)
 1 štipka pepře(čerstvě mletý)
Volitelné
 100 g nastrouhaného sýra na vrch(pecorino romano)

Postup

Příprava
Příprava slaniny
1

  • Rozmačkejte česnek a oloupejte ho.
  • Slaninu nakrájejte na stejnoměrné kostičky, nejlépe 1 x 1 cm.
  • Rozpalte nepřilnavou pánev, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a česnek.
  • Pokud je slanina spíše suchá, přidejte lžičku olivového oleje.
  • Začněte s vyšší teplotou, aby se slanina rozjela a trochu zhnědla, a jakmile začne syčet, snižte teplotu.
  • Po chvíli 1-2 minutách vyjměte česnek.
  • Propečení slaniny závisí na vašich individuálních preferencích.
  • Pokud máte v pánvi příliš mnoho tuku, odstraňte přebytečný pomocí papírové utěrky.
  • Zatímco se slanina peče, můžete začít pracovat na dalším kroku.

Příprava omáčky
2

  • Do misky nastrouhejte 100 g parmigiano reggiano.
  • Rozklepněte jedno celé vejce pak oddělte dva žloutky a přidejte do mísy.
  • Bílky si schovejte do lednice, dají se využít v jiných receptech.
  • Přidejte špetku čerstvě namletého černého pepře.
  • Promíchejte, dokud se vše nespojí.

Příprava těstovin
3

  • Do vroucí vody (4L) přidejte lžíci košer soli.
  • Nyní přidejte špagety a vařte, dokud nebudou al-dente, zkontrolujte si pokyny na obalu.
  • Jakmile jsou špagety uvařené, musíte mít připravené všechny výše uvedené kroky, ujistěte se, že máte správné načasování.

Emulzifikace omáčky
4

  • Uvařené špagety přendejte přímo z hrnce do pánve se slaninou.
  • Smíchejte slaninu se špagetami.
  • Přidejte trochu vody z těstovin na špagety.
  • Sundejte pánev z plynu a ujistěte se, že pánev již není příliš horká, jinak se vám vejce rozvaří.
  • Připravte si předem připravenu omáčku a vmíchejte ji do pánve se špagetami a slaninou.
  • Velmi dobře a intenzivně promíchejte se špagetami.
  • Zbytkové teplo z těstovin omáčku pasterizuje.

5

Pokud je vaše omáčka velmi tekutá z přebytečné vody z těstovin, nebo v ní bylo příliš mnoho bílku. Zapněte plyn na nejnižší stupeň / nebo použijte jen ještě horkou plotýnku sporáku, s teplem buďte šetrní. Intenzivně míchejte, dokud nezhoustne. Pokud přestanete míchat, vejce se v omáčce rozvaří, tak bacha.

Servírování
6

  • Pokud vám omáčka pěkně zhoustne, je krásně krémová, a obalí povrch těstovin, odvedli jste dobrou práci.
  • Můžete ihned podávat. Tento pokrm se špatně znovu ohřívá a je třeba ho ihned zkonzumovat.

Špagety Carbonara

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.