Buďme upřímní, špagety carbonara je těžký recept, ale stojí za to se ho naučit. Tento recept respektuje původní postup, takže žádná smetana, o tom není diskuze! Totéž platí o sýru, původně se dělá s Pecorino Romano, což je ovčí sýr, lze udělat i s jinými druhy, například Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano, ale výrazně to změní chuť pokrmu. Česnek se v originální verzi také nemá vyskytovat, nicméně i někteří vysoce postavení italští kuchaři česnek ve svém receptu používají, dodává to pokrmu větší komplexnost.
Ingredience
Postup
- Rozmačkejte česnek a oloupejte ho.
- Slaninu nakrájejte na stejnoměrné kostičky, nejlépe 1 x 1 cm.
- Rozpalte nepřilnavou pánev, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a česnek.
- Pokud je slanina spíše suchá, přidejte lžičku olivového oleje.
- Začněte s vyšší teplotou, aby se slanina rozjela a trochu zhnědla, a jakmile začne syčet, snižte teplotu.
- Po chvíli 1-2 minutách vyjměte česnek.
- Propečení slaniny závisí na vašich individuálních preferencích.
- Pokud máte v pánvi příliš mnoho tuku, odstraňte přebytečný pomocí papírové utěrky.
- Zatímco se slanina peče, můžete začít pracovat na dalším kroku.
- Do misky nastrouhejte 100 g parmigiano reggiano.
- Rozklepněte jedno celé vejce pak oddělte dva žloutky a přidejte do mísy.
- Bílky si schovejte do lednice, dají se využít v jiných receptech.
- Přidejte špetku čerstvě namletého černého pepře.
- Promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Do vroucí vody (4L) přidejte lžíci košer soli.
- Nyní přidejte špagety a vařte, dokud nebudou al-dente, zkontrolujte si pokyny na obalu.
- Jakmile jsou špagety uvařené, musíte mít připravené všechny výše uvedené kroky, ujistěte se, že máte správné načasování.
- Uvařené špagety přendejte přímo z hrnce do pánve se slaninou.
- Smíchejte slaninu se špagetami.
- Přidejte trochu vody z těstovin na špagety.
- Sundejte pánev z plynu a ujistěte se, že pánev již není příliš horká, jinak se vám vejce rozvaří.
- Připravte si předem připravenu omáčku a vmíchejte ji do pánve se špagetami a slaninou.
- Velmi dobře a intenzivně promíchejte se špagetami.
- Zbytkové teplo z těstovin omáčku pasterizuje.
Pokud je vaše omáčka velmi tekutá z přebytečné vody z těstovin, nebo v ní bylo příliš mnoho bílku. Zapněte plyn na nejnižší stupeň / nebo použijte jen ještě horkou plotýnku sporáku, s teplem buďte šetrní. Intenzivně míchejte, dokud nezhoustne. Pokud přestanete míchat, vejce se v omáčce rozvaří, tak bacha.
- Pokud vám omáčka pěkně zhoustne, je krásně krémová, a obalí povrch těstovin, odvedli jste dobrou práci.
- Můžete ihned podávat. Tento pokrm se špatně znovu ohřívá a je třeba ho ihned zkonzumovat.
Ingredience
Postup
- Rozmačkejte česnek a oloupejte ho.
- Slaninu nakrájejte na stejnoměrné kostičky, nejlépe 1 x 1 cm.
- Rozpalte nepřilnavou pánev, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a česnek.
- Pokud je slanina spíše suchá, přidejte lžičku olivového oleje.
- Začněte s vyšší teplotou, aby se slanina rozjela a trochu zhnědla, a jakmile začne syčet, snižte teplotu.
- Po chvíli 1-2 minutách vyjměte česnek.
- Propečení slaniny závisí na vašich individuálních preferencích.
- Pokud máte v pánvi příliš mnoho tuku, odstraňte přebytečný pomocí papírové utěrky.
- Zatímco se slanina peče, můžete začít pracovat na dalším kroku.
- Do misky nastrouhejte 100 g parmigiano reggiano.
- Rozklepněte jedno celé vejce pak oddělte dva žloutky a přidejte do mísy.
- Bílky si schovejte do lednice, dají se využít v jiných receptech.
- Přidejte špetku čerstvě namletého černého pepře.
- Promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Do vroucí vody (4L) přidejte lžíci košer soli.
- Nyní přidejte špagety a vařte, dokud nebudou al-dente, zkontrolujte si pokyny na obalu.
- Jakmile jsou špagety uvařené, musíte mít připravené všechny výše uvedené kroky, ujistěte se, že máte správné načasování.
- Uvařené špagety přendejte přímo z hrnce do pánve se slaninou.
- Smíchejte slaninu se špagetami.
- Přidejte trochu vody z těstovin na špagety.
- Sundejte pánev z plynu a ujistěte se, že pánev již není příliš horká, jinak se vám vejce rozvaří.
- Připravte si předem připravenu omáčku a vmíchejte ji do pánve se špagetami a slaninou.
- Velmi dobře a intenzivně promíchejte se špagetami.
- Zbytkové teplo z těstovin omáčku pasterizuje.
Pokud je vaše omáčka velmi tekutá z přebytečné vody z těstovin, nebo v ní bylo příliš mnoho bílku. Zapněte plyn na nejnižší stupeň / nebo použijte jen ještě horkou plotýnku sporáku, s teplem buďte šetrní. Intenzivně míchejte, dokud nezhoustne. Pokud přestanete míchat, vejce se v omáčce rozvaří, tak bacha.
- Pokud vám omáčka pěkně zhoustne, je krásně krémová, a obalí povrch těstovin, odvedli jste dobrou práci.
- Můžete ihned podávat. Tento pokrm se špatně znovu ohřívá a je třeba ho ihned zkonzumovat.