Smažená Rýže s Vejcem

Historie smažené rýže s vejcem není zcela jasná. Smažená rýže je pokrm, který pochází z Číny, a předpokládá se, že i smažená rýže s vejcem mohla vzniknout tam. Jedna z teorií předpokládá, že smažená rýže byla poprvé vytvořena za čínské dynastie Suej (581-618 n. l.), zatímco jiní se domnívají, že mohla vzniknout za dynastie Sung (960-1279 n. l.). Smažená rýže se prý stala obzvláště oblíbenou za dynastie Ming (1368-1644 n. l.), kdy se podávala jako snídaňový pokrm. Postupem času se pokrm rozšířil do dalších částí Asie i mimo ni a v různých oblastech a kulturách vznikly jeho varianty.

Příprava15 minVaření10 minCelkem25 min
AutorPeterPorce1 PorceKategorie,

Ingredience

 1 šálek rýže(uvařená a již odstátá)
 1 vejce(rozšlehané)
Koření
 1 čajová lžička sójové omáčky
 1 kapka rybí omáčky(volitelně)
Zelenina
 1 jarní cibulka(nakrájená na plátky)
 brokolice(volitelná surovina)
 zelené fazolky(volitelná surovina)

Postup

1

Výběr pánve je velmi důležitý. Já používám litinovou pánev wok. Těžký kov se zahřívá na velmi vysokou teplotu, která je pro tento recept potřebná.

  • Pokud používáte mražené produkty, například brokolici, rozmrazujte ji na rozpáleném woku asi 1 minutu. Suroviny pak dejte stranou.
  • Do rozpáleného woku přidejte olej. Jakmile se z něj téměř kouří, vložte doprostřed rozšlehané vejce.
  • Smažte do poloměkka, pak vejce prěložíme napůl a posuneme na okraj woku. Doprostřed woku pak přidejte rýži a na ni položte vejce.
  • Vejce rozsekejte vařečkou, dokud se dobře nevmísí do rýže.

2

Udržujte teplotu, dbejte na to aby se rýže nepřipálila, ale udržujte vysokou teplotu. Rýže se musí osmažit.

  • Přidejte koření z okraje pánve, mělo by zasyčet. Dobře se zapracuje.
  • Nakonec přidejte zeleninu, promíchejte a ihned podávejte.

Ingredience

 1 šálek rýže(uvařená a již odstátá)
 1 vejce(rozšlehané)
Koření
 1 čajová lžička sójové omáčky
 1 kapka rybí omáčky(volitelně)
Zelenina
 1 jarní cibulka(nakrájená na plátky)
 brokolice(volitelná surovina)
 zelené fazolky(volitelná surovina)

Postup

1

Výběr pánve je velmi důležitý. Já používám litinovou pánev wok. Těžký kov se zahřívá na velmi vysokou teplotu, která je pro tento recept potřebná.

  • Pokud používáte mražené produkty, například brokolici, rozmrazujte ji na rozpáleném woku asi 1 minutu. Suroviny pak dejte stranou.
  • Do rozpáleného woku přidejte olej. Jakmile se z něj téměř kouří, vložte doprostřed rozšlehané vejce.
  • Smažte do poloměkka, pak vejce prěložíme napůl a posuneme na okraj woku. Doprostřed woku pak přidejte rýži a na ni položte vejce.
  • Vejce rozsekejte vařečkou, dokud se dobře nevmísí do rýže.

2

Udržujte teplotu, dbejte na to aby se rýže nepřipálila, ale udržujte vysokou teplotu. Rýže se musí osmažit.

  • Přidejte koření z okraje pánve, mělo by zasyčet. Dobře se zapracuje.
  • Nakonec přidejte zeleninu, promíchejte a ihned podávejte.

Smažená Rýže s Vejcem

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.