Historie smažené rýže s vejcem není zcela jasná. Smažená rýže je pokrm, který pochází z Číny, a předpokládá se, že i smažená rýže s vejcem mohla vzniknout tam. Jedna z teorií předpokládá, že smažená rýže byla poprvé vytvořena za čínské dynastie Suej (581-618 n. l.), zatímco jiní se domnívají, že mohla vzniknout za dynastie Sung (960-1279 n. l.). Smažená rýže se prý stala obzvláště oblíbenou za dynastie Ming (1368-1644 n. l.), kdy se podávala jako snídaňový pokrm. Postupem času se pokrm rozšířil do dalších částí Asie i mimo ni a v různých oblastech a kulturách vznikly jeho varianty.
Ingredience
Postup
Výběr pánve je velmi důležitý. Já používám litinovou pánev wok. Těžký kov se zahřívá na velmi vysokou teplotu, která je pro tento recept potřebná.
- Pokud používáte mražené produkty, například brokolici, rozmrazujte ji na rozpáleném woku asi 1 minutu. Suroviny pak dejte stranou.
- Do rozpáleného woku přidejte olej. Jakmile se z něj téměř kouří, vložte doprostřed rozšlehané vejce.
- Smažte do poloměkka, pak vejce prěložíme napůl a posuneme na okraj woku. Doprostřed woku pak přidejte rýži a na ni položte vejce.
- Vejce rozsekejte vařečkou, dokud se dobře nevmísí do rýže.
Udržujte teplotu, dbejte na to aby se rýže nepřipálila, ale udržujte vysokou teplotu. Rýže se musí osmažit.
- Přidejte koření z okraje pánve, mělo by zasyčet. Dobře se zapracuje.
- Nakonec přidejte zeleninu, promíchejte a ihned podávejte.
Ingredience
Postup
Výběr pánve je velmi důležitý. Já používám litinovou pánev wok. Těžký kov se zahřívá na velmi vysokou teplotu, která je pro tento recept potřebná.
- Pokud používáte mražené produkty, například brokolici, rozmrazujte ji na rozpáleném woku asi 1 minutu. Suroviny pak dejte stranou.
- Do rozpáleného woku přidejte olej. Jakmile se z něj téměř kouří, vložte doprostřed rozšlehané vejce.
- Smažte do poloměkka, pak vejce prěložíme napůl a posuneme na okraj woku. Doprostřed woku pak přidejte rýži a na ni položte vejce.
- Vejce rozsekejte vařečkou, dokud se dobře nevmísí do rýže.
Udržujte teplotu, dbejte na to aby se rýže nepřipálila, ale udržujte vysokou teplotu. Rýže se musí osmažit.
- Přidejte koření z okraje pánve, mělo by zasyčet. Dobře se zapracuje.
- Nakonec přidejte zeleninu, promíchejte a ihned podávejte.