Sauerkraut Soup

Slovenská Kapustnica

Tento recept je slovenskou verzí polévky z kysaného zelí (Kapustnica), která se tradičně podává během vánočních svátků. Nikdo není s kysaným zelím spojován více než Gemani, ale ti tento pokrm nevymysleli a po celé Evropě existuje spousta variant tohoto receptu.

Příprava40 minVaření2 hrsCelkem2 hrs 40 min
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie, , ,

Ingredience

 1 kg kysaného zelí
...sauté
 2 střední žluté cibule(nakrájená na kostičky)
 2 čajová lžička hladké mouky
 1 čajová lžička sladké papriky
...houby
 100 g suchých hub(rehydratované)
 100 g čerstvých nebo mražených hub
 1 čajová lžička houbového aroma(instantní polévkový prášek)
...koření
 2 bobkové listy
 5 černého pepře
 2 nové koření
...po 30 minutách
 2 pt maďarské klobásy na guláš
...posledních 10 minut
 250 ml smetany na vaření(12% tuku)
Sauerkraut Soup

Před více než 2000 lety stavěli Číňané Velkou čínskou zeď a potřebovali nakrmit tisíce dělníků v odlehlé oblasti. Zjistili, že jednou z nejpozoruhodnějších věcí na zelí je, že ho lze uchovat bez chlazení nebo konzervování kvašením. Nepoužívali sůl, pravděpodobně proto, že tehdy byla sůl vzácná, ale ke kvašení a konzervaci zelí používali rýžové víno a byl to výživný pokrm, který dělníky nasytil a udržel je zdravé a silné.

Postup

Příprava
1

  • Otevřete balení kysaného zelí, sceďte je a vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
  • Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho také omýt pod vodou a znovu vymačkat. Tekutinu si uschovejte.
  • Já obvykle polovinu zelí omyji. Zelí volně nakrájíme, například na 3cm proužky, a odložíme stranou.

Smažení
2

  • Cibuli osmahneme do průsvitna, pak přidáme mouku a asi 1 minutu povaříme, pak přidáme papriku a vše dobře promícháme.
  • Nyní přidáme kysané zelí, houby, vodu z hub (zbavenu nečistot), mražené houby.
  • Přidáme bobkové listy a pak vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence, asi 3-4 litry, dle toho jak hustou polévku chcete.

Vaření
3

  • Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu, aby se dosáhlo příjemného mírného varu, vařte 2 hodiny.
  • Po 30 minutách přidejte klobásu nakrájenou zhruba na 1 cm silné plátky.

Dokončení
4

  • Po dvou hodinách by mělo být zelí měkké.
  • Přidejte smetanu pro vyvážení kyselosti a podle chuti osolte a opepřete.
  • Pokud polévka postrádá kyselost, přidejte vyhrazenou vodu z kysaného zelí.

Ingredience

 1 kg kysaného zelí
...sauté
 2 střední žluté cibule(nakrájená na kostičky)
 2 čajová lžička hladké mouky
 1 čajová lžička sladké papriky
...houby
 100 g suchých hub(rehydratované)
 100 g čerstvých nebo mražených hub
 1 čajová lžička houbového aroma(instantní polévkový prášek)
...koření
 2 bobkové listy
 5 černého pepře
 2 nové koření
...po 30 minutách
 2 pt maďarské klobásy na guláš
...posledních 10 minut
 250 ml smetany na vaření(12% tuku)

Postup

Příprava
1

  • Otevřete balení kysaného zelí, sceďte je a vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
  • Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho také omýt pod vodou a znovu vymačkat. Tekutinu si uschovejte.
  • Já obvykle polovinu zelí omyji. Zelí volně nakrájíme, například na 3cm proužky, a odložíme stranou.

Smažení
2

  • Cibuli osmahneme do průsvitna, pak přidáme mouku a asi 1 minutu povaříme, pak přidáme papriku a vše dobře promícháme.
  • Nyní přidáme kysané zelí, houby, vodu z hub (zbavenu nečistot), mražené houby.
  • Přidáme bobkové listy a pak vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence, asi 3-4 litry, dle toho jak hustou polévku chcete.

Vaření
3

  • Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu, aby se dosáhlo příjemného mírného varu, vařte 2 hodiny.
  • Po 30 minutách přidejte klobásu nakrájenou zhruba na 1 cm silné plátky.

Dokončení
4

  • Po dvou hodinách by mělo být zelí měkké.
  • Přidejte smetanu pro vyvážení kyselosti a podle chuti osolte a opepřete.
  • Pokud polévka postrádá kyselost, přidejte vyhrazenou vodu z kysaného zelí.

Slovenská Kapustnica

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.