Tento recept je slovenskou verzí polévky z kysaného zelí (Kapustnica), která se tradičně podává během vánočních svátků. Nikdo není s kysaným zelím spojován více než Gemani, ale ti tento pokrm nevymysleli a po celé Evropě existuje spousta variant tohoto receptu.
Příprava40 min Vaření2 hrs Celkem2 hrs 40 min
Ingredience
1 kg kysaného zelí
...sauté
2 střední žluté cibule(nakrájená na kostičky)
2 čajová lžička hladké mouky
1 čajová lžička sladké papriky
...houby
100 g suchých hub(rehydratované)
100 g čerstvých nebo mražených hub
1 čajová lžička houbového aroma(instantní polévkový prášek)
...koření
2 bobkové listy
5 černého pepře
2 nové koření
...po 30 minutách
2 pt maďarské klobásy na guláš
...posledních 10 minut
250 ml smetany na vaření(12% tuku)

Před více než 2000 lety stavěli Číňané Velkou čínskou zeď a potřebovali nakrmit tisíce dělníků v odlehlé oblasti. Zjistili, že jednou z nejpozoruhodnějších věcí na zelí je, že ho lze uchovat bez chlazení nebo konzervování kvašením. Nepoužívali sůl, pravděpodobně proto, že tehdy byla sůl vzácná, ale ke kvašení a konzervaci zelí používali rýžové víno a byl to výživný pokrm, který dělníky nasytil a udržel je zdravé a silné.
Postup
Příprava
1
- Otevřete balení kysaného zelí, sceďte je a vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
- Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho také omýt pod vodou a znovu vymačkat. Tekutinu si uschovejte.
- Já obvykle polovinu zelí omyji. Zelí volně nakrájíme, například na 3cm proužky, a odložíme stranou.
Smažení
2
- Cibuli osmahneme do průsvitna, pak přidáme mouku a asi 1 minutu povaříme, pak přidáme papriku a vše dobře promícháme.
- Nyní přidáme kysané zelí, houby, vodu z hub (zbavenu nečistot), mražené houby.
- Přidáme bobkové listy a pak vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence, asi 3-4 litry, dle toho jak hustou polévku chcete.
Vaření
3
- Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu, aby se dosáhlo příjemného mírného varu, vařte 2 hodiny.
- Po 30 minutách přidejte klobásu nakrájenou zhruba na 1 cm silné plátky.
Dokončení
4
- Po dvou hodinách by mělo být zelí měkké.
- Přidejte smetanu pro vyvážení kyselosti a podle chuti osolte a opepřete.
- Pokud polévka postrádá kyselost, přidejte vyhrazenou vodu z kysaného zelí.
Ingredience
1 kg kysaného zelí
...sauté
2 střední žluté cibule(nakrájená na kostičky)
2 čajová lžička hladké mouky
1 čajová lžička sladké papriky
...houby
100 g suchých hub(rehydratované)
100 g čerstvých nebo mražených hub
1 čajová lžička houbového aroma(instantní polévkový prášek)
...koření
2 bobkové listy
5 černého pepře
2 nové koření
...po 30 minutách
2 pt maďarské klobásy na guláš
...posledních 10 minut
250 ml smetany na vaření(12% tuku)
Postup
Příprava
1
- Otevřete balení kysaného zelí, sceďte je a vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
- Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho také omýt pod vodou a znovu vymačkat. Tekutinu si uschovejte.
- Já obvykle polovinu zelí omyji. Zelí volně nakrájíme, například na 3cm proužky, a odložíme stranou.
Smažení
2
- Cibuli osmahneme do průsvitna, pak přidáme mouku a asi 1 minutu povaříme, pak přidáme papriku a vše dobře promícháme.
- Nyní přidáme kysané zelí, houby, vodu z hub (zbavenu nečistot), mražené houby.
- Přidáme bobkové listy a pak vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence, asi 3-4 litry, dle toho jak hustou polévku chcete.
Vaření
3
- Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu, aby se dosáhlo příjemného mírného varu, vařte 2 hodiny.
- Po 30 minutách přidejte klobásu nakrájenou zhruba na 1 cm silné plátky.
Dokončení
4
- Po dvou hodinách by mělo být zelí měkké.
- Přidejte smetanu pro vyvážení kyselosti a podle chuti osolte a opepřete.
- Pokud polévka postrádá kyselost, přidejte vyhrazenou vodu z kysaného zelí.