Tento recept je slovenskou verzí polévky z kysaného zelí (Kapustnica), která se tradičně podává během vánočních svátků. Nikdo není s kysaným zelím spojován více než Gemani, ale ti tento pokrm nevymysleli a po celé Evropě existuje spousta variant tohoto receptu.
Ingredience
Před více než 2000 lety stavěli Číňané Velkou čínskou zeď a potřebovali nakrmit tisíce dělníků v odlehlé oblasti. Zjistili, že jednou z nejpozoruhodnějších věcí na zelí je, že ho lze uchovat bez chlazení nebo konzervování kvašením. Nepoužívali sůl, pravděpodobně proto, že tehdy byla sůl vzácná, ale ke kvašení a konzervaci zelí používali rýžové víno a byl to výživný pokrm, který dělníky nasytil a udržel je zdravé a silné.
Postup
- Otevřete balení kysaného zelí, sceďte je a vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
- Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho také omýt pod vodou a znovu vymačkat. Tekutinu si uschovejte.
- Já obvykle polovinu zelí omyji. Zelí volně nakrájíme, například na 3cm proužky, a odložíme stranou.
- Cibuli osmahneme do průsvitna, pak přidáme mouku a asi 1 minutu povaříme, pak přidáme papriku a vše dobře promícháme.
- Nyní přidáme kysané zelí, houby, vodu z hub (zbavenu nečistot), mražené houby.
- Přidáme bobkové listy a pak vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence, asi 3-4 litry, dle toho jak hustou polévku chcete.
- Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu, aby se dosáhlo příjemného mírného varu, vařte 2 hodiny.
- Po 30 minutách přidejte klobásu nakrájenou zhruba na 1 cm silné plátky.
- Po dvou hodinách by mělo být zelí měkké.
- Přidejte smetanu pro vyvážení kyselosti a podle chuti osolte a opepřete.
- Pokud polévka postrádá kyselost, přidejte vyhrazenou vodu z kysaného zelí.
Ingredience
Postup
- Otevřete balení kysaného zelí, sceďte je a vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné vody.
- Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho také omýt pod vodou a znovu vymačkat. Tekutinu si uschovejte.
- Já obvykle polovinu zelí omyji. Zelí volně nakrájíme, například na 3cm proužky, a odložíme stranou.
- Cibuli osmahneme do průsvitna, pak přidáme mouku a asi 1 minutu povaříme, pak přidáme papriku a vše dobře promícháme.
- Nyní přidáme kysané zelí, houby, vodu z hub (zbavenu nečistot), mražené houby.
- Přidáme bobkové listy a pak vodu, dokud nedosáhneme požadované konzistence, asi 3-4 litry, dle toho jak hustou polévku chcete.
- Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu, aby se dosáhlo příjemného mírného varu, vařte 2 hodiny.
- Po 30 minutách přidejte klobásu nakrájenou zhruba na 1 cm silné plátky.
- Po dvou hodinách by mělo být zelí měkké.
- Přidejte smetanu pro vyvážení kyselosti a podle chuti osolte a opepřete.
- Pokud polévka postrádá kyselost, přidejte vyhrazenou vodu z kysaného zelí.