mysore rasam recipe recept

Mysore Rasam

Příprava20 minVaření25 minCelkem45 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie, ,

Ingredience

Restujte
 2 čajová lžička ghí
 1 čajová lžička černých hořčičných semínek
 ¼ čajová lžička asofetidy
 3 suché listy kari
...přidejte
 2 lžíce suchého kokosu
...vaříme
  šálek půlená žlutá čočka(po indicky Toor Daal)
  čajová lžička kurkumy
 1 šálek vody
Redukování
 ½ plechovky nakrájených rajčat(nebo rovnaké množstvo čerstvých rajčat)
 1 ½ lžíce tamarindové pasty(koncentrát)
 1 lžíce prášku Rasam(dá se nahradit garam masalou nebo curry práškem)
 1 čajová lžička soli
 2 čajová lžička hnědého cukru
 1 ½ šálků vody
Servírování
 čerstvý koriandr
mysore rasam recipe recept

Polévka Mysore Rasam je pro nás v Evropě naprosto cizí. Objevil jsem ji díky směsi koření rasam, kterou mi daroval kolega. Recept na tuto polévku je poměrně snadný a s pomocí tlakového hrnce ji lze připravit během několika minut.

Tento recept pochází z města Mysore, proto se jmenuje Mysore Rasam. Velmi specifické na této variantě je použití kokosu.

Postup

Temperovaní
1

  • V tlakovém hrnci rozehřejte propouštěné máslo, ghí.
  • Přidejte asafetidu, kari listy, hořčičná semínka.
  • Smažíte, dokud semínka nezačnou praskat a neztmavnou 2-3 minuty.

2

Tradičně se Tadka vaří zvlášť a vrací se na polévku až na samém konci před podáváním. Zjistil jsem však, že v chuti je jen malý rozdíl. Pro usnadnění celého procesu Tadku neodstraňuji. Tadka zůstává v hrnci po celou dobu vaření pod tlakem.

Vaření
3

  • Přidejte kokos a smažte, dokud se lehce neopeče, asi 30 sekund.
  • Přidáme čočku, vodu a kurkumu.
  • Vařte pod tlakem 10 minut na 80 kpa a dalších 10 minut přirozeně uvolňujte tlak.

Redukce
4

  • Uvolníme zbývající tlak a přidáme zbytek ingrediencí, rajčata, tamarind, rasamový prášek, sůl, cukr, vodu.
  • Redukujte dalších 5 minut, polévka se musí bublat.

Podávání
5

  • Podávejte s toasty po straně a ozdobte čerstvým koriandrem.

Ingredience

Restujte
 2 čajová lžička ghí
 1 čajová lžička černých hořčičných semínek
 ¼ čajová lžička asofetidy
 3 suché listy kari
...přidejte
 2 lžíce suchého kokosu
...vaříme
  šálek půlená žlutá čočka(po indicky Toor Daal)
  čajová lžička kurkumy
 1 šálek vody
Redukování
 ½ plechovky nakrájených rajčat(nebo rovnaké množstvo čerstvých rajčat)
 1 ½ lžíce tamarindové pasty(koncentrát)
 1 lžíce prášku Rasam(dá se nahradit garam masalou nebo curry práškem)
 1 čajová lžička soli
 2 čajová lžička hnědého cukru
 1 ½ šálků vody
Servírování
 čerstvý koriandr

Postup

Temperovaní
1

  • V tlakovém hrnci rozehřejte propouštěné máslo, ghí.
  • Přidejte asafetidu, kari listy, hořčičná semínka.
  • Smažíte, dokud semínka nezačnou praskat a neztmavnou 2-3 minuty.

2

Tradičně se Tadka vaří zvlášť a vrací se na polévku až na samém konci před podáváním. Zjistil jsem však, že v chuti je jen malý rozdíl. Pro usnadnění celého procesu Tadku neodstraňuji. Tadka zůstává v hrnci po celou dobu vaření pod tlakem.

Vaření
3

  • Přidejte kokos a smažte, dokud se lehce neopeče, asi 30 sekund.
  • Přidáme čočku, vodu a kurkumu.
  • Vařte pod tlakem 10 minut na 80 kpa a dalších 10 minut přirozeně uvolňujte tlak.

Redukce
4

  • Uvolníme zbývající tlak a přidáme zbytek ingrediencí, rajčata, tamarind, rasamový prášek, sůl, cukr, vodu.
  • Redukujte dalších 5 minut, polévka se musí bublat.

Podávání
5

  • Podávejte s toasty po straně a ozdobte čerstvým koriandrem.

Mysore Rasam

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.