Prep Time20 mins Cook Time25 mins Total Time45 mins
2 Servings YieldsCategoryBezMasa, Papiňák, Polévky
Ingredience
Restujte
2 tsp ghí
1 tsp černých hořčičných semínek
¼ tsp asofetidy
3 suché listy kari
...přidejte
2 tbsp suchého kokosu
...vaříme
⅓ cup půlená žlutá čočka
⅛ tsp kurkumy
1 cup vody
Redukování
½ plechovky nakrájených rajčat
1 ½ tbsp tamarindové pasty
1 tbsp prášku Rasam
1 tsp soli
2 tsp hnědého cukru
1 ½ cups vody
Servírování
čerstvý koriandr

Polévka Mysore Rasam je pro nás v Evropě naprosto cizí. Objevil jsem ji díky směsi koření rasam, kterou mi daroval kolega. Recept na tuto polévku je poměrně snadný a s pomocí tlakového hrnce ji lze připravit během několika minut.
Tento recept pochází z města Mysore, proto se jmenuje Mysore Rasam. Velmi specifické na této variantě je použití kokosu.
Postup
Temperovaní
1
- V tlakovém hrnci rozehřejte propouštěné máslo, ghí.
- Přidejte asafetidu, kari listy, hořčičná semínka.
- Smažíte, dokud semínka nezačnou praskat a neztmavnou 2-3 minuty.
2
Tradičně se Tadka vaří zvlášť a vrací se na polévku až na samém konci před podáváním. Zjistil jsem však, že v chuti je jen malý rozdíl. Pro usnadnění celého procesu Tadku neodstraňuji. Tadka zůstává v hrnci po celou dobu vaření pod tlakem.
Vaření
3
- Přidejte kokos a smažte, dokud se lehce neopeče, asi 30 sekund.
- Přidáme čočku, vodu a kurkumu.
- Vařte pod tlakem 10 minut na 80 kpa a dalších 10 minut přirozeně uvolňujte tlak.
Redukce
4
- Uvolníme zbývající tlak a přidáme zbytek ingrediencí, rajčata, tamarind, rasamový prášek, sůl, cukr, vodu.
- Redukujte dalších 5 minut, polévka se musí bublat.
Podávání
5
- Podávejte s toasty po straně a ozdobte čerstvým koriandrem.
Ingredients
Restujte
2 tsp ghí
1 tsp černých hořčičných semínek
¼ tsp asofetidy
3 suché listy kari
...přidejte
2 tbsp suchého kokosu
...vaříme
⅓ cup půlená žlutá čočka
⅛ tsp kurkumy
1 cup vody
Redukování
½ plechovky nakrájených rajčat
1 ½ tbsp tamarindové pasty
1 tbsp prášku Rasam
1 tsp soli
2 tsp hnědého cukru
1 ½ cups vody
Servírování
čerstvý koriandr