Ingredience
Polévka Mysore Rasam je pro nás v Evropě naprosto cizí. Objevil jsem ji díky směsi koření rasam, kterou mi daroval kolega. Recept na tuto polévku je poměrně snadný a s pomocí tlakového hrnce ji lze připravit během několika minut.
Tento recept pochází z města Mysore, proto se jmenuje Mysore Rasam. Velmi specifické na této variantě je použití kokosu.
Postup
- V tlakovém hrnci rozehřejte propouštěné máslo, ghí.
- Přidejte asafetidu, kari listy, hořčičná semínka.
- Smažíte, dokud semínka nezačnou praskat a neztmavnou 2-3 minuty.
Tradičně se Tadka vaří zvlášť a vrací se na polévku až na samém konci před podáváním. Zjistil jsem však, že v chuti je jen malý rozdíl. Pro usnadnění celého procesu Tadku neodstraňuji. Tadka zůstává v hrnci po celou dobu vaření pod tlakem.
- Přidejte kokos a smažte, dokud se lehce neopeče, asi 30 sekund.
- Přidáme čočku, vodu a kurkumu.
- Vařte pod tlakem 10 minut na 80 kpa a dalších 10 minut přirozeně uvolňujte tlak.
- Uvolníme zbývající tlak a přidáme zbytek ingrediencí, rajčata, tamarind, rasamový prášek, sůl, cukr, vodu.
- Redukujte dalších 5 minut, polévka se musí bublat.
- Podávejte s toasty po straně a ozdobte čerstvým koriandrem.
Ingredience
Postup
- V tlakovém hrnci rozehřejte propouštěné máslo, ghí.
- Přidejte asafetidu, kari listy, hořčičná semínka.
- Smažíte, dokud semínka nezačnou praskat a neztmavnou 2-3 minuty.
Tradičně se Tadka vaří zvlášť a vrací se na polévku až na samém konci před podáváním. Zjistil jsem však, že v chuti je jen malý rozdíl. Pro usnadnění celého procesu Tadku neodstraňuji. Tadka zůstává v hrnci po celou dobu vaření pod tlakem.
- Přidejte kokos a smažte, dokud se lehce neopeče, asi 30 sekund.
- Přidáme čočku, vodu a kurkumu.
- Vařte pod tlakem 10 minut na 80 kpa a dalších 10 minut přirozeně uvolňujte tlak.
- Uvolníme zbývající tlak a přidáme zbytek ingrediencí, rajčata, tamarind, rasamový prášek, sůl, cukr, vodu.
- Redukujte dalších 5 minut, polévka se musí bublat.
- Podávejte s toasty po straně a ozdobte čerstvým koriandrem.