Roasted Brussels Sprouts Pečená Růžičková Kapusta

Pečená Růžičková Kapusta

Předpokládá se, že růžičková kapusta (Brassica oleracea gemmifera) pochází ze starověkého Říma, z oblasti, která je dnes dnešní Belgií. Jsou členem čeledi Brassicaceae, která zahrnuje zelí, brokolici a květák. Název „brusels sprouts“ pochází z jejich spojení s hlavním městem Belgie, Bruselem, kde se pěstuje od 16. století.

Příprava15 minVaření25 minCelkem40 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie

Ingredience

Zelenina
 200 g růžičkové kapusty(rozděleno na polovinu)
 1 mrkev(na kolečka)
 2 střední brambory(na kocky)
 1 červená cibule(kolečka)
 2 česneky(protlačen)
...tekutiny
 1 lžíce balzamika
 2 lžíce olivový olej(přidejte více, pokud se vám během vaření zdá suché)
...koření
 1 čajová lžička soli
 1 čajová lžička mletého černého koření
 1 čajová lžička uzené papriky
 1 čajová lžička sladké papriky
 ½ čajová lžička sumaku(volitelné)
 1 čajová lžička rasce(celé)
 1 čajová lžička majoránky (sušené)
...ostatné
 jakékoli ořechy(volitelné)
 granátové jablko(volitelné)
...servírovaní
 čerstvě nastrouhaný parmazán
Roasted Brussels Sprouts Pečená Růžičková Kapusta

Pražení jako technika vaření se používá po staletí a pravděpodobně bylo použito i na růžičkovou kapustu. Proces pražení růžičkové kapusty zahrnuje natírání v oleji, ochucení solí a pepřem a následné vaření v troubě, dokud nezkaramelizuje a zvenku nezezlátne a zůstane měkké uvnitř.

V posledních letech zažívá růžičková kapusta kulinářskou renesanci, mimo jiné i díky její pověsti výživné zeleniny. Jsou dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Pražení růžičkové kapusty se stalo běžnou metodou pro jejich přípravu způsobem, který osloví širokou škálu chutí.

Postup

1

  • Veškerou zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky.
  • Obalte v oleji a balzamikovém octu.
  • Dobře promíchejte s kořením, aby se rovnoměrně rozložilo.
  • Pečte na turbo grilu při 200C přibližně 25 minut.
  • Pečte dokud brambory nejsou zcela měkké.
  • Vyndejte z trouby, ozdobte sýrem a ihned podávejte.

Ingredience

Zelenina
 200 g růžičkové kapusty(rozděleno na polovinu)
 1 mrkev(na kolečka)
 2 střední brambory(na kocky)
 1 červená cibule(kolečka)
 2 česneky(protlačen)
...tekutiny
 1 lžíce balzamika
 2 lžíce olivový olej(přidejte více, pokud se vám během vaření zdá suché)
...koření
 1 čajová lžička soli
 1 čajová lžička mletého černého koření
 1 čajová lžička uzené papriky
 1 čajová lžička sladké papriky
 ½ čajová lžička sumaku(volitelné)
 1 čajová lžička rasce(celé)
 1 čajová lžička majoránky (sušené)
...ostatné
 jakékoli ořechy(volitelné)
 granátové jablko(volitelné)
...servírovaní
 čerstvě nastrouhaný parmazán

Postup

1

  • Veškerou zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky.
  • Obalte v oleji a balzamikovém octu.
  • Dobře promíchejte s kořením, aby se rovnoměrně rozložilo.
  • Pečte na turbo grilu při 200C přibližně 25 minut.
  • Pečte dokud brambory nejsou zcela měkké.
  • Vyndejte z trouby, ozdobte sýrem a ihned podávejte.

Pečená Růžičková Kapusta

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.