Předpokládá se, že růžičková kapusta (Brassica oleracea gemmifera) pochází ze starověkého Říma, z oblasti, která je dnes dnešní Belgií. Jsou členem čeledi Brassicaceae, která zahrnuje zelí, brokolici a květák. Název „brusels sprouts“ pochází z jejich spojení s hlavním městem Belgie, Bruselem, kde se pěstuje od 16. století.
Ingredience
Pražení jako technika vaření se používá po staletí a pravděpodobně bylo použito i na růžičkovou kapustu. Proces pražení růžičkové kapusty zahrnuje natírání v oleji, ochucení solí a pepřem a následné vaření v troubě, dokud nezkaramelizuje a zvenku nezezlátne a zůstane měkké uvnitř.
V posledních letech zažívá růžičková kapusta kulinářskou renesanci, mimo jiné i díky její pověsti výživné zeleniny. Jsou dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Pražení růžičkové kapusty se stalo běžnou metodou pro jejich přípravu způsobem, který osloví širokou škálu chutí.
Postup
- Veškerou zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky.
- Obalte v oleji a balzamikovém octu.
- Dobře promíchejte s kořením, aby se rovnoměrně rozložilo.
- Pečte na turbo grilu při 200C přibližně 25 minut.
- Pečte dokud brambory nejsou zcela měkké.
- Vyndejte z trouby, ozdobte sýrem a ihned podávejte.
Ingredience
Postup
- Veškerou zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky.
- Obalte v oleji a balzamikovém octu.
- Dobře promíchejte s kořením, aby se rovnoměrně rozložilo.
- Pečte na turbo grilu při 200C přibližně 25 minut.
- Pečte dokud brambory nejsou zcela měkké.
- Vyndejte z trouby, ozdobte sýrem a ihned podávejte.