paštika z kuřecích jater chicken liver pate recipe

Paštika z Kuřecích Jater

V mnoha receptech se kuřecí játra nejprve uvaří na pánvi a poté se rozmixují v kuchyňském robotu. Metoda v tomto receptu spočívá v rozmixování syrových kuřecích jater, což je podle mého názoru mnohem lepší. Důvod je jednoduchý, během vaření máme absolutní kontrolu nad teplotou, v žádném případě se nám paštika nerozvaří, což zajistí vynikající výsledky a pěknou růžovou barvu uvnitř. Ve francouzských kuchařkách se tento recept nazývá Pâte en Terrine.

Příprava30 minVaření30 minCelkem1 hr
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie, ,
Potřebuje ramekiny

Ingredience

 500 g kuřecích jater(očištěné od šlach)
 100 g vepřového sádla
Aromata
 50 g šalotky
 2 stroužky česneku
 šalvěj(zopár lístků)
Koření
 1 g bílého pepře(mletého)
 0,50 g nového koření(mletého)
 0,50 g hořčičné semínka(mletého)
 15 g soli
Tekutiny
 30 ml sherry nebo brandy
 150 ml smetany ke šlehání
Želatina na vrch
 150 ml portského vína
 1 pt plátek želatiny
paštika z kuřecích jater chicken liver pate recipe

Paštika z kuřecích jater je skvělá s domácím kváskovým chlebem.

Postup

Příprava
1

  • Játra očistěte a odstraňte z nich šlachy.
  • Propláchněte játra ve vodě, abyste odstranili “krev”.
  • Aromata nakrájejte nahrubo, stejně je budeme mixovat.

Rozmixujeme
2

  • Játra, šalotku, česnek, sádlo rozmixujeme, přidáme všechno koření (mleté).
  • Směs propasírujeme přes kovové sítko a přidáme smetanu.
  • Necháme v chladu 2 hodiny odležet.

Vaření
3

  • Směs nalijte do formy na terrine nebo do ramekinů.
  • Vložte je do hlubokého pekáče.
  • Naplňte pánev vodou o teplotě 170F / 77C, dokud nebudou ramekiny do poloviny ponořené.
  • Pečeme v troubě na 149C, dokud paštika nedosáhne vnitřní teploty 165C.
  • Dosažení požadované teploty trvá přibližně 45 minut až 1 hodinu.
  • Paštika se může po upečení trochu nafouknout, nechte ji 15 minut odstát, po vychladnutí znovu klesne.

Uzavřete
4

  • Portské víno zahřejte, dokud se nezačne vařit.
  • Odstavte z ohně a přidejte plátek želatiny.
  • Míchejte, dokud se nevmísí do tekutiny.
  • Jakmile paštika sedne a její povrch je relativně rovný.
  • Nalijte želatinu z portského vína na vrch aby se paštika uzavřela.

Odležte
5

  • Počkejte, až paštika vychladne na pokojovou teplotu.
  • Před konzumací nechte v chladničce alespoň 4 hodiny.
  • Paštika vydrží v ledničce týden.

Inspirováno publikací Professional Chef, strana 1004. Video demonstrace receptu:

Ingredience

 500 g kuřecích jater(očištěné od šlach)
 100 g vepřového sádla
Aromata
 50 g šalotky
 2 stroužky česneku
 šalvěj(zopár lístků)
Koření
 1 g bílého pepře(mletého)
 0,50 g nového koření(mletého)
 0,50 g hořčičné semínka(mletého)
 15 g soli
Tekutiny
 30 ml sherry nebo brandy
 150 ml smetany ke šlehání
Želatina na vrch
 150 ml portského vína
 1 pt plátek želatiny

Postup

Příprava
1

  • Játra očistěte a odstraňte z nich šlachy.
  • Propláchněte játra ve vodě, abyste odstranili “krev”.
  • Aromata nakrájejte nahrubo, stejně je budeme mixovat.

Rozmixujeme
2

  • Játra, šalotku, česnek, sádlo rozmixujeme, přidáme všechno koření (mleté).
  • Směs propasírujeme přes kovové sítko a přidáme smetanu.
  • Necháme v chladu 2 hodiny odležet.

Vaření
3

  • Směs nalijte do formy na terrine nebo do ramekinů.
  • Vložte je do hlubokého pekáče.
  • Naplňte pánev vodou o teplotě 170F / 77C, dokud nebudou ramekiny do poloviny ponořené.
  • Pečeme v troubě na 149C, dokud paštika nedosáhne vnitřní teploty 165C.
  • Dosažení požadované teploty trvá přibližně 45 minut až 1 hodinu.
  • Paštika se může po upečení trochu nafouknout, nechte ji 15 minut odstát, po vychladnutí znovu klesne.

Uzavřete
4

  • Portské víno zahřejte, dokud se nezačne vařit.
  • Odstavte z ohně a přidejte plátek želatiny.
  • Míchejte, dokud se nevmísí do tekutiny.
  • Jakmile paštika sedne a její povrch je relativně rovný.
  • Nalijte želatinu z portského vína na vrch aby se paštika uzavřela.

Odležte
5

  • Počkejte, až paštika vychladne na pokojovou teplotu.
  • Před konzumací nechte v chladničce alespoň 4 hodiny.
  • Paštika vydrží v ledničce týden.

Paštika z Kuřecích Jater

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.