Omáčka Tzatziki

Tarator byl v Osmanské říši název pokrmu z mletých vlašských ořechů a octa. Příprava tzatziki je velmi stará. Pravděpodobně tato omáčka vznikla za účelem využití přebytků z výroby jogurtu. Slovo Tzatziki pochází z perského zhazh, což znamená směs bylinek. Recepty podobné Tzatziki jsou velmi oblíbené v zemích Blízkého východu, v Řecku a na jižním Balkáně. V Turecku je Cacik variací Tzatziki s kořením Sumac, čerstvou mátou a vodou: podává se jako polévka nebo příloha. V balkánských zemích se tato omáčka jmenuje Tarator a je obohacena o vlašské ořechy a někdy i o mletou cibuli. Tarator je oblíbený také v Albánii a často se spojuje s grilovanými chobotnicemi.

Prep Time25 minsCook Time5 minsTotal Time30 mins
AuthorPeterYields8 ServingsCategory

Ingredients

 150 ml jogurtu
 2 dashes olivového oleje
 ½ tsp citronového koncentrátu
 sůl a pepř
...zelenina
 1 stroužek česneku
  Cucumber
..bylinky
 3 stonky kopru
 3 stonky máty

Directions

1

Vše dobře promíchejte a podávejte s Rotisserie Gyros.

Ingredients

 150 ml jogurtu
 2 dashes olivového oleje
 ½ tsp citronového koncentrátu
 sůl a pepř
...zelenina
 1 stroužek česneku
  Cucumber
..bylinky
 3 stonky kopru
 3 stonky máty
Omáčka Tzatziki

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.