Milánské rizoto je klasické italské jídlo, které pochází z italského Milána. Jedná se o krémový a lahodný pokrm z rýže, který je ochucený šafránem, kořením, které dává pokrmu charakteristickou žlutou barvu. Údajně pochází z 16. století, kdy byl šafrán poprvé přivezen do Milána a stal se oblíbenou ingrediencí místní kuchyně. První zaznamenaný recept na milánské rizoto se objevil v kuchařské knize z roku 1679, kde je pokrm popsán jako směs rýže, vývaru a šafránu. Postupem času se do pokrmu přidávaly další ingredience, jako je cibule, sýr a víno, které zlepšovaly jeho chuť. Risotto Milanese se stalo oblíbeným pokrmem v Miláně a brzy se rozšířilo i do dalších oblastí Itálie.
Příprava10 min Vaření10 min Celkem20 min
Ingredience
150 g rýže Arborio(rizoto rýže)
Restujte
20 g másla
½ lžíce olivového oleje
1 malá cibule(nakrájená na kostičky)
1 stroužek česneku(nakrájený na kostičky)
Podlijte
62 ml bílého vína
Tekutiny a Koření
375 ml kuřecího vývaru
1 šafrán
½ čajová lžička soli
Dokončení
40 g parmezánu(jemně nastrouhaný)
Sůl a pepř
Postup
1
- Cibuli a šafrán smažte na másle a oleji 3-5 minut na středním stupni.
- Přidejte česnek, rýži a za stálého míchání restujte na středním stupni další 2-3 minuty.
- Restujte dokud rýže nezačne na okrajích zprůsvitňovat.
- Podlijte vínem a vyvařte alkohol.
- Přilijte kuřecí vývar a vařte 5 minut pod tlakem / 20 kpa / s automatickým rychlým uvolněním.
- Vmíchejte sýr. Přidáme sůl a pepř podle vlastní chuti.
Ingredience
150 g rýže Arborio(rizoto rýže)
Restujte
20 g másla
½ lžíce olivového oleje
1 malá cibule(nakrájená na kostičky)
1 stroužek česneku(nakrájený na kostičky)
Podlijte
62 ml bílého vína
Tekutiny a Koření
375 ml kuřecího vývaru
1 šafrán
½ čajová lžička soli
Dokončení
40 g parmezánu(jemně nastrouhaný)
Sůl a pepř
Postup
1
- Cibuli a šafrán smažte na másle a oleji 3-5 minut na středním stupni.
- Přidejte česnek, rýži a za stálého míchání restujte na středním stupni další 2-3 minuty.
- Restujte dokud rýže nezačne na okrajích zprůsvitňovat.
- Podlijte vínem a vyvařte alkohol.
- Přilijte kuřecí vývar a vařte 5 minut pod tlakem / 20 kpa / s automatickým rychlým uvolněním.
- Vmíchejte sýr. Přidáme sůl a pepř podle vlastní chuti.