Risotto Milanese Milánské rizoto

Milánské Rizoto

Milánské rizoto je klasické italské jídlo, které pochází z italského Milána. Jedná se o krémový a lahodný pokrm z rýže, který je ochucený šafránem, kořením, které dává pokrmu charakteristickou žlutou barvu. Údajně pochází z 16. století, kdy byl šafrán poprvé přivezen do Milána a stal se oblíbenou ingrediencí místní kuchyně. První zaznamenaný recept na milánské rizoto se objevil v kuchařské knize z roku 1679, kde je pokrm popsán jako směs rýže, vývaru a šafránu. Postupem času se do pokrmu přidávaly další ingredience, jako je cibule, sýr a víno, které zlepšovaly jeho chuť. Risotto Milanese se stalo oblíbeným pokrmem v Miláně a brzy se rozšířilo i do dalších oblastí Itálie.

Příprava10 minVaření10 minCelkem20 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie, ,

Ingredience

 150 g rýže Arborio(rizoto rýže)
Restujte
 20 g másla
 ½ lžíce olivového oleje
 1 malá cibule(nakrájená na kostičky)
 1 stroužek česneku(nakrájený na kostičky)
Podlijte
 62 ml bílého vína
Tekutiny a Koření
 375 ml kuřecího vývaru
 1 šafrán
 ½ čajová lžička soli
Dokončení
 40 g parmezánu(jemně nastrouhaný)
 Sůl a pepř
Risotto Milanese Milánské rizoto

Postup

1

  • Cibuli a šafrán smažte na másle a oleji 3-5 minut na středním stupni.
  • Přidejte česnek, rýži a za stálého míchání restujte na středním stupni další 2-3 minuty.
  • Restujte dokud rýže nezačne na okrajích zprůsvitňovat.
  • Podlijte vínem a vyvařte alkohol.
  • Přilijte kuřecí vývar a vařte 5 minut pod tlakem / 20 kpa / s automatickým rychlým uvolněním.
  • Vmíchejte sýr. Přidáme sůl a pepř podle vlastní chuti.

Risotto Milanese Milánské rizoto

Ingredience

 150 g rýže Arborio(rizoto rýže)
Restujte
 20 g másla
 ½ lžíce olivového oleje
 1 malá cibule(nakrájená na kostičky)
 1 stroužek česneku(nakrájený na kostičky)
Podlijte
 62 ml bílého vína
Tekutiny a Koření
 375 ml kuřecího vývaru
 1 šafrán
 ½ čajová lžička soli
Dokončení
 40 g parmezánu(jemně nastrouhaný)
 Sůl a pepř

Postup

1

  • Cibuli a šafrán smažte na másle a oleji 3-5 minut na středním stupni.
  • Přidejte česnek, rýži a za stálého míchání restujte na středním stupni další 2-3 minuty.
  • Restujte dokud rýže nezačne na okrajích zprůsvitňovat.
  • Podlijte vínem a vyvařte alkohol.
  • Přilijte kuřecí vývar a vařte 5 minut pod tlakem / 20 kpa / s automatickým rychlým uvolněním.
  • Vmíchejte sýr. Přidáme sůl a pepř podle vlastní chuti.

Milánské Rizoto

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.