Quiche Lorraine je slaný koláč, který pochází z regionu Lorraine ve severovýchodní Francii. Jeho historie je hluboce zakořeněna v německých a francouzských kulinářských tradicích a jeho vývoj trval staletí. Slovo „quiche“ je odvozeno z německého slova „kuchen“, což znamená koláč. Nejstarší verze quiche lze vysledovat až do středověkého Německa. Původní pokrm byl vyroben z chlebového těsta jako základu, naplněného směsí vajec, smetany a masa. Když se pokrm dostal do francouzského regionu Lorraine, stal se populární jako „Quiche Lorraine“. V tradiční podobě se vyráběl ze základu z listového těsta plněného smetanovou směsí vajec, smetany a uzené slaniny nebo špeku. Sýr původně nebyl součástí klasického receptu.
Ingredience
Postup
- Připravte si křehké těsto podle receptu.
Těsto můžete udělat předem.
- Slaninu a zeleninu nakrájíme na kostičky.
- Slaninu orestujte, dokud se neuvolní tuk a dostatečně nezhnědne.
- Zeleninu restujte, dokud nezměkne a nezbarví se.
- Připravte si tekutou směs smícháním všech ingrediencí v misce.
- Krátce prošleháme, aby se dobře spojilo.
- Odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 200C.
- Vychlazené těsto vytáhněte rovnou z lednice.
- Vyválejte na 3 mm tenký kruh, aby se vešel na plech.
- Těsto vložte do pečícího plechu a přebytky ořízněte.
- Na těsto položte pečicí papír a koláč zatížte pečicí zátěží.
- Vložte těsto do předehřáté trouby na 8-9 minut, dokud těsto neztuhne.
- Vytáhněte plech z trouby a odstraňte pečicí zátěž.
- Spodní část koláče propíchejte vidličkou a vraťte do trouby na 2-3 minuty.
Použijte falešný spodní plech na pečení. Na plech nepoužívejte žádný olej, těsto je dostatečně mastné, takže se nelepí.
Jako zátěž na pečení můžete použít bílé fazole. Poté je nevyhazujte do koše! Lze jej použít v receptu na pečené fazole.
- Poté, co jste pečivo před-pekli, vytáhněte ho z trouby.
- Snižte teplotu trouby na 190 C.
- Vložte slaninu se zeleninou a rovnoměrně rozložte.
- Do koláče nalijte tekutou náplň až po okraj.
- Vraťte do trouby na dalších 30 minut.
- Vyjměte koláč z trouby a položte na mřížku.
- Nechejte vychladnout na plechu asi 10 až 15 minut.
- Odstraňte plech umístěním koláče na vysoký hrnec.
- Zatlačte boky formy dolů, měla by se snadno uvolnit.
- Nakrájejte a podávejte.
Tento recept je založen na receptu Quiche Lorraine od Julie Child.
V průběhu let se objevily různé úpravy quiche. Sýry jako Gruyère se staly oblíbenými přísadami a vznikly varianty jako Quiche Alsacienne, které přidávaly cibuli. Dnes se quiche nesmírně zpestřilo a přísady, jako jsou houby, špenát, losos a další, se začleňují do receptů po celém světě. Po druhé světové válce se popularita Quiche Lorraine začala šířit i za hranice Francie. V 50. a 60. letech se stal ve Spojených státech známým pokrmem. Často byl vnímán jako sofistikovaný a gurmánský pokrm, díky čemuž se stala základem luxusních amerických restaurací a kaváren.
Ingredience
Postup
- Připravte si křehké těsto podle receptu.
Těsto můžete udělat předem.
- Slaninu a zeleninu nakrájíme na kostičky.
- Slaninu orestujte, dokud se neuvolní tuk a dostatečně nezhnědne.
- Zeleninu restujte, dokud nezměkne a nezbarví se.
- Připravte si tekutou směs smícháním všech ingrediencí v misce.
- Krátce prošleháme, aby se dobře spojilo.
- Odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 200C.
- Vychlazené těsto vytáhněte rovnou z lednice.
- Vyválejte na 3 mm tenký kruh, aby se vešel na plech.
- Těsto vložte do pečícího plechu a přebytky ořízněte.
- Na těsto položte pečicí papír a koláč zatížte pečicí zátěží.
- Vložte těsto do předehřáté trouby na 8-9 minut, dokud těsto neztuhne.
- Vytáhněte plech z trouby a odstraňte pečicí zátěž.
- Spodní část koláče propíchejte vidličkou a vraťte do trouby na 2-3 minuty.
Použijte falešný spodní plech na pečení. Na plech nepoužívejte žádný olej, těsto je dostatečně mastné, takže se nelepí.
Jako zátěž na pečení můžete použít bílé fazole. Poté je nevyhazujte do koše! Lze jej použít v receptu na pečené fazole.
- Poté, co jste pečivo před-pekli, vytáhněte ho z trouby.
- Snižte teplotu trouby na 190 C.
- Vložte slaninu se zeleninou a rovnoměrně rozložte.
- Do koláče nalijte tekutou náplň až po okraj.
- Vraťte do trouby na dalších 30 minut.
- Vyjměte koláč z trouby a položte na mřížku.
- Nechejte vychladnout na plechu asi 10 až 15 minut.
- Odstraňte plech umístěním koláče na vysoký hrnec.
- Zatlačte boky formy dolů, měla by se snadno uvolnit.
- Nakrájejte a podávejte.
Tento recept je založen na receptu Quiche Lorraine od Julie Child.