Česká koprová omáčka se v České republice stala populární v průběhu 20. století, zejména v polovině 20. století, v důsledku kulturních vlivů a změn v kulinářských preferencích. Nárůst popularity omáčky se shodoval s dostupností a zavedením nových surovin a chutí do české kuchyně. Předpokládá se, že omáčka byla ovlivněna francouzskou kulinářskou tradicí, která často zahrnuje různé omáčky k masovým pokrmům. Použití kopru v omáčce lze přičíst i vlivu sousedních zemí, kde je kopr běžnou bylinou v jejich kuchyních.
Příprava10 min Vaření15 min Celkem25 min
Ingredience
Jíška
3 lžíce hladké mouky
55 g másla
...přidávejte pomalu
720 ml hovězího vývaru
...na závěr přidejte
3 čerstvý kopr(žádné stonky)
180 ml smotany ke šlehání
3 lžíce cukru
2 lžíce jablečného octu
1 čajová lžička soli
Postup
1
- Vytvořte jíšku.
- Pomalu přilévejte hovězí vývar.
- Vařte mouku 20 minut a redukujte do zhoustnutí.
- Přidejte poslední ingredience.
- Nechte postát 5 minut a podávejte.
Toto je perfektní omáčka pro jakýkoli druh pomalu vařeného hovězího masa. Tato omáčka se také tradičně podává s českým houskovým knedlíkem.
Ingredience
Jíška
3 lžíce hladké mouky
55 g másla
...přidávejte pomalu
720 ml hovězího vývaru
...na závěr přidejte
3 čerstvý kopr(žádné stonky)
180 ml smotany ke šlehání
3 lžíce cukru
2 lžíce jablečného octu
1 čajová lžička soli
Postup
1
- Vytvořte jíšku.
- Pomalu přilévejte hovězí vývar.
- Vařte mouku 20 minut a redukujte do zhoustnutí.
- Přidejte poslední ingredience.
- Nechte postát 5 minut a podávejte.