Indické Palačinky s Bramborem Indian Spicy Pancakes

Indické Palačinky

Tento recept je zjednodušenou variantou Masala Dosa. Hlavní rozdíl v původní Masala Dosa je, že těsto se připravuje z rýže, urad dálu a semínek pískavice (řecké seno), které se nechá přes noc kvasit. Zkvašené těsto se pak tence rozetře na rozpálenou mřížku a vaří se, dokud není křupavé a zlatohnědé. Do středu placky se dá kořeněná bramborová náplň z kostiček vařených brambor, cibule, zelených chilli papriček a různého koření, jako je kmín, kurkuma a hořčičná semínka, a placka se pak sroluje do válcovitého tvaru.

Historie Masala Dosy sahá až do oblasti Udupi v Karnatace v jižní Indii. Předpokládá se, že vznikla v 16. století jako chrámové jídlo známé jako "benne dosa" (máslová dosa), které se připravovalo z rýže, urad dálu a přepuštěného másla.

Příprava30 minVaření30 minCelkem1 hr
AutorPeterPorce5 PorcíKategorie

Ingredience

Těsto na palačinky
 125 g hladké mouky
 275 g mléka(plnotučné)
 1 vejce
 2 prolisované česneky
 2 čajová lžička mletého kmínu
 2 čajová lžička mletého zázvoru
 1 čajová lžička chilli
 sůl a pepř
Bramborová náplň
 1 čajová lžička hořčičných semínek
 1 střední cibule(nakrájená na plátky)
 1 čajová lžička kurkumy
 4 vařené brambory(chlazené)
Indické Palačinky s Bramborem Indian Spicy Pancakes

Masala Dosa se často podává s čatní a sambarem, zeleninovou polévkou z čočky. V Indii je to oblíbený snídaňový nebo pozdní snídaňový pokrm a v některých restauracích se podává také jako hlavní jídlo.

Postup

Příprava
1

  • Brambory oloupejte, dobře očistěte, nakrájejte na malé kostičky a vařte hodinu v osolené vodě doměkka.
  • Scedíme a necháme vychladnout, ideálně přes noc v lednici.
  • Cibuli nakrájejte na plátky a dejte stranou.

Připravte těsto
2

  • Naložte všechny ingredience do mísy, začněte moukou, pak přidejte vejce, česnek, kmín, zázvor, chilli, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a začněte pomalu přidávat mléko, dokud nedosáhnete hedvábné vodnaté struktury.
  • Odstavíme a necháme alespoň 10 minut odpočívat, což je ideální čas na přípravu náplně.

Bramborová náplň
3

  • Rozehřejeme pánev na střední teplotu a přidáme několik kapek olivového oleje.
  • Vložíme hořčičná semínka a smažíme, dokud nezačnou vyskakovat.
  • Přidáme cibuli a smažíme, nikoliv dusíme, přibližně 5 minut.
  • Přidáme kurkumu a promícháme s cibulí, poté přidáme brambory a smažíme na prudkém ohni, dokud nezískají hnědou barvu.

Vaření
4

  • Pánev na palačinky postavte na středný plamen a přidejte kapku rostlinného oleje.
  • Důležité je, aby palačinka přiměřeně zhnědla, protože to je chuť.
  • Palačinky naplňte a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou smíchanou s koriandrem.

Ingredience

Těsto na palačinky
 125 g hladké mouky
 275 g mléka(plnotučné)
 1 vejce
 2 prolisované česneky
 2 čajová lžička mletého kmínu
 2 čajová lžička mletého zázvoru
 1 čajová lžička chilli
 sůl a pepř
Bramborová náplň
 1 čajová lžička hořčičných semínek
 1 střední cibule(nakrájená na plátky)
 1 čajová lžička kurkumy
 4 vařené brambory(chlazené)

Postup

Příprava
1

  • Brambory oloupejte, dobře očistěte, nakrájejte na malé kostičky a vařte hodinu v osolené vodě doměkka.
  • Scedíme a necháme vychladnout, ideálně přes noc v lednici.
  • Cibuli nakrájejte na plátky a dejte stranou.

Připravte těsto
2

  • Naložte všechny ingredience do mísy, začněte moukou, pak přidejte vejce, česnek, kmín, zázvor, chilli, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a začněte pomalu přidávat mléko, dokud nedosáhnete hedvábné vodnaté struktury.
  • Odstavíme a necháme alespoň 10 minut odpočívat, což je ideální čas na přípravu náplně.

Bramborová náplň
3

  • Rozehřejeme pánev na střední teplotu a přidáme několik kapek olivového oleje.
  • Vložíme hořčičná semínka a smažíme, dokud nezačnou vyskakovat.
  • Přidáme cibuli a smažíme, nikoliv dusíme, přibližně 5 minut.
  • Přidáme kurkumu a promícháme s cibulí, poté přidáme brambory a smažíme na prudkém ohni, dokud nezískají hnědou barvu.

Vaření
4

  • Pánev na palačinky postavte na středný plamen a přidejte kapku rostlinného oleje.
  • Důležité je, aby palačinka přiměřeně zhnědla, protože to je chuť.
  • Palačinky naplňte a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou smíchanou s koriandrem.

Indické Palačinky

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.