Tento recept je zjednodušenou variantou Masala Dosa. Hlavní rozdíl v původní Masala Dosa je, že těsto se připravuje z rýže, urad dálu a semínek pískavice (řecké seno), které se nechá přes noc kvasit. Zkvašené těsto se pak tence rozetře na rozpálenou mřížku a vaří se, dokud není křupavé a zlatohnědé. Do středu placky se dá kořeněná bramborová náplň z kostiček vařených brambor, cibule, zelených chilli papriček a různého koření, jako je kmín, kurkuma a hořčičná semínka, a placka se pak sroluje do válcovitého tvaru.
Historie Masala Dosy sahá až do oblasti Udupi v Karnatace v jižní Indii. Předpokládá se, že vznikla v 16. století jako chrámové jídlo známé jako "benne dosa" (máslová dosa), které se připravovalo z rýže, urad dálu a přepuštěného másla.
Ingredience
Masala Dosa se často podává s čatní a sambarem, zeleninovou polévkou z čočky. V Indii je to oblíbený snídaňový nebo pozdní snídaňový pokrm a v některých restauracích se podává také jako hlavní jídlo.
Postup
- Brambory oloupejte, dobře očistěte, nakrájejte na malé kostičky a vařte hodinu v osolené vodě doměkka.
- Scedíme a necháme vychladnout, ideálně přes noc v lednici.
- Cibuli nakrájejte na plátky a dejte stranou.
- Naložte všechny ingredience do mísy, začněte moukou, pak přidejte vejce, česnek, kmín, zázvor, chilli, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte a začněte pomalu přidávat mléko, dokud nedosáhnete hedvábné vodnaté struktury.
- Odstavíme a necháme alespoň 10 minut odpočívat, což je ideální čas na přípravu náplně.
- Rozehřejeme pánev na střední teplotu a přidáme několik kapek olivového oleje.
- Vložíme hořčičná semínka a smažíme, dokud nezačnou vyskakovat.
- Přidáme cibuli a smažíme, nikoliv dusíme, přibližně 5 minut.
- Přidáme kurkumu a promícháme s cibulí, poté přidáme brambory a smažíme na prudkém ohni, dokud nezískají hnědou barvu.
- Pánev na palačinky postavte na středný plamen a přidejte kapku rostlinného oleje.
- Důležité je, aby palačinka přiměřeně zhnědla, protože to je chuť.
- Palačinky naplňte a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou smíchanou s koriandrem.
Ingredience
Postup
- Brambory oloupejte, dobře očistěte, nakrájejte na malé kostičky a vařte hodinu v osolené vodě doměkka.
- Scedíme a necháme vychladnout, ideálně přes noc v lednici.
- Cibuli nakrájejte na plátky a dejte stranou.
- Naložte všechny ingredience do mísy, začněte moukou, pak přidejte vejce, česnek, kmín, zázvor, chilli, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte a začněte pomalu přidávat mléko, dokud nedosáhnete hedvábné vodnaté struktury.
- Odstavíme a necháme alespoň 10 minut odpočívat, což je ideální čas na přípravu náplně.
- Rozehřejeme pánev na střední teplotu a přidáme několik kapek olivového oleje.
- Vložíme hořčičná semínka a smažíme, dokud nezačnou vyskakovat.
- Přidáme cibuli a smažíme, nikoliv dusíme, přibližně 5 minut.
- Přidáme kurkumu a promícháme s cibulí, poté přidáme brambory a smažíme na prudkém ohni, dokud nezískají hnědou barvu.
- Pánev na palačinky postavte na středný plamen a přidejte kapku rostlinného oleje.
- Důležité je, aby palačinka přiměřeně zhnědla, protože to je chuť.
- Palačinky naplňte a podávejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou smíchanou s koriandrem.