Tamatar Shorba Indická Rajčatová Polévka

Indická Rajčatová Polévka

Toto je můj twist na indickou pikantní rajčatovou polévku, známou jako „Tamatar Shorba“ nebo „Tamatar Ka Soup“ v hindštině, je oblíbeným a chutným pokrmem v indické kuchyni. Zatímco přesný původ indické rajčatové polévky není dobře zdokumentován, má se za to, že se vyvinula jako variace rajčatové polévky západního stylu představené během britského koloniálního období.

Příprava30 minVaření30 minCelkem1 hr
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, ,

Ingredience

Restujte
 1 lžíce ghí(or neutral vegetable oil)
 1 malá cibule
 1 česnek(protlačen)
 1 palec zázvoru(nakrájené na drobno)
...mleté koření
 ½ čajová lžička mletého kmínu(indian jeera)
 1 čajová lžička mleté chili(nebo thajská červená kari pasta)
 ½ čajová lžička prášek kari
 1 čajová lžička cukru
 ½ čajová lžička soli
...celé koření
 2 bobkové listy
 1 badyán
 3 hřebíček
 1 tyčinka skořice
 1 čajová lžička černého kardamonu
...tekutiny
 1 plechovka rajčat(nebo čerstvá rajčata)
 ½ šálek vody
Tamatar Shorba Indická Rajčatová Polévka

Rajčata nepocházejí z indického subkontinentu a do Indie je dovezli Portugalci v 16. století. Zpočátku byla rajčata považována za okrasné rostliny a v indické kuchyni se běžně nepoužívala. Postupem času si však získaly uznání a staly se nedílnou součástí různých regionálních kuchyní.

Způsob přípravy se může v různých regionech a domácnostech v Indii lišit. Typický recept však zahrnuje orestování cibule, česneku a koření na oleji nebo ghí (přepuštěném másle), přidání čerstvých rajčat a vaření, dokud nezměknou. Směs pak rozmixujeme a přecedíme, abychom dosáhli hladké konzistence. Pro zvýraznění chuti lze přidat další koření, jako je sůl, pepř a bylinky. Některé varianty mohou také zahrnovat přidání smetany nebo jogurtu pro krémovější texturu.

Postup

Restujte
1

  • Začněte restovat cibuli, dokud nebude průhledná.
  • Pomalu přidávejte další přísady, abyste udrželi maillardovu reakci.

2

Doporučuji vložit celé koření do utěrky na vaření, abyste je mohli později snadno odstranit.

Vaření
3

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 50 kpa po dobu 15 minut s rychlým uvolněním.

Finalizace
4

  • Z polévky odstraňte celé koření.
  • Rozmixujte ponorným mixérem pro dosažení hladké konzistence.
  • Chcete-li podávat, přidejte navrch 1 polévkovou lžíci ohřáté smetany.
  • Podávejte s křupavým toastem a čerstvým koriandrem.

Ingredience

Restujte
 1 lžíce ghí(or neutral vegetable oil)
 1 malá cibule
 1 česnek(protlačen)
 1 palec zázvoru(nakrájené na drobno)
...mleté koření
 ½ čajová lžička mletého kmínu(indian jeera)
 1 čajová lžička mleté chili(nebo thajská červená kari pasta)
 ½ čajová lžička prášek kari
 1 čajová lžička cukru
 ½ čajová lžička soli
...celé koření
 2 bobkové listy
 1 badyán
 3 hřebíček
 1 tyčinka skořice
 1 čajová lžička černého kardamonu
...tekutiny
 1 plechovka rajčat(nebo čerstvá rajčata)
 ½ šálek vody

Postup

Restujte
1

  • Začněte restovat cibuli, dokud nebude průhledná.
  • Pomalu přidávejte další přísady, abyste udrželi maillardovu reakci.

2

Doporučuji vložit celé koření do utěrky na vaření, abyste je mohli později snadno odstranit.

Vaření
3

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 50 kpa po dobu 15 minut s rychlým uvolněním.

Finalizace
4

  • Z polévky odstraňte celé koření.
  • Rozmixujte ponorným mixérem pro dosažení hladké konzistence.
  • Chcete-li podávat, přidejte navrch 1 polévkovou lžíci ohřáté smetany.
  • Podávejte s křupavým toastem a čerstvým koriandrem.

Indická Rajčatová Polévka

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.