Příprava20 min Vaření20 min Celkem40 min
Ingredience
250 g suchého hrachu(půlený, žlutý nebo zelený)
Smažení
20 g másla(nebo vepřové sádlo)
150 g vařené šunky(nakrájené na kostičky, nejlépe uzené)
100 g cibule(polovina středně velké cibule)
1 pt stroužek česneku(protačen nebo nakrájený na tenké plátky)
Koření
2 pt bobkový list(suchý)
Tekutiny
700 ml kuřecího vývaru(nebo hovězí vývar)
¼ čajová lžička soli(v závislosti na obsahu soli ve vývaru)
Servírování
2 toust, nakrájen na kostičky
4 plátky opečené slaniny
S pomocí tlakového hrnce je hrachová polévka hotová za několik minut. Pokud vynecháte maso, získáte skvělý vegetariánský pokrm. Přidání uzené šunky však celému pokrmu dodá velmi příjemnou komplexnost.
Je to skvělý recept pro náročné týdny, protože je velmi sytý. Hustotu polévky můžete regulovat přidáním většího nebo menšího množství vody. Doporučuji podávat s domácím kváskovým chlebem.
Postup
Příprava
1
- Hrách namočte to horké vody a dejte stranou.
- Cibuli a Česnek nakrájejte nadrobno.
- Šunku nakrájejte na kostičky.
Vaření
2
- V tlakovém hrnci na vysoké teplotě opečte do zlatova šunku. Dbejte na to, aby se nepřipálila.
- Jakmile je šunka opečená, přidejte máslo a asi 2-3 minuty na něm osmahněte cibuli.
- Poté přidejte česnek a prohřejte ho, dokud nebude aromatický.
- Přilijte vodu a přidejte hrášek, bobkový list a kuřecí vývar.
- Ujistěte se, že jste ze dna hrnce seškrábli veškerý fond.
- Tlakový hrnec uzavřete a vařte 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.
Podávání
3
- Po přirozeném uvolnění tlaku otevřete poklici a polévku dobře promíchejte naběračkou.
- Mixér nepotřebujete, hrášek bude úplně měkký, doslova se rozplyne.
- Servírujte do misek, navrch dejte křupavou slaninu a krutony.
Ingredience
250 g suchého hrachu(půlený, žlutý nebo zelený)
Smažení
20 g másla(nebo vepřové sádlo)
150 g vařené šunky(nakrájené na kostičky, nejlépe uzené)
100 g cibule(polovina středně velké cibule)
1 pt stroužek česneku(protačen nebo nakrájený na tenké plátky)
Koření
2 pt bobkový list(suchý)
Tekutiny
700 ml kuřecího vývaru(nebo hovězí vývar)
¼ čajová lžička soli(v závislosti na obsahu soli ve vývaru)
Servírování
2 toust, nakrájen na kostičky
4 plátky opečené slaniny
Postup
Příprava
1
- Hrách namočte to horké vody a dejte stranou.
- Cibuli a Česnek nakrájejte nadrobno.
- Šunku nakrájejte na kostičky.
Vaření
2
- V tlakovém hrnci na vysoké teplotě opečte do zlatova šunku. Dbejte na to, aby se nepřipálila.
- Jakmile je šunka opečená, přidejte máslo a asi 2-3 minuty na něm osmahněte cibuli.
- Poté přidejte česnek a prohřejte ho, dokud nebude aromatický.
- Přilijte vodu a přidejte hrášek, bobkový list a kuřecí vývar.
- Ujistěte se, že jste ze dna hrnce seškrábli veškerý fond.
- Tlakový hrnec uzavřete a vařte 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.
Podávání
3
- Po přirozeném uvolnění tlaku otevřete poklici a polévku dobře promíchejte naběračkou.
- Mixér nepotřebujete, hrášek bude úplně měkký, doslova se rozplyne.
- Servírujte do misek, navrch dejte křupavou slaninu a krutony.