Czech Frankfurt Soup

Frankfurtská Polévka

Jedná se o tradiční a neuvěřitelně chutnou českou polévku, jejíž název může být zavádějící, frankfurtská polévka! Přichází s chutí česneku a sladké mleté papriky a na hladině plavou klobásy. Proč se ale nazývá Frankfurtská když se Frankfurt nenachází v České republice? Recept je inspirován touto stránkou.

Příprava15 minVaření20 minCelkem35 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie,

Ingredience

Restujeme
 4 lžíce sádla(nebo rostlinný olej)
 1 cibule(nakrájená na kostičky)
...přidáme
 2 stroužky česneku(nakrájené na jemno)
...koření
 1 čajová lžička uzené papriky
 1 lžíce sladké papriky
 ¼ čajová lžička soli
 ¼ čajová lžička pepře
 1 čajová lžička majoránky
 ¼ čajová lžička kmínu(celý)
...zahustíme
 ¼ šálek mouky
...podlijeme a přidáme
 1 l kuřecího vývaru
 4 střední brambory(oloupané a nakrájené na kostičky)
Finalizace
 1 lžíce smetany ke šlehání(nebo mléko, volitelně)
 3 osmažené vídeňské párky(nakrájené na kolečka)
Czech Frankfurt Soup

Postup

1

  • Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do průsvitna.
  • Přidejte uzenou a sladkou papriku, majoránku a česnek.
  • Smažíme, dokud se neuvolní aroma, a poté přidáme mouku a vytvoříme jíšku.
  • Vařte několik minut, dokud lehce nezhnědne.
  • Následně vše podlijeme vývarem.
  • Vmíchejte všechny brambory, osolte a opepřete.

2

Do hrnce můžete také vložit párky a vařit je s polévkou.
Já však dávám přednost opékání na pánvi, proto párky vařím zvlášť a přidávám je až na samém konci.

Vaření na sporáku
3

Polévku vaříme na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké asi 20 minut.

Vaření pod tlakem
4

Vaříme pod tlakem na 60 kpa po dobu 10 minut s automatickým uvolněním tlaku.

Během vaření
5

  • Připravte si nepřilnavou pánev a postavte ji na střední teplotu.
  • Párky opečte, dokud lehce nezhnědnou.

Dokončení
6

Polévku můžete zjemnit smetanou, není to ale nutné. Záleží na vašich preferencích.

  • Vmíchejte smetanu a párky.
  • Polévku vařte asi další minutu.

Lekce historie

Klobásy, které se v něm používají, měly v průběhu staletí různé názvy, ale nejstarší a asi nejznámější je název frankfurtské klobásy. Historie frankfurtských párků sahá až do 15. století. Tehdy je obchodníci prodávali na trhu v německém městě Frankfurt nad Mohanem.

V 19. století se klobásy dostaly do Vídně, hlavního města Rakouska-Uherska, státu, který se skládal z mnoha území, včetně dnešní České republiky. Češi si tyto klobásy oblíbili a začali jim říkat vídeňské. V Československu a jeho nástupnických státech - Česku a Slovensku - se rychle staly oblíbenou pochoutkou.

Sametová revoluce v roce 1989 však ukončila nejen komunismus, ale také veškerou centralizovanou regulaci uzenářských výrobků. Proto dnes neexistuje jediný oficiální recept na frankfurtské (nebo vídeňské) klobásy.

Ingredience

Restujeme
 4 lžíce sádla(nebo rostlinný olej)
 1 cibule(nakrájená na kostičky)
...přidáme
 2 stroužky česneku(nakrájené na jemno)
...koření
 1 čajová lžička uzené papriky
 1 lžíce sladké papriky
 ¼ čajová lžička soli
 ¼ čajová lžička pepře
 1 čajová lžička majoránky
 ¼ čajová lžička kmínu(celý)
...zahustíme
 ¼ šálek mouky
...podlijeme a přidáme
 1 l kuřecího vývaru
 4 střední brambory(oloupané a nakrájené na kostičky)
Finalizace
 1 lžíce smetany ke šlehání(nebo mléko, volitelně)
 3 osmažené vídeňské párky(nakrájené na kolečka)

Postup

1

  • Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do průsvitna.
  • Přidejte uzenou a sladkou papriku, majoránku a česnek.
  • Smažíme, dokud se neuvolní aroma, a poté přidáme mouku a vytvoříme jíšku.
  • Vařte několik minut, dokud lehce nezhnědne.
  • Následně vše podlijeme vývarem.
  • Vmíchejte všechny brambory, osolte a opepřete.

2

Do hrnce můžete také vložit párky a vařit je s polévkou.
Já však dávám přednost opékání na pánvi, proto párky vařím zvlášť a přidávám je až na samém konci.

Vaření na sporáku
3

Polévku vaříme na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké asi 20 minut.

Vaření pod tlakem
4

Vaříme pod tlakem na 60 kpa po dobu 10 minut s automatickým uvolněním tlaku.

Během vaření
5

  • Připravte si nepřilnavou pánev a postavte ji na střední teplotu.
  • Párky opečte, dokud lehce nezhnědnou.

Dokončení
6

Polévku můžete zjemnit smetanou, není to ale nutné. Záleží na vašich preferencích.

  • Vmíchejte smetanu a párky.
  • Polévku vařte asi další minutu.

Frankfurtská Polévka

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.