Jedná se o tradiční a neuvěřitelně chutnou českou polévku, jejíž název může být zavádějící, frankfurtská polévka! Přichází s chutí česneku a sladké mleté papriky a na hladině plavou klobásy. Proč se ale nazývá Frankfurtská když se Frankfurt nenachází v České republice? Recept je inspirován touto stránkou.
Ingredience
Postup
- Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do průsvitna.
- Přidejte uzenou a sladkou papriku, majoránku a česnek.
- Smažíme, dokud se neuvolní aroma, a poté přidáme mouku a vytvoříme jíšku.
- Vařte několik minut, dokud lehce nezhnědne.
- Následně vše podlijeme vývarem.
- Vmíchejte všechny brambory, osolte a opepřete.
Do hrnce můžete také vložit párky a vařit je s polévkou.
Já však dávám přednost opékání na pánvi, proto párky vařím zvlášť a přidávám je až na samém konci.
Polévku vaříme na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké asi 20 minut.
Vaříme pod tlakem na 60 kpa po dobu 10 minut s automatickým uvolněním tlaku.
- Připravte si nepřilnavou pánev a postavte ji na střední teplotu.
- Párky opečte, dokud lehce nezhnědnou.
Polévku můžete zjemnit smetanou, není to ale nutné. Záleží na vašich preferencích.
- Vmíchejte smetanu a párky.
- Polévku vařte asi další minutu.
Lekce historie
Klobásy, které se v něm používají, měly v průběhu staletí různé názvy, ale nejstarší a asi nejznámější je název frankfurtské klobásy. Historie frankfurtských párků sahá až do 15. století. Tehdy je obchodníci prodávali na trhu v německém městě Frankfurt nad Mohanem.
V 19. století se klobásy dostaly do Vídně, hlavního města Rakouska-Uherska, státu, který se skládal z mnoha území, včetně dnešní České republiky. Češi si tyto klobásy oblíbili a začali jim říkat vídeňské. V Československu a jeho nástupnických státech - Česku a Slovensku - se rychle staly oblíbenou pochoutkou.
Sametová revoluce v roce 1989 však ukončila nejen komunismus, ale také veškerou centralizovanou regulaci uzenářských výrobků. Proto dnes neexistuje jediný oficiální recept na frankfurtské (nebo vídeňské) klobásy.
Ingredience
Postup
- Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli do průsvitna.
- Přidejte uzenou a sladkou papriku, majoránku a česnek.
- Smažíme, dokud se neuvolní aroma, a poté přidáme mouku a vytvoříme jíšku.
- Vařte několik minut, dokud lehce nezhnědne.
- Následně vše podlijeme vývarem.
- Vmíchejte všechny brambory, osolte a opepřete.
Do hrnce můžete také vložit párky a vařit je s polévkou.
Já však dávám přednost opékání na pánvi, proto párky vařím zvlášť a přidávám je až na samém konci.
Polévku vaříme na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké asi 20 minut.
Vaříme pod tlakem na 60 kpa po dobu 10 minut s automatickým uvolněním tlaku.
- Připravte si nepřilnavou pánev a postavte ji na střední teplotu.
- Párky opečte, dokud lehce nezhnědnou.
Polévku můžete zjemnit smetanou, není to ale nutné. Záleží na vašich preferencích.
- Vmíchejte smetanu a párky.
- Polévku vařte asi další minutu.